רשת BBC הבריטית דיווחה הבוקר (יום שני) כי קיבלה לידיה את רשימת 34 החטופים שחמאס טוען שהסכים לשחרר בפעימה ההומניטרית בעסקה המתגבשת. ברשימה לא מצוין מי מבין החטופים חי ומי מת, והיא כוללת בין השאר 10 נשים, 11 מבוגרים בני 85-50 וגם שני "ילדים צעירים" שחמאס הודיע בעבר ללא הוכחות שהם מתים - אריאל וכפיר ביבס. בנוסף כוללת הרשימה גם 11 חטופים שהוגדרו "חולים".
זמן קצר לאחר מכן, רשת א-שרק הסעודית פרסמה את הרשימה עצמה, שאותה לפי הדיווח העבירה במקור ישראל - וכעת חמאס אישר את הסכמתו אליה במסגרת עסקה ההומניטרית, והיא כוללת גם שמות וגילים. נדגיש כי השמות לא פורסמו ב-BBC, אלא רק בא-שרק. גורלם של החטופים הרשומים בה אינו ידוע. עם זאת, הרשימה מחולקת בהתאם להרכב שצוין ב-BBC, וזהה לזו שישראל העבירה ביולי ונחשפה ב-ynet בעבר - פחות החטופים שנרצחו או נהרגו מאז בשבי. בין השאר מצוינים בה גם שמותיהם של הישאם א-סייד ואברה מנגיסטו - אך לא של החללים מ"צוק איתן" הדר גולדין ואורון שאול.
הרשימה שפורסמה בא-שרק מחולקת לארבע קטגוריות: הראשונה, שבע נשים וילדים שישוחררו בעסקה, ובהן רומי גונן, אמילי דמארי, ארבל יהוד, דורון שטיינברכר, אריאל ביבס, כפיר ביבס ושירי ביבס. הקטגוריה השנייה היא של חמש התצפיתניות שנחטפו ממוצב נחל עוז: לירי אלבג, קרינה ארייב, אגם ברגר, דניאלה גלבוע ונעמה לוי.
בקטגוריה השלישית מופיעים 11 שמות של גברים בני 85-50: אוהד בן עמי, גדי מוזס, קית' סיגל, עופר קלדרון, אליהו שרעבי, איציק אלגרט, שלמה מנצור, אוהד יהלומי, יוסף אלזיאדנה, עודד ליפשיץ וצחי עידן. בקטגוריה הרביעית מופיעים 11 חטופים נוספים, ובהם הישאם א-סייד, ירדן ביבס, שגיא דקל חן, יאיר הורן, עומר ונקרט, אלכסנדר טרופנוב, אליה כהן, אור לוי, אברה מנגיסטו, טל שוהם ועומר שם טוב.
הרשימה המדוברת לא כוללת שמות של חטופים שמוגדרים בישראל רשמית כחללים, וגם לא חיילים גברים. גם עידן אלכסנדר ומתן צנגאוקר, שאות חיים לגביהם התקבל לאחרונה, לא נמצאים ברשימה - וכך גם החטופים בעלי האזרחות האמריקנית. מדובר ברשימת שמות שישראל העבירה בעבר לחמאס, וארגון הטרור "אישר" כעת כי יסכים לשחרר את החטופים המצויים בה - אך לא ציין כמה מהם חיים או מתים. חמאס טוען כי הוא צריך שבוע של הפסקת אש כדי לברר מה עלה בגורלם של החטופים הרשומים. בישראל אומרים מנגד כי אם חמאס אכן לא יכול לגבש רשימה, עליו לשחרר בשלב הראשון בעסקה כמה חטופים כ"דמי רצינות" - ואז תינתן לו הפסקת אש של כמה ימים עד שימסור את הרשימה המלאה.
מלשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו נמסר לאחר פרסום הרשימה כי עד כה ישראל לא קיבלה כל התייחסות מצד חמאס למצבם של החטופים ברשימה. "רשימת החטופים שפורסמה בתקשורת לא הועברה לישראל על-ידי חמאס, אלא הועברה במקור מישראל למתווכות כבר ביולי 2024", נמסר מלשכת רה"מ. "עד כה ישראל לא קיבלה כל אישור או התייחסות מצד חמאס למצבם של החטופים המופיעים ברשימה. ישראל תמשיך לפעול ללא לאות להחזרת כל חטופינו". לדברי גורמים בירושלים, פרסום הרשימה לא מעיד דבר על כוונות חמאס.
מנהלת החטופים, השבים והנעדרים במשרד ראש הממשלה מסרה: "עדכנו הבוקר את משפחות החטופים בנוגע לרשימה שפורסמה הבוקר בכלי התקשורת. מדובר ברשימה 'הומניטרית' שישראל העבירה למתווכות כבר לפני מספר חודשים, ובה מופיעים נשים וילדים, מבוגרים מעל גיל 50, חולים ופצועים. לא התקבלה התייחסות חמאס למצבם של החטופים המופיעים ברשימה. המו"מ נמשך ואנו עושים הכול להשבת כלל החטופים, החיים והחללים כאחד. מנהלת החטופים מבקשת מהציבור ומכלי התקשורת לנהוג באחריות ולא לפרסם שמות ושמועות העלולים לפגוע במשפחות ובמאמץ להשבת החטופים".
המנהלת עדכנה גם את משפחות החטופים בכך ש"רשימה זו כבר פורסמה בעבר כשעוד היו בה גם אחד החטופים שחולץ וחמישה חטופים שנרצחו בשבי והושבו כחללים לישראל. רשימה זו הכוללת כיום 34 שמות הוגדרה כ'רשימה הומניטרית' עליה נדון החלק הראשון של עסקת שחרור החטופים. מתוך הרשימה הזו דרשה ישראל את שחרורם של 33 חטופים כפי שהוסכם בעבר במסגרת המו״מ".
אימו של החייל מתן אנגרסט התייחסה בריאיון לאולפן ynet לפרסום הרשימה ואמרה כי "לא האמנו שמדינת ישראל תשאיר חיילים מאחור. לא האמנתי שהבן שלי שנמצא בקרב לא ישוחרר במסגרת פעימה הומניטרית. אנחנו מרגישים מופקרים. יש לנו סבא שיודע מה זה סלקציות ומה זה לבחור בין דם לדם. היום מתן הוא אזרח סוג ג', שהדם שלו שווה פחות. הסלקציות היום הן של ממשלת ישראל ולא של הנאצים. מתן נחטף מתוך טנק כשהוא פצוע קשה ומחוסר הכרה. דווקא את החיילים היה צריך לשחרר קודם, כי הם מוחזקים בתנאים הכי קשים. מזה שראש הממשלה מנסה למקסם את מספר החטופים שישוחררו בשלב הזה, אני מבינה שהוא לא מתכוון לשחרר את השאר בקרוב".
עופרי ביבס-לוי, אחותו של ירדן אמרה: "פורסמה רשימה. אנחנו לא יודעים מה אמינותה, וזה גם לא משנה. היא לא הייתה צריכה להתפרסם ולקרוע אותנו המשפחות. הפרסום שלה מטלטל וחסר אחריות. אל תיתנו לזה יד. הדבר היחיד שצריך לקחת מעצם קיומה זה את הקריאה שחמאס רוצה הסכם ושהסכם חייב לצאת לדרך - ולהחזיר את כולם. את כולם. אין משמעות לאף רשימה אם אין הסכם".
ג'ימי מילר, בן משפחתם של ירדן ושירי אמר לאולפן ynet: "אני לא מאמין לשום דבר שאני לא רואה בעיניים. צריכים לחכות שתהיה תוצאה ובאמת נראה משהו שקורה בפועל ולא להתחיל לשער השערות. הייתי בציפיות לא מעט פעמים בעבר. מהגורמים הרשמיים לא קיבלנו עדכון בגדול. אנחנו רוצים לקוות לטוב. נותנים לנשר לעוף בלי כנפיים - וחבל, הוא יתרסק מהר מאוד. זה היה כבר בעבר לא מעט פעמים. אני מניח שכל מיני אנשים רוצים לייצר ספינים. אולי גם חמאס ולכן זה קורה. לא חושב שצריך להתייחס לדברים עד שיצא לפועל".
יעל אדר, אימו של תמיר אדר שנרצח ב-7 באוקטובר אמרה: "רשימת שינדלר חייבת להתארך. זו התחושה עכשיו. חץ בלב. הבן שלי היה יכול להיות ברשימה אם היו שומרים עליו - כל חטאו שהופקר, שנפצע, שלא שרד את הפציעה ואיבד את חייו ומשכך אין דורשים אותו - כאילו התאדה. המילה אחריות מתחילה בא׳ ומסתיימת בת'. כיצד ממשלת ישראל לא לוקחת אחריות מא׳ ועד ת׳ על כל מי שהופקר ולא מעבירה רשימה מלאה להשבת כולם? רשימה חלקית, סלקטיבית אין לה שם אחר מרשימת שינדלר. מי לחיים ומי למוות ומי להיעלמות - זה יהיה לדראון עולם".
איל קלדרון, בן דודו של עופר קלדרון אמר: "אנו עדים לפרסום השמות כביכול שעשויים להשתחרר. אני שב וטוען, לא תהיה כל עסקה עד שראש הממשלה יקבל החלטה על הפסקת אש ונסיגת כוחותינו מהרצועה. אל תרסק את האתוס הישראלי, אל תשאיר אף אדם מאחור, אל תשאיר אף חלל מאחור. אל תעמיד אותנו המשפחות בדילמה המוסרית הבלתי אנושית של לראות את חלק מאהובינו חוזרים וחלק ממשיכים להינמק במנהרות הגיהינום. זו העת למעשים מנהיגותיים, היסטוריים וגדולים. חתום על עסקה כוללת אשר תחזיר אלינו את כל יקירינו ותכניס סוף-סוף אוויר לריאות של הציבור במדינת ישראל".
ממטה המשפחות נמסר: "משפחות החטופים מטולטלות ונסערות מ״הרשימה״ שפורסמה הבוקר. אנו קוראים לתקשורת ולציבור לגלות רגישות ואחריות בעניין פרסומים כאלה ואחרים שעוד צפויים להתפרסם עד אשר תיחתם עסקה, וגם במהלכה. בשלה העת להסכם כולל שישיב את כל החטופים - החיים לשיקום, והנרצחים והחללים לקבורה ראויה. לא משאירים אף אחד מאחור".
לשכת נתניהו, נזכיר, הכחישה אתמול שישראל קיבלה רשימה של 34 חטופים שישוחררו בעסקה - מבלי לפרט אם הכוונה לכך שארגון הטרור מסרב לציין מי מחטופים המצויים בה חי או מת. לטענת בכיר חמאס שלפי BBC הביא לערוץ את הרשימה, "הכיבוש ממשיך להיות עיקש" בסוגיות הפסקת האש והנסיגה, "ולא עשה שום צעד קדימה".
מנגד, מזכיר המדינה אנתוני בלינקן אמר כי הוא רוצה שהמגעים יגיעו לקו הסיום "בשבועיים הקרובים", ואף הוסיף כי הוא "בטוח" שהפסקת האש קרבה. לדבריו, גם אם המגעים יבשילו אחרי יותר משבועיים, כלומר, אחרי תחילת כהונתו של דונלד טראמפ כנשיא ארצות הברית, הם עדיין יהיו מבוססים על התוכנית של ביידן.
פרשננו נדב איל ציין אתמול כי ישראל עומדת על מספר מסוים של חטופים ולא מוכנה לזוז ממנו - ויש קונצנזוס בקרב ראשי זרועות מערכת הביטחון לגביו שהוא המינימום, לבד מגופות שיושבו לישראל. איל הוסיף כי במהלך היממות האחרונות הייתה התקדמות טובה במגעים בין הצדדים. לדבריו, מה שחשוב כעת לצוות המו"מ הוא שקט תעשייתי - מישראל, מארה"ב ובכלל. מנגד, בחמאס יש דינמיקה פנימית ברורה: כשאין מנהיג אחד, כל גורם פוזל לשני כדי לוודא שלא ייחשב לחלש או לוותרן - כוחות שונים מושכים לאינטרסים שונים.
איל התייחס גם לסוגיית סיום המלחמה, והסביר כי על אף שהניסוחים הם עמומים למדי - הוא גם מבין שייתכן שטראמפ לא יאפשר את חידוש המלחמה במלוא עוזה, אם תיכנס לתוקף הפסקת האש. כלומר, חמאס מניח שהחלק הראשון בעסקה ייצור דינמיקה, וממשל טראמפ יקבל לידיו את המצב החדש שאין מלחמה פעילה ויומיומית ברצועת עזה - ולא ירצה לחזור אחורה. יותר מאשר האיום של טראמפ על כך שחמאס ישלם מחיר כבד אם לא ישחרר את החטופים "עד 20 בינואר", זהו הסיכוי הזה שמניע את חמאס, וכמובן - הלחץ הצבאי ברחבי עזה. אם ישראל לא תקבל עסקה, הוסיף איל, צה"ל ייצא לשורת פעולות התקפיות ביותר ברחבי הרצועה.