דובר צה"ל מסר היום (חמישי) כי במהלך השבוע האחרון כוחות ההנדסה של אוגדה 162 השמידו כ-50 תוואים תת-קרקעיים של מנהרות בציר פילדלפי, שחוצה את רפיח בדרום הרצועה. לפי ההודעה, כוחות יחידת יהל"ם וגדוד 605 פועלים בחודש האחרון על הציר, שם הכוחות מאתרים ומשמידים תשתיות טרור ותשתיות תת-קרקעיות.
בחודש מאי הודיע צה"ל כי השיג שליטה מבצעית על ציר פילדלפי וכי איתר 200 פירי מנהרות ו-35 תוואים, שחלקם אף חוצים למצרים. עם זאת, כשבועיים לאחר מכן הבהיר גורם צבאי בכיר בשיחה עם ה"וושינגטון פוסט" כי לפי ההערכות נותרו במרחב עוד כ-20 מנהרות שלא אותרו.
רק לפני פחות משבועיים הודיע דובר צה"ל על איתור מנהרה בגובה שלושה מטרים, שמאפשרת מעבר של כלי רכב. הוא המשיך ואמר כי "הכוחות ממשיכים בחקר ונטרול של התוואי התת-קרקע שאותר וכן על תוואים נוספים רחבי היקף שנמצאו. צה"ל ישמיד באופן יסודי את כל תשתיות התת-קרקע בציר פילדלפי ויפעל בנחישות למניעת היווצרותן בעתיד".
זו אינה הפעם הראשונה שבה צה"ל מאתר מנהרה שמאפשרת מעבר של כלי רכב, וכבר בחודש דצמבר האחרון הודיע כי נחשף מתחם מנהור גדול, שמתחיל מתחת למחנה הפליטים של ג'באליה ונמשך לאורך כארבעה קילומטרים עד לקרבת הגבול עם ישראל בצפון הרצועה.
הציר, קו החיץ בין מצרים לרצועת עזה, עומד גם במרכזו של המו"מ. בחמאס דורשים נסיגה מלאה של צה"ל מהרצועה - ומתחילת המלחמה איימה מצרים על ישראל לא להתקרב לציר פילדלפי. ראש שירות המידע המצרי, דיאא רשוואן, התעקש שמצרים הרסה יותר מ-1,500 מנהרות וחיזקה את גדר הגבול עם עזה בחומת בטון. לדבריו, המחסומים בין סיני לרפיח הפלסטינית לא מאפשרים הברחה, לא מעל ולא מתחת לאדמה, אך תמונות שפרסם צה"ל מוכיחות אחרת.
ועדיין, בצד השני ממשיכים להכחיש. מקור מצרי הכחיש לפני כשבוע את "הדיווחים בתקשורת הישראלית על קיומן של מנהרות בין מצרים לעזה". הוא הסביר שמדובר ב"בריחה ישראלית מהכישלון בעזה", והוסיף: "כישלונה של ישראל בהשגת התקדמות בעזה מביא אותה לפרסם טענות על קיום מנהרות, כדי להצדיק את המשך התקיפות ברצועה".