עשרות מפגינים פרצו למחנה שדה תימן בדרום, שבו מוחזקים מחבלי חמאס מעזה, שעה קלה לאחר שנודע על פשיטת המשטרה הצבאית על המחנה - שבמסגרתה עוכבו לחקירה תשעה חיילי מילואים החשודים בהתעללות מינית קשה במחבל נוחבה שמוחזק בבסיס. בהמשך, המפגינים, בהם כמה רעולי פנים, פרצו גם לבסיס בית ליד שבו נחקרים החיילים - שמיוצגים על-ידי ארגון חוננו. המפגינים קראו קריאות תמיכה בחשודים בהתעללות במחבל נוחבה, שפונה לבית החולים סורוקה עם חבלות בישבנו.
המחאה החלה אחרי פרסום סרטונים של בלשי מצ"ח רעולי פנים שהגיעו לבסיס כדי לעכב את החיילים, שחשודים כאמור בהתעללות חמורה. במהרה פרסמו שרים וח"כים הודעות גינוי להחלטה המשטרה הצבאית, עד שהדבר יצא משליטה - והגיע לכדי פריצת הבסיסים.
חלק מהמוחים בשדה תימן אף תקפו את צוותי ynet וקשת שהגיעו לסקר את האירוע, וכינו אותם "בוגדים". לאחר מכן גם חסמו את היציאה מהמחנה, ולעיני חברי כנסת מהקואליציה שהגיעו למקום גם פרצו את שער הבסיס שבו מוחזקים מחבלים שנעצרו בעזה. לאחר מכן הם החלו לצעוד בו, תוך שחיילים מנסים להדוף אותם. המשטרה, נציין, הגיעה זמן רב לאחר מכן בכוחות קטנים. בהמשך פונו החיילים מהבסיס, ואז ניסו לפרוץ אליו שוב.
הרמטכ"ל: "התנהגות חמורה"
הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי הגיב על אירוע הפריצה החמור של אזרחים לבסיס צבאי, ומסר: "אירוע הפריצה לבסיס שדה תימן הוא חמור ביותר ומנוגד לחוק. הפריצה לבסיס צבאי והפרת הסדר במקום הן התנהגות חמורה שאינה מקובלת בשום אופן. אנחנו נמצאים במלחמה, ופעולות מסוג זה מסכנות את ביטחון המדינה. אני מגנה בחריפות את האירוע ואנחנו פועלים להשיב את הסדר בבסיס". הלוי הוסיף: "אני נותן גיבוי מלא לפרקליטות הצבאית ולמשטרה הצבאית החוקרת בחקירת כל אירוע המובא לידיעתן. זוהי חובתן, ללא קשר לדרגה או תפקיד. דווקא חקירות אלו הן שמגינות על חיילינו בארץ ובעולם ושומרות על ערכי צה"ל. החקירות האלה מתבצעות תוך שמירה על כבוד חיילינו שאנו מפקדיהם".
זמן קצר לאחר מכן, ואחרי שנמנעו לעשות כך במשך שעות, התייחסו לאירוע גם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט. לדברי גלנט, "לוחמי צה"ל בסדיר ובמילואים נלחמים כבר למעלה מתשעה חודשים בחירוף נפש במלחמה הצודקת ביותר שידענו בכל שנות קיומנו. אני מלא הערכה לחיילים המבצעים את המשימה המורכבת והחשובה של כליאת מחבלי חמאס, מחבלים שפלים שעימם נבוא חשבון ונמצה את הדין בדרך המחמירה ביותר. צה"ל ימשיך ויפעל בהתאם לחוק. עלינו לאפשר לגורמים המוסמכים לקיים את הבדיקות הנדרשות תוך שמירה על כבוד חיילינו. גם בשעת כעס החוקים מחייבים את כולם - לא מתפרצים לבסיסי צה"ל ולא עוברים על חוקי מדינת ישראל".
דקות לאחר הודעת שר הביטחון, פרסמה לשכת ראש הממשלה הודעת גינוי לפריצה לבסיס: "ראש הממשלה בנימין נתניהו קורא להרגעה מיידית של הרוחות בשדה תימן, ומגנה בתוקף את הפריצה לתוך בסיס של צה"ל".
חברי כנסת מהקואליציה מיהרו להתייצב לצד החשודים, כמה מהם כבר הגיעו לשדה תימן תוך זמן קצר - וח"כ צבי סוכות אף תועד נכנס לבסיס ללא אישור, דרך פרצה בגדר. בהמשך הוא תועד קורא למפגינים לא להתעמת עם החיילים במקום. גם ח"כים מעוצמה יהודית והליכוד הגיעו למקום, לצד השר וסרלאוף.
במקביל, עשרות מפגינים התאספו כאמור גם מחוץ למחנה בית ליד, לשם הועברו לחקירה שמונת החשודים. המפגינים נושאים שלטים עם הכיתוב "אל תיגעו בלוחמים שלנו", וחלקם מניפים גם דגלי ישראל ודגלים של הליכוד. המוחים קראו קריאות בוז לרמטכ"ל, שגיבה את הפרקליטות הצבאית, חסמו את הכניסה לבסיס - ואף פרצו בהמשך את אחד המחסומים שלו.
הרקע לפשיטת מצ"ח
שמונת חיילי המילואים שעוכבו נחקרים בבסיס נווה צדק (מחנה בית ליד שליד נתניה). בחקירה יוחלט אם לעצור מי מהם ואם להביאם להארכת מעצר בהתאם למידת מעורבותם במעשים. גם הרופאים שבדקו את המחבל שנפצע וטיפלו בו ימסרו עדות. בתוך כך, הסנגוריה הצבאית הקצתה לשמונת החשודים במהירות צוות גדול של כעשרה עורכי דין.
הפשיטה הגיעה לאחר שבימים האחרונים הופנו לצה"ל עדויות ודוחות מארגוני זכויות אדם זרים עם טענות להמשך התעללויות במחבלי חמאס בשדה תימן על-ידי חיילי צה"ל שמופקדים על שמירתם. בחודשים הראשונים של המלחמה כאשר עדויות אלו החלו לצוף, בפרקליטות הצבאית עשו מאמצים גדולים למרוח ולדחות את החקירות, בגלל שצה"ל והמדינה היו בצוק העיתים. עם התגברות הלחץ הבינלאומי, התחקירים בעיתונות הזרה והצעדים שנרקמו נגד ישראל בבתי הדין הבינלאומיים בהאג, הוחלט לפתוח בחקירות של עשרות מקרים עם חשדות מעין אלו - בדומה לפרשה שהתפוצצה ונחקרת היום.
גורמי משפט צבאיים מעריכים כי בסך הכל פוטנציאל הנחקרים מ"תופעת שדה תימן" עשוי להגיע למאות חשודים, או לכל הפחות קצינים שיידרשו למסור גרסה - כולל בכירים בחיל המשטרה הצבאית ובפיקוד הדרום, על הקמת המתקן בבסיס הגדול הסמוך לבאר שבע והאחריות על נהליו ומימושם ב-10 החודשים האחרונים. לכן הוקם בצה"ל באופן חריג מנגנון משפטי מיוחד שאמור לתת הגנה משפטית לכל חייל ומפקד שנחקר במסגרת חשדות אלו. באופן אירוני וכנראה לא מקרי, המדינה שדורשת יותר מכל דין וחשבון מישראל על סוגיית המחבלים בשדה תימן היא בריטניה, שמענישה את ישראל בימים אלה בעצירת אספקת חלקי נשק לטובת צה"ל.
הסערה במערכת הפולטית
יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין מיהר להודיע שיכנס דיון על "התנהלות הפצ"רית" (פרקליטה צבאית ראשית). השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התייצב לצד החשודים, ומסר כי "המחזה של שוטרי משטרה צבאית מגיעים לעצור את מיטב גיבורינו בשדה תימן הוא לא פחות ממביש. ממליץ לשר הביטחון, לרמטכ"ל ולרשויות הצבא לגבות את הלוחמים וללמוד משירות בתי הסוהר - נגמרו הקייטנות והסבלנות נגד המחבלים. לוחמים צריכים לקבל גב על מלא".
ש"ס תמכה בדעתו גם כן: "המראות החמורים של שוטרים צבאיים רעולי פנים פושטים על בסיס צה"ל ועוצרים חיילים כאחרוני הפושעים - צריכים להטריד כל אזרח במדינה. חיילינו היקרים המוסרים את נפשם במלחמה קשה מול אויבי החמאס הרצחניים צריכים לקבל את מלוא הגיבוי ומלוא הכבוד וההערכה".
שר המשפטים יריב לוין התייחס לסערה: "הזדעזעתי לראות את התמונות הקשות של מעצר חיילים בשדה תימן, בדרך שמתאימה למעצר פושעים מסוכנים. אי-אפשר לקבל את זה, גם אם אין ויכוח באשר לחובה לשמור על החוק ועל פקודות הצבא. אסור לשכוח שמדובר בחיילים שעושים עבודת קודש קשה מאין כמוה עבור כולנו, של שמירה על הגרועים שבמחבלים". לוין תקף כצפוי את בית המשפט העליון: "מה שראינו היום הוא תוצאה נוספת של עיוות ערכי ומוסרי מתמשך שמתחיל מלמעלה, מפסקי דין והחלטות של בית המשפט העליון. רבים-רבים משמיעים היום את הדרישה לשינוי המצב מן היסוד. הגיע הזמן שהזעקה הציבורית המוצדקת תמצא אוזן קשבת אצל חברי הכנסת שנמנעו בעבר מלתמוך בביצוע השינויים הדרושים".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף: "הפריצה לשדה תימן היא עבריינות עלובה ומסוכנת של ח"כים שמחלישים ומפרקים את צה״ל, מחלישים ומפרקים את מדינת ישראל, מכרסמים מבפנים את יסודות כוחנו. הפוליטיקאים שהפקירו את החטופים, הפקירו את הביטחון והרסו את החברה הישראלית, הורסים עכשיו את שרשרת הפיקוד. המדינה בסכנה קיומית אם האנשים האלה לא יעופו מהשלטון ומחיינו".
שרת התחבורה מירי רגב טענה: "מעצר לוחמינו המגינים על המדינה הוא צעד מסוכן בזמן מלחמה. על מערכת המשפט הצבאית להתמקד בהגנה על חיילינו, לא בריצוי שונאינו". מנגד, שר הפנים משה ארבל היה הראשון מהקואליציה שגינה את הפריצה לבסיס ואת ההפגנה במקום: "תפקידם של חיילים הוא להילחם ולנצח במלחמה ולא לשמור על מחבלים - בשביל זה השר בן גביר קיבל תקציב עתק לשירות בתי הסוהר. אין לקבל בשום אופן לקיחת הדין לידיים, פריצה לבסיסי צה"ל ומניעת תפקודם של גורמי האכיפה. פעולות חמורות אלו עלולות להגביל את פעילותה של ישראל במלחמה".
בעקבות הסערה, בצה"ל הדגישו כי לא היו עצורים: "זה עיכוב לחקירה". עוד לפני הגעת המפגינים למקום, במקום התפתחו עימותים פיזיים בין השוטרים הצבאיים לחיילי המילואים. מדובר צה"ל נמסר כי "בעקבות חשד להתעללות חמורה בעצור אשר הוחזק במתקן הכליאה בשדה תימן, נפתחה בהוראת הפרקליטות הצבאית חקירה של המשטרה הצבאית".
המפגינים שהגיעו למקום טענו כי עיכוב לוחמי המילואים, שכאמור חשודים בהתעללות חמורה, עלול "להוריד מוטיבציה לאנשי מילואים". "אלה אנשים שאנסו ופגעו", אמרו ל-ynet, "מחר הגדוד שלנו אמור להיכנס לעזה. בסוף אנשים יחשבו פעמיים בגלל הדבר הזה. זה כמו היהודים בשואה שהיו מלשינים על אחרים".
יו"ר "הדמוקרטים", האלוף במיל' יאיר גולן, הגיב על האירוע ואמר כי "הגענו לזמן הכרעה - מדינת יהודה הפשיסטית או מדינת ישראל הליברל-דמוקרטית. מי שמאפשר לכהניסטים להיכנס לממשלה מגלה עד כמה חמורה התופעה כשהם בוחרים למרוד בצבא. ככל שבוצעו עבירות פליליות על-ידי חיילים שפעלו בניגוד לפקודות, חובת הצבא והמדינה לחקור אותן. אסור לצבא לאפשר לתופעות של פלנגות עברייניות לעשות בצבא כרצונן". הוא סיכם: "כרגיל - שתיקת ראש הממשלה מדברת בעד עצמה".
ח"כ גלעד קריב ממפלגתו אמר כי "הניסיון להתערב בהחלטות פיקודיות ומשפטיות בתוך הצבא יוביל לפירוק הצבא ולפגיעה ביטחונית חמורה. איתמר בן גביר ועוצמה יהודית מעודדים מרד בתוך הצבא. לא פחות מכך. בדרך הם חושפים את חיילי ומפקדי צה"ל להליכים בינלאומיים".
הסערה הגיעה אפילו לקבוצת הוואטסאפ של שרי הממשלה, שם כתב שר המורשת עמיחי אליהו (עוצמה יהודית) כי "מה שקורה כעת בשדה תימן הינו טירוף משפטי. מי שנתן את ההוראה לרדוף את הלוחמים הגיבורים שנאלצים יום-יום לחיות בסביבתם של חיות האדם מהנוחבה, צריך להניח את המפתחות וללכת הביתה".
לאחר הסערה שהתחוללה בעקבות המקרה, דובר צה"ל פרסם הבהרה: "האירוע נגמר בשדה תימן. מצ"ח עזבה את המקום. מי שהיה צריך לעכב עוכב. בצה"ל מדגישים: אין עצורים, זה עיכוב לחקירה".
פורסם לראשונה: 15:51, 29.07.24