בתום הערכת מצב שהתקיימה בפיקוד העורף מוקדם יותר היום (חמישי), הוחלט להאריך את ההגבלות מהיום ב-18:00 ועד יום שבת הקרוב, 15 במאי 2021, ב-20:30, באזורים הבאים: עוטף עזה, מערב הנגב, מערב לכיש, לכיש, מרכז הנגב, דרום השפלה, שפלה, גוש דן, מרחב ירקון ואזור השרון. לפי ההנחיות, ניתן לקיים התקהלויות ולהעניק שירותים בשטח פתוח - עד 10 אנשים. במבנה - עד 100 אנשים, בכפוף להנחיות הממשלה לתקופת הקורונה.
- לבדיקת ההנחיות ביישוב שלכם לחצו כאן
כמו כן, ניתן ניתן לקיים פעילות במקומות עבודות במקום שאפשר להגיע ממנו למרחב מוגן תקני בזמן ההתגוננות.
עם זאת, אין לקיים כל פעילויות חינוכיות. בשאר הארץ חלות רק הגבלות הממשלה לתקופת הקורונה.
אל"ם (במיל') ד"ר חיליק סופר, מסביר פיקוד העורף, אמר בראיון לאולפן ynet כי ההנחיות הצילו את חייהם של רבים מאזרחי ישראל. "ידע זה כוח. כשאנשים יודעים, יש להם כוח גם להתמודד עם המצב", אמר ד"ר סופר. "השילוב של ידע עם התרעה ממוקדת מאוד ומיגון הוא הפתרון שנותן מענה לאיום הזה, לכל האיומים, גם לתושבי הדרום וגם לתושבי המרכז. כשאנחנו מבינים את הרציונל מאחורי ההנחיות יותר קל לנו לתפקד, אנחנו יותר בטוחים בעצמנו וזה חלק מהחוסן".
"הנחיות פיקוד העורף הצילו חיים רבים ואחת הדוגמאות הייתה הפגיעה הישירה בבית ביהוד, שם המשפחה נהגה באחריות ולפי ההנחיות. המשפחה קיבלה התרעה, נכנסה למרחב המוגן בקומה התחתונה וניצלה, למרות הפגיעה הישירה שהרסה את הבית וגרמה לנזק כבד".
כמו כן, הוסיף סופר כי "אסור להסתמך על מערכת כיפת ברזל שמהווה שכבה נוספת בהגנה על העורף ומצמצמת משמעותית את הנפילות בישובים, אך היא אינה הרמטית. עוד עובדה חשובה, ששברי היירוט של כיפת ברזל עלולים לסכן חיי אדם ולכן יש להמתין 10 דקות במרחב המוגן".
ד"ר סופר הסביר על השלבים שלפיהם יש לפעול במקרה ששומעים אזעקה. "קודם כל יש אזעקה - נמצאים בסכנה וחייבים להיכנס למרחב מוגן. האופציה הטובה ביותר היא הממ"ד התקני שניתן להגיע אליו כמובן בפרק זמן קצר. האופציה השנייה זה מקלט, אם יש מספיק זמן להגיע אליו. בעיקר בבתים משותפים יש מקלטים. גם חדר המדרגות סגור נותן מיגון טוב".
סופר הדגיש שההתרעה שפיקוד העורף מפיץ, מהווה מרכיב מרכזי בהצלת חיים. "שמעת התרעה - אתה בסכנה, היכנס מיד למרחב המוגן", סיכם. "בכל מקום ניתן למצוא מרחב מוגן, העדיפות לממ"ד או מקלט זמין, או חדר מדרגות או חדר פנימי. גם בשטח פתוח, שכיבה על הקרקע, מקטינה את הסיכוי להיפגע ב-90 אחוז".