תושבים בצפון סיני שנמלטו על חייהם כשמחבלים מארגון המסונף לדאעש כבשו את כפריהם שבו לאחרונה הביתה, אבל רק כדי לגלות שהסכנה לא חלפה: לדבריהם, המחבלים האיסלאמיסטים מלכדו את בתיהם, וסכנת פיצוץ אורבת להם כל העת.
"איבדתי את גיסתי ואת התינוק שלה, בן תשעה חודשים, כשמטען חבלה שהוטמן תחת הבית שלהם התפוצץ", מספר תושב הכפר אקטייה, שביקש להישאר בעילום שם מחשש שיפגעו בו. בכפרים באזור ביר אל-עבד נהרגו מאז אמצע אוקטובר כ-15 בני אדם מפיצוצים של מטעני חבלה מאולתרים.
האזור שבו מתפוצצים לאחרונה מטעני החבלה הוא אזור מבודד שהרשויות במצרים מונעות מעיתונאים את הגישה אליו, והפיצוצים בו מזכירים את אלה שביצע דאעש בעיראק ובסוריה בימים שבהם חולל שם זוועות וניסה לזרוע בהלה, ערב תבוסתו. מקרי המוות האחרונים טלטלו קשות את התושבים, כ-1,000 במספר, שחזרו לבתיהם באוקטובר אחרי שלושה חודשים שבהם מצאו מקלט באזורים אחרים במצרים בעוד הצבא מנהל מבצע נגד המחבלים בכפריהם.
כוחות הביטחון של מצרים, נזכיר, נלחמים כבר שנים נגד מחבלים איסלאמיסטים בחצי האי סיני, מחבלים שבראשם עומד ארגון מקומי המסונף לדאעש. הלחימה שם התעצמה אחרי ההפיכה שבה הדיח ב-2013 הצבא את נשיא מצרים האיסלאמיסט מוחמד מורסי, וב-2018 פתחו כוחות הביטחון המצריים במבצע ארצי נגד המחבלים, שהחזית הראשית שלו הייתה במחוז צפון סיני, אזור דליל-אוכלוסין בחצי האי. אתמול הודיע הצבא המצרי כי מאז ספטמבר חיסל בסיני 40 מחבלים בתקיפות מהאוויר והקרקע, וכי שבעה מחייליו-שלו נפצעו או נהרגו בפרק הזמן הזה.
בעיירת החוף ביר אל-עבד השוכנת בצפון סיני, העיירה שעל האזור שלה השתלטו מחבלי דאעש, נרשם ב-2017 הפיגוע הקטלני ביותר שידעה מצרים בעידן המודרני, כש-300 מתפללים נרצחו בירי רובים ובפצצות במסגד ראודה במהלך תפילות יום השישי. את ההתקפה ההיא ביצעו מחבלים שנשאו דגלים זהים לאלה של דאעש, אם כי הארגון מעולם לא נטל אחריות לפיגוע הזה.
תושבי האזור ששבו לאחרונה הביתה מספרים כי גילו שאחרי שנמלטו מבתיהם המחבלים השתלטו עליהם, השתמשו בהם כמקומות מסתור, מלכדו אותם וגנבו אפילו את עדריהם. "הטמנת מטעני החבלה בצפון סיני היא המשך ישיר לתקדים שקבע דאעש בעיראק ובסוריה", אומרת נדיה א-דאייל, מומחית לענייני דאעש מוושינגטון.
לדבריה המחבלים שִכללו את שיטותיהם והשקיעו זמן ומשאבים רבים במלכוד דלתות, רהיטים, מכשירים ואפילו צעצועים של ילדים. מדובר בשיטות הדומות לאלה שנקטו אנשי דאעש בסוריה ובצפון עיראק, שם בטרם נסיגתם או לכידתם לפני שלוש שנים נהגו המחבלים למלכד מקררים, צעצועים ואפילו ספרי קוראן.
תושבים בצפון עיראק סיפרו אשתקד לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP שהם עדיין פוחדים לשוב לבתיהם משום שהמחבלים הטמינו פצצות במקומות לא צפויים.
כ-970 מחבלים ועשרות מאנשי כוחות הביטחון נהרגו בצפון סיני מאז פברואר 2018, וארגון זכויות האדם Human Rights Watch דיווח אשתקד שהן כוחות הביטחון המצריים והן המחבלים מבצעים פשעי מלחמה באזור. הממשלה בקהיר דחתה את ההאשמות שהפנה הארגון כלפיה. כך או כך, תושבים בצפון סיני אמרו ל-AFP שהאיום העיקרי שם עדיין נשקף מההתקפות חסרות ההבחנה של דאעש.