יותר מ-100 אלף בני אדם – ולדברי המארגנים חצי מיליון איש – הפגינו הערב (יום א') במקסיקו סיטי נגד הרפורמה שמקדם הנשיא המקסיקני בחוקי הבחירות, רפורמה שלדבריהם מסכנת את הדמוקרטיה. ההפגנה נערכה בכיכר מרכזית בבירה שבה יש מקום ל-100 אלף מפגינים, והקהל שהגיע היה גדול כל כך עד שרבים מהמוחים נאלצו להישאר מחוצה לה. המפגינים הגיעו לבושים בוורוד ובלבן, צבעי הסמל של "מכון הבחירות הארצי" (INE), הגוף המפקח על הבחירות, והם קראו "אל תיגעו בקול שלי!".
הרפורמה שאותה מקדם הנשיא, איש השמאל אנדרס מנואל לופס אוברדור, אושרה על-ידי הקונגרס בשבוע שעבר, והיא כוללת קיצוץ בחצי של המימון המועבר למכון הבחירות הארצי, מהלך שיביא לפיטורים של אלפים מעובדיו. במסגרת הרפורמה אמורים להיות מוכשרים אזרחים שיפעילו קלפיות וישקיפו עליהן, ויופחתו הסנקציות המוטלות על מועמדים שאינם מדווחים על הוצאות הקמפיין שלהם.
מתנגדי הרפורמה מזהירים כי היא תפגע קשות בעצמאותו של מכון הבחירות, ותוביל לזיופים בספירת הקולות, לחריגות במימון הקמפיינים ולהפעלת לחץ על מנהלי הליך הבחירות. כל התופעות הללו היו שכיחות במקסיקו בימי שלטונה המושחת והחד-מפלגתי למעשה של מפלגת ה-PIT, שנמשכו יותר מ-70 שנה, עד להקמת הגוף העצמאי לפיקוח על הבחירות בשנות ה-90.
"הנשיא רוצה לחזור לעבר, לימים שבהם הממשלה שלטה בבחירות", אמר הערב המפגין אנריקה בסטיאן, וטרינר בן 64, "אלה היו חיים בלי עצמאות". ראש מכון הבחירות הארצי, לורנצו קורדובה, התריע כי "מטרת הרפורמה היא להביא לפיטורים של אלפי עובדים הפועלים מדי יום ביומו כדי להבטיח את אמינות הבחירות, דבר שכמובן יסכן בחירות עתידיות".
"הנשיא הזה כמו דיקטטור, הוא משתגע"
לופס אוברדור דוחה את האשמות המתנגדים וטוען כי מי שמפגינים נגדו הם אנשי האליטה. לדבריו הרפורמה ב-INE תחסוך למקסיקו 150 מיליון דולר בשנה, ואת הכסף הזה אפשר יהיה להשקיע בעניים. אלא שמתנגדיו אינם יכולים להתעלם מהעובדה שהמהלך הוא חלק מקמפיין ממושך שמנהל הנשיא נגד מכון הבחירות ונגד גופי פיקוח אחרים המגבילים את שלטונו: אוברדור הרבה לטעון לאורך השנים כי המכון מושחת, לא יעיל ומוטה נגדו, ועל רקע זה פעל להחלשת המכון ולהחלשת גורמים אחרים הנחשבים לגורמי בלימה ואיזון בדמוקרטיה המקסיקנית.
לופס אוברדור הרבה לתקוף גם את מערכת המשפט המקסיקנית וטען כי השופטים הם חלק מקונספירציה שמרנית נגד ממשלו. מתקפותיו על בתי המשפט ועל גופים מפקחים אחרים עוררו בקרב רבים חשש שהוא מבקש לאמץ מחדש את דרכי הפעולה שאפיינו את ה-PRI בעשרות שנות שלטונה.
ביום חמישי הודיע הנשיא כי בכוונתו לחתום על חוק הרפורמה, אבל אחרי שיעשה זאת צפויים מתנגדיו לעתור נגדו לבית המשפט העליון, ורבים מהמפגינים שהגיעו הערב לכיכר הביעו תקווה שזה יפסול את התוכנית. "ההפגנה הזו היא קריאה לעליון לקבוע שהרפורמה מנוגדת לחוקה", אמר הערב עורך הדין אנחל גרסייה, מפגין בן 50 שהגיע למחאה במקסיקו סיטי. "ההפגנה הזו היא אחת ההזדמנויות האחרונות להגן על ה-INE, וכישלון בה ישלח את הדמוקרטיה המקסיקנית בחזרה לעבר. זה עכשיו או לעולם לא".
ורוניקה קצ'ברייה, פסיכולוגית בת 58 שהגיעה להפגנה, אמרה כי היא חוששת שהרפורמה נועדה פשוט לאפשר לאוברדור בן ה-69 להשתלט על ניהול הבחירות כדי להישאר בשלטון. "אנחנו נלחמים כדי להגן על הדמוקרטיה שלנו", הצהירה כשלראשה הכובע, "תורידו את הידיים מה-INE". מפגין אחר, אנטוניו מונדרגון בן ה-83, סיפר כי הוא עצמו הצביע ללופס אוברדור בבחירות שבהן עלה לשלטון ב-2018, אבל לדבריו עכשיו נמאס לציבור מכך שהנשיא מתנהג "כמו דיקטטור": "אנחנו צריכים לחזור להיות דמוקרטיה, כי האיש הזה משתגע".
ההפגנה הערב הייתה הגדולה ביותר שנערכה נגד לופס אוברדור מאז עלייתו לשלטון, אך חשוב לציין כי גם כעת הוא נחשב לנשיא פופולרי למדי, ושיעור התמיכה בו נע סביב 60%. לפי חוקת מקסיקו הוא עצמו לא יוכל להתמודד על כהונה נוספת, משום שהנשיא נבחר לכהונה אחת בלבד, בת שש שנים, אך המפלגה שלו נחשבת פייבוריטית לנצח בבחירות הכלליות בשנה הבאה.
חלק גדול מהפופולריות של לופס אוברדור בציבור נובע מהתלונות העתיות שלו על פקידי ממשל בכירים שזוכים למשכורות גבוהות. בעבר הביע זעם על כך שחלק מבכירי מכון הבחירות מקבלים משכורת גבוהה יותר מזו של הנשיא.