בית משפט בהולנד הרשיע אתמול (ה') שני אזרחים רוסים ואזרח אוקראיני באחריות להפלת מטוס הנוסעים של חברת "מלזיה איירליינס" בשמי אוקראינה ב-2014, אסון שבו נהרגו כל 298 הנוסעים ואנשי הצוות, יותר ממחציתם אזרחים הולנדים. בית המשפט גזר על השלושה מאסרי עולם, אך המשפט התנהל בהיעדרם, ולפי הערכות הם מסתתרים ברוסיה, המסרבת להסגירם.
הממשלה בקייב בירכה על החלטת בית המשפט בהולנד, ולפי הערכות יהיו לה השלכות גם על תיקים אחרים שמנהלת אוקראינה נגד רוסיה בצל פלישתה אליה. מוסקבה מצדה כינתה את הפסיקה "שערורייתית" והבהירה שלא תסגיר את אזרחיה שהורשעו.
טיסה MH17 של "מלזיה איירליינס" התרסקה ב-17 ביולי 2014 בדרכה מאמסטרדם לקואלה לומפור שבמלזיה, בזמן שהמטוס עבר בשמי חבל דונבאס שבאוקראינה. זמן קצר אחר כך התברר כי התרסקותה לא נבעה מכשל טכני או מטעות אנוש במטוס עצמו – אלא מטיל שנורה על-ידי מורדים פרו-רוסים שפעלו בחבל כבר אז.
האסון אירע פחות משנה אחרי שרוסיה פלשה לחצי האי קרים שבאוקראינה והחלה לסייע לבדלנים בדונבאס להילחם נגד הצבא האוקראיני במטרה להוציא את החבל משליטת הממשלה הפרו-מערבית החדשה שעלתה לשלטון בקייב. המלחמה שם נמשכה בשנים הבאות בעצימות משתנה, עד שגלשה בפברואר השנה למלחמה הנרחבת בהרבה שבמסגרתה פלש צבא רוסיה לעומק אוקראינה.
"שום דבר לא יחזיר אותם"
שלושת הגברים שהורשעו אתמול בבית המשפט בהולנד הם סוכני המודיעין הרוסי לשעבר איגור גירקין וסרגיי דובינסקי, והבדלן האוקראיני לאוניד חרצ'נקו. בית המשפט קבע כי השלושה סייעו להעביר לשטח אוקראינה את מערכת טילי ה-BUK הרוסית ששימשה את המורדים להפלת המטוס, אף שהשלישייה לא הייתה זו ששיגרה את הטיל בפועל.
"רק העונש החמור ביותר שיש יכול להתאים למה שהחשודים עשו – מעשה שגרם סבל רב כל כך לקורבנות רבים כל כך ולרבים כל כך מקרוביהם", אמר נשיא בית המשפט בהאג שמסר את ההכרעה, הנדריק סטינהויס. נוסף על מאסר העולם הוא פסק לחובת המורשעים תשלום פיצויים בסך 16 מיליון אירו.
ההרוגים באסון היו נוסעים מ-10 מדינות, ויותר מ-200 מקרובי הקורבנות התקבצו אתמול בבית המשפט כדי לשמוע את הכרעת הדין. חלקם באו מפינות רחוקות ברחבי תבל. "משפחות הקורבנות רצו שייעשה צדק ושהאחראים ייענשו, וזה מה שקרה", אמר פיאט פלואג, העומד בראש קרן המייצגת את משפחות ההרוגים. אחיו, אשת האח ובנם נהרגו באסון. מרין אובראיין מאוסטרליה, שאיבדה בהתרסקות את בנה בן ה-25 ג'ק, אמרה שהיא חשה הקלה בעקבות הפסיקה: "לכולם הוקל שהתהליך הזה בא אל קצו. זה הוגן מאוד וזה היה יסודי". ג'ורדן ווית'רס מבריטניה, שדודו גלן תומס נהרג באסון, הודה מצדו: "אין שום חגיגה. שום דבר לא יחזיר אף אחד מהקורבנות".
פסק הדין בהולנד הוא הראשון שניתן בפרשת הפלתו של המטוס המלזי, ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הכתיר אותה אמש כ"החלטה חשובה". עם זאת הוסיף: "חשוב שאלה שנתנו את ההוראה יובאו בסופו של דבר לתא הנאשמים, משום שכאשר אנשים חשים חסינים – זה רק מוביל לעוד פשעים. עלינו להפריך את האשליה. אין מנוס מעונש על כל הזוועות שחוללו ומחוללים הרוסים – אז ועכשיו".
רוסיה טענה: "אין לנו חיילים שם"
בפסיקתו קבע בית המשפט שבעת האסון הייתה לרוסיה "שליטה כללית" על הכוחות באזור דונייצק שבו הופל המטוס, ומומחים לענייני משפט סבורים שמדובר בתקדים שיסייע לאוקראינה לקדם תביעות אחרות נגד רוסיה הקשורות למעשיה מאז 2014. השופט הצהיר כי אפשר לקבוע מעבר לכל ספק סביר שהמטוס הופל על-ידי מערכת טילים רוסית. משיחות טלפון שיורטו ונבדקו במהלך החקירה עלה שמשגרי הטיל חשבו שהם מפילים מטוס קרב אוקראיני.
רוסיה עצמה מקפידה להכחיש מעורבות או אחריות כלשהי בהפלת המטוס, וב-2014 היא אף הכחישה שכוחות כלשהם שלה נמצאים באוקראינה, אף שלכול היה ברור שחייליה ונציגיה נוכחים בשטח הזה. בהודעה שפרסם אמש משרד החוץ הרוסי הוא מסר: "לאורך כל המשפט היה בית המשפט נתון ללחץ חסר תקדים מצד פוליטיקאים, תובעים וכלי תקשורת הולנדיים להגיע להכרעה שמניעיה פוליטיים. אנו מביעים צער עמוק על כך שבית המשפט בהאג התעלם מעקרונות הצדק וההגינות ונכנע למצב הפוליטי הנוכחי, ובכך הסב מכה חמורה למוניטין של כל מערכת המשפט בהולנד".
האסון בטיסה MH17 אירע פחות מחצי שנה אחרי היעלמות מטוס נוסעים אחר של "מלזיה איירליינס", בטיסה MH370 מקואלה לומפור לבייג'ינג. המטוס ההוא, שנודע בעולם בכינוי "המטוס המלזי", נעלם מהרדאר כשבתוכו 239 ואנשי צוות, ולא נמצא מעולם. ככל הנראה אחד הטייסים במטוס הסיט אותו ממסלולו לעבר האוקיינוס ההודי וריסק אותו אל מימיו, כנראה מתוך החלטה מודעת להתאבד, שהסיבה לה אינה ברורה לגמרי עד היום. אף ששלד המטוס טרם נמצא, כמה שברים שלו נסחפו אחרי כמה חודשים אל חופי אפריקה.
פורסם לראשונה: 23:14, 17.11.22