יו"ר הסוכנות היהודית, השר לשעבר יצחק (בוז'י) הרצוג והמועמדת שהגיעה מחוץ לפוליטיקה מרים פרץ הם שני המועמדים לתפקיד נשיא המדינה. בחצות (בין רביעי לחמישי) תם המועד האחרון להגשת חתימות של עשרה חברי כנסת לפחות למזכירות הכנסת. הבחירות החשאיות שבהן מצביעים כל חברי הכנסת יתקיימו ב-2 ביוני.
ברשימת החותמים של הרצוג - שאביו חיים היה הנשיא השישי - ייצוג מכל המפלגות, ימין ושמאל, למעט המפלגות הערביות שהחליטו לא לחתום לאף אחד מהמועמדים. בסרטון שפרסם עם הכרזת המועמדות הרצוג קרא "לאחד את הקרע בעם".
"הנשיא הבא של מדינת ישראל יידרש לחבר מחדש את הקרע ביננו, לסמן יעד ולהתוות דרך אל מעבר למחר, לתכנן ולבנות את הפרק הבא בסיפור של כולנו, החזון למדינת ישראל בשנת ה-100 לעצמאותה", אמר.
לצורך הגשת מועמדות דרושות 10 חתימות בלבד, אולם הרצוג גייס 27 - מרוב הסיעות בין שניים לשלושה תומכים. מהליכוד חתמו סגן השר גדי יברקן וח"כ קטי שטרית, ממפלגת ימינה חברי הכנסת עידית סילמן ואביר קארה, מתקווה חדשה ח״כ יפעת שאשא ביטון ומישראל ביתנו ח״כ עודד פורר וח״כ חמד עמאר.
גם ממפלגת הציונות הדתית הקצו להרצוג חתימה, של ח״כ שמחה רוטמן, וממפלגת העבודה חתמו חברי הכנסת עמר בר לב, אפרת רייטן ורם שפע. ביהדות התורה חתמו שלושה חברי כנסת ואילו ח״כ יעקב אשר כבר הודיע כי לא רק חתם אלא יצביע עבור הרצוג. בין חברי הכנסת הנוספים שהודיעו על תמיכה בהרצוג - מירב בן ארי מיש עתיד.
בחלק מהמפלגות הודיעו כי יגבשו החלטה בימים הקרובים. במפלגת העבודה יקיימו ביום שני התייעצות סיעתית ולאחר מכן יחליטו כיצד לפעול. בליכוד, לעומת זאת, הודיעו כי יינתן חופש הצבעה (אף שכאמור הבחירות חשאיות).
פרץ, אשת חינוך שזכתה בפרס ישראל, הגיעה לתודעת הציבור אחרי ששכלה את שני בניה כלוחמים בצה"ל. היא כתבה אתמול: "לא כך דמיינתי את הכרזת התמודדותי, לא בעת הזו כשהמראות של הפצועים וההרוגים ניבטים מכל עבר. רצה הגורל, וסד הזמנים שהוכתב בכנסת מחייב אותי להגיש את מועמדותי היום, כשברקע קולות הטילים.
"אבל דווקא בעת הזו, כשהמדינה שלנו משוסעת ומפולגת, זה הזמן לאחדות. בשנים האחרונות אני מסתובבת ברחבי הארץ, וזכיתי להיפגש עם החברה הישראלית על גווניה. במפגשים האלו שמעתי את קולכם הקורא לי להתמודד, על תפקיד שמעולם לא ייחלתי לעצמי. כל חיי הקדשתי לאיחוד לבבות וקרבה, וכך ייראה בית הנשיאה בראשותי – בית של שלום ואיחוד, בית של קירוב לבבות ואחדות בעם".
בסרטון שפרסמה הוסיפה פרץ: "שמעתי מכם ציפייה, ציפייה להיות נשיאת המדינה. והציפייה הזאת הלכה וגברה. ובשנתיים האחרונות אני שומעת קול חזק, קול שדופק לי בבית, אנשים שמגיעים מכל מגוון הקשת ודורשים ממני לא לעמוד מנגד. לקום ולעשות מעשה, להתייצב. אנשים ברחוב, בסופר, באוטובוס, בכל מקום מבקשים ממני להיות מועמדת לנשיאת המדינה. אני שמעתי את הקול הזה. והפעם כפי שתמיד התייצבתי לשליחות, גם הפעם אני מתייצבת".
לפרץ חתמו: יעל רון בן משה (כחול לבן), אורית סטרוק, מיכל וולדיגר (הציונות הדתית), יואב גלנט, אופיר סופר, פטין מולא, שלמה קרעי (הליכוד), ינון אזולאי, חיים ביטון (ש"ס), מתן כהנא וניר אורבך (ימינה).
חבר הכנסת לשעבר יהודה גליק, שלא הצליח להגיע ל-10 חתימות, משך את מועמדותו וכתב: "כמו תמיד יש במאי לתסריט הגדול שמכוון את העניינים הכי טוב. רציתי להביא אנרגיות חדשות של טוב למוסד הנשיאות ולא עלתה בידי. מאחל בהצלחה רבה לכל המועמדים המצוינים, בעזרתו יתברך אשתדל להמשיך לפעול למען הארת פנים, ריבוי הטוב בעולם ולמען חיזוק האוכלוסיות השקופות".
איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
פורסם לראשונה: 17:48, 19.05.21