הממשלה החליטה להאריך את הסגר המהודק עד לסוף ינואר 2021. מערכת החינוך סגורה - ולמעט החינוך המיוחד והפנימיות הסגורות - עברו התלמידים לחינוך מרחוק. ההתקהלויות צומצמו למינימום, והגבלות נוספות הוטלו על מקומות העבודה. נתב"ג עדיין פתוח, אבל כדי להיכנס למדינה צריך להציג בדיקת קורונה שלילית. ynet עושה סדר בתקנות.
כמה זמן יהיה הסגר?
בתחילה נקבע שהסגר המהודק יימשך כשבועיים, אבל לבסוף הוחלט להאריך אותו, כפי שהעריכו במשרד הבריאות. המשרד ביקש להאריך את הסגר בשבועיים, אך לבסוף נקבע שהוא יוארך בעשרה ימים בלבד - עד 31 בינואר 2021.
הגבלות יציאה והתקהלות
לפי התקנות מותר לצאת למרחק של עד קילומטר מהבית ואסור לשהות בבית של אדם אחר. התקנות מגבילות את ההתקהלות במבנה סגור לעד חמישה אנשים ובשטח פתוח מותרת התקהלות של עד עשרה אנשים. הן גם אוסרות על הימצאות בבית של אדם אחר.
מתי מותר לחרוג ממגבלת ה-1,000 מטר?
מותר לעבור את המרחק המוגבל כדי להצטייד בתרופות, במזון ובמוצרים חיוניים, לשם קבלת שירותים חיוניים כמו טיפולי רפואה, טיפול סוציאלי וטיפולי רפואה משלימה. ניתן לצאת גם לשם טיפול חיוני בבעלי חיים.
הורים שחיים בנפרד יכולים לחרוג ממגבלת המרחק כדי להעביר ביניהם את ילדיהם הקטינים. ניתן להעביר גם קטין לאדם שישגיח עליו אם ההורה האחראי עליו נדרש לצאת לצורך חיוני ואין מי שישגיח עליו.
התקנות מתירות להתרחק יותר מקילומטר מהבית כדי לסייע לאדם שיש לו קושי או מצוקה (כולל קשישים או חולים). ניתן לחרוג מהמרחק גם עבור הגעה לכנסת, הפגנה, תרומת דם, הליך משפטי או נשים שיוצאות לטבול במקווה.
מותר להתרחק יותר מקילומטר מהבית גם כדי להיכנס לבידוד, לצאת ממקום שהייה קבוע למשנהו וכן במקרה של מעבר דירה. כמו כן, מותר לצאת מהבית בשביל להתחסן נגד הקורונה או לבצע בדיקת קורונה. מותר לצאת יותר מקילומטר מהבית בשביל לתרום דם.
מה עם חתונות, הלוויות ואירועים אחרים?
לפי ההנחיות, מותר לצאת יותר מקילומטר מהבית כדי להשתתף בחתונה, הלוויה, בר/בת מצווה, ברית או טקס דתי דומה לאלה. זאת בתנאי שהאירוע הוא של הורה, בן זוג או הורה של בן זוג, ילד, נכד, אח או אחות וילדיהם, דוד או דודה. כמו כן, אם אדם משמש עד או עורך טקס נישואין בחתונה הוא יוכל להגיע גם אם החתונה נערכת יותר מקילומטר מביתו.
את האירועים עצמם צריך לערוך לפי ההגבלות שהיו עד כה על התקהלויות – עד עשרה אנשים במבנה סגור ו-20 בשטח פתוח.
מי לומד בבית ומי בבית הספר?
בהתאם לתקנות, בתי הספר, הגנים, המשפחתונים ומעונות היום ייסגרו והלימודים יועברו בבתי הספר ובגנים באמצעות הזום. הלימודים בחינוך המיוחד ובמוסדות החינוך לנוער בסיכון יתקיימו כרגיל. כמו כן, פנימיות במסלול שסגור ל-30 יום לפחות יוכלו לפעול כרגיל בתנאי שתלמיד שיוצא מהפנימייה לא יוכל לחזור אליה.
עם זאת, הממשלה אישרה לתלמידי כיתות י"א-י"ב להיבחן בבחינות הבגרות בבתי הספר, בהתאם לכללים שייקבעו. כמו כן, אושר לאפשר לסטודנטים שאין להם גישה ללמידה מרחוק להיבחן בשטח האוניברסיטה, בתנאי שמספרם לא יעלה על 5%.
משרד החינוך והשלטון המרכזי צפויים לפתוח במהלך הסגר המהודק מרכזי יום לילדי עובדי הוראה בני 3-12, וכן מרכזי יום לילדי הצוותים הרפואיים. המרכזים יפעלו במבני בתי ספר של החינוך המיוחד או במבנה אחר שיוקצה על ידי הרשויות המקומיות. המרכזים יפעלו בימים ראשון עד חמישי בין השעות 14:30-7:30.
אילו חנויות פתוחות? מותר משלוחים?
התקנות החדשות אוסרות על פתיחת חנויות ומרכזי קניות, למעט כמה חריגים שהוטלו עליהם הגבלות בנוגע לכמות האנשים שיכולים להיות בתוך החנות. כל שאר החנויות, כולל מסעדות, יכולות לפעול במתכונת של משלוחים בלבד.
חנויות לממכר מזון והיגיינה, בית מרקחת ומכון אופטיקה יכולות להכיל לקוח על כל 7 מ"ר או עד 10 לקוחות במבנה, המקל מביניהם. מכבסה ומעבדה לתיקון מוצרי תקשורת או מחשבים, וכן חנויות לממכר מוצרי חשמל ומוצרים חיוניים לתחזוקת הבית, יכולים להכיל לקוח על כל 7 מ"ר או ארבעה לקוחות – הנמוך מביניהם.
אפשר לצאת לעבודה?
התקנות אוסרות על פתיחת מקומות עבודה למעט רשימת חריגים או אם כניסת העובד נדרשת לשם תחזוקת המקום או תיקון ליקוי. לפי פיקוד העורף, מותר להביא עובד למקום העבודה אם זה נדרש לשמירה על שלמות מקום העבודה, שמירה על המקום, ביצוע משלוחים, תשלומי שכר או אם מדובר על עובד שהגעתו הכרחית להמשך הפעילות התפקודית של העסק.
בנוסף, לפי פיקוד העורף, מותר לעובד להגיע למקום העבודה לשם לקיחת ציוד או ביצוע משימות לצורך מתן שירות חיוני אצל לקוח, לרבות קיום היכולת של עובדים אחרים לעבוד מהבית.
אפשר לטוס לחו"ל?
התקנות מתירות טיסה לחו"ל למי שרכש כרטיס עד יום שישי 8 בינואר 2021, ומאפשרות לו לצאת יותר מקילומטר מהבית עד שמונה שעות לפני הטיסה. כמו כן, הותרה הטיסה עבור ישראלים שקיבלו אישור מיוחד ממנכ"ל משרד התחבורה.
על פי החלטת הממשלה, כדי להיכנס לישראל יש להציג בדיקת קורונה שלילית שנעשתה עד 72 שעות לפני מועד הטיסה. לפי הנחיות משרד הבריאות ופיקוד העורף, ישראלים ששבים ארצה חייבים בבידוד של 14 ימים, אותו יוכלו להעביר במלונית מבודדים. מי שהחלים מקורונה או התחסן נגד הנגיף לא חייב בבידוד, נכון לעכשיו.
הנוסעים יכולים להצהיר על כך שיש להם מקום שעומד בתנאים לשהות בבידוד ביתי מלא, לערוך בדיקת קורונה בשדה התעופה ולשהות בזמן הבידוד בבית. ביום התשיעי לשובם ארצה הם חייבים לבצע בדיקת קורונה נוספת - שאם תהיה גם היא שלילית, תוכל לקצר את הבידוד בארבעה ימים.
עם זאת, ישראלים שהגיעו ארצה מדרום אפריקה, זמביה, איחוד האמירויות וברזיל - או שהיו במדינות אלו ב-14 הימים לפני ששבו לישראל - חייבים בבידוד במלוניות קורונה. הבידוד יימשך 14 ימים או 10 ימים אם בוצעו שתי בדיקות שליליות. חובת הבידוד במלוניות תקפה עד ליום רביעי 27 בינואר.
איזה טיפולים נחשבים טיפולים רפואיים וסוציאליים?
לפי התקנות, ניתן לקבל טיפול רפואי או סוציאלי חיוני גם אם מדובר ביציאה של יותר מקילומטר מהבית. הטיפול כולל פעולות לאבחון רפואי, טיפול רפואי מונע, טיפול פסיכולוגי או סיעודי ועוד. בין רשימת האנשים שיכולים לקבל לקוחות במהלך הסגר: רופא שיניים, מיילדת, פסיכולוג, מרפא בעיסוק, פיזיותרפיסט, קלינאי תקשורת, דיאטן, קרימינולוג קליני, פודיאטר, פודיאטר מנתח וכירופרקט. מקומות אלה יכולים לקבל לקוח על כל 7 מ"ר או עד 10 לקוחות במבנה – המקל מביניהם.
מקומות למתן טיפול רפואה משלימה ניתן לפתוח לקבלת קהל בתיאום מראש בלבד. אם הטיפול כולל מגע בגוף המטופל על מפעיל המקום לחטא את הכלים, הציוד, הכיסא ומיטת הטיפול, להחליף מגבות וחלוקים ולוודא כי המטפל עוטה מסכה ומגן פנים בעת הטיפול. ניתן להכיל לקוח על כל שבעה מ"ר או עד 10 במבנה – המקל מביניהם.
לפי מסמך שהוציאה המשטרה לשוטרים, ניתן לפתוח בריכות טיפוליות לצורך טיפול במים.
מותר להזמין אינסטלטור? בייביסיטר?
התקנות החדשות מתירות הזמנת נותן שירותים לתיקון חיוני בבית, כמו למשל אינסטלטור במקרה של נזילה. כמו כן, מותר להזמין בייביסיטר לטיפול בילדים מאותה משפחה גרעינית.
איזה הגבלות יש על הספורט?
מותר לצאת יותר מקילומטר לפעילות ספורט, בתנאי שמדובר בהליכה ברגל ולא בנסיעה ברכב ממונע מחוץ למרחק המותר.
הספורט המקצועי הוגבל בתקנות החדשות, ומעכשיו מקומות שנערכו בהם משחקים של הליגות העליונות בענפי הכדור אסורים בפתיחה, למעט לצורך אימונים בלבד.
הגבלות על מקומות תפילה
לפי התקנות החדשות, מותר להתפלל בבית תפילה שנמצא במרחק של עד קילומטר מהבית בלבד, גם זאת בהגבלה של עד חמישה אנשים בתוך המבנה. בשטח פתוח ניתן לקיים תפילות בהשתתפות של עד עשרה בני אדם, תוך הקפדה על עטיית מסכה ושמירה על מרחק של שני מטרים אחד מהשני.
התפילה בכותל המערבי מותרת רק לאנשים שמתגוררים במרחק של עד קילומטר מהכותל, בהתאם למגבלות של תפילה בשטח פתוח.
תחבורה ציבורית ונהיגה בזמן הסגר
בהתאם לתקנות, כל קווי התחבורה הציבורית, באוטובוסים ובמוניות השירות, יפעלו בתפוסה של כ-50%.
רכבת ישראל תפעל בימים ראשון עד חמישי בלבד, לא תתקיימנה נסיעות במהלך סוף השבוע. תפוסת הרכבות תעמוד גם היא על כ-50% והנסיעה תתאפשר רק באמצעות הזמנת שובר נסיעה מראש.
ברכבים פרטיים ניתן לנסוע עד שלושה אנשים יחד, כולל הנהג, למעט אנשים שמתגוררים יחד בבית. ברכב פרטי עם יותר מספסל אחורי אחד ניתן להסיע נוסע נוסף אחד בכל ספסל. במקרה של צורך חיוני ניתן להסיע יותר משני נוסעים.
בחירות וקורונה
התקנות החדשות מתייחסות גם לאפשרות של קיום בחירות מקדימות במפלגות השונות לקראת הבחירות לכנסת ה-24. אדם שמצביע בבחירות המקדימות יכול לצאת יותר מקילומטר מביתו כדי להצביע. מותר גם לפתוח מקומות לשם הצבעה בבחירות המקדימות.
כמו כן, התקנות מתירות למועמדים, עובדים מטעם מפלגה או מועמד, או נותני שירות לצאת יותר מקילומטר מהבית כדי לסייע בהיערכות לבחירות לכנסת ה-24 או לבחירות מקדימות במסגרת מפלגה לקראת הבחירות הכלליות.
לפי התקנות, אדם שנכנס למקום קלפי לא יישאל בנוגע לקיומם של תסמינים שאינם מחייבים בידוד, כדי לא למנוע ממנו את הזכות להצביע בגין אותם תסמינים. חובת התשאול על תסמינים לא תחול בקלפי שמוגדרת ייעודית לאנשים שחייבים בידוד.
פורסם לראשונה: 22:38, 07.01.21