פרסום ראשון: אחרי שאושר חוק ההסדרים, ובתוכו חוק קרן הארנונה שעורר מחלוקת רבה מצד ראשי רשויות ואפילו גורמים בקואליציה, מתכוון כעת יו"ר הקואליציה, ח"כ אופיר כץ מהליכוד, לקדם הצעת חוק שתתקן את החוק בשביל למנוע פגיעה ברשויות פריפריאליות חלשות כמו: אילת, טבריה, בית שאן וירוחם. באופן טבעי ערים אלה מאופיינות בדפוסי הצבעה למפלגת הליכוד.
ההצעה תשנה את הקריטריונים כך שהפגיעה ברשויות אלו תצטמצם והן אף ירוויחו מהחוק. בשיתוף פעולה עם משרד האוצר תבוצע סימולציה על פי ההתניות החדשות, במטרה למנוע החלשה של אותן רשויות. מלבדן, רשויות נוספות צפויות "לעבור צד" מהרשימה של אלה שיאלצו להעביר כספים רבים לקרן הארנונה, לצד של אלה שירוויחו ממנה לטובת קידום בנייה למגורים.
בין היתר, צפויות להיכנס גם רשויות ערביות, אך הנוסחה עלולה להיתקל בקושי במקרה שלהן כי ההכנסות מהקרן תלויות בהשקעת הרשות בשטחי בניית מגורים, וכידוע כמות היתרי הבנייה ברשויות אלה מוגבלת.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התגאה בחוק קרן הארנונה, שמשרד האוצר מחכה לקדם כבר כמה שנים, והציג אותו כפתרון מוצלח למשבר הדיור - כזה שיגדיל את כמות הדירות בישראל ובכך ירדו המחירים. לפי נוסח חוק קרן הארנונה, שאושר בשבוע שעבר כחלק מחוק ההסדרים, כל רשות תעביר לקרן ייעודית שתוקם לכך סכום של בין 10%-28% מרווח הארנונה העסקית השנתי שלה, והכסף שייאסף יחולק חזרה לרשויות כנגד כל היתר בנייה למגורים שתפיק הרשות.
למעשה, על פי הסימולציה של משרד האוצר, המבוססת על נתוני הכנסות הרשויות מארנונה עסקית בשנת 2019, לא מעט רשויות שדווקא זקוקות לסיוע (כמו אילת, טבריה ובית שאן) יפסידו מיליוני שקלים ועלולות לספוג פגיעה קשה. כך למשל, אילת לפי הנוסח הנוכחי תצטרך להעביר יותר מתשעה מיליון שקלים מהכנסות הארנונה שלה בשנת 2028, ובתוך חמש שנים תעביר בסך הכל כ-25 מיליון שקלים. טבריה תידרש להעביר לקרן כשלושה מיליון שקלים בתוך חמש שנים ובית שאן וירוחם כמה מאות אלפי שקלים.
זאת בעוד שמצופה שרשויות אלו, שנחשבות רשויות עם קופה דלה, הן אלה שירוויחו מקרן הארנונה ויצליחו לפתח מכספיה אזורי מגורים חדשים בעיר. כזכור, בדיון שנערך בוועדת הכספים של הכנסת זעק בכאב ראש העיר אילת אלי לנקרי כי מדובר בחוק שיהרוס את העיר. "אתם לא מחמיצים שום הזדמנות לפגוע בפריפריה - בעיר הכי פריפריאלית, ששירותי הרפואה בה הם הכי לא נגישים - אנשים נוסעים מרחקים כדי לקבל טיפול. גם ככה התושבים סובלים כל כך מהעובדה שהם בפריפריה, ואתם נותנים לה עכשיו עוד מכה", אמר.
כעת מתכוונת הקואליציה לתקן את העיוות על ידי הצעת חוק שתהיה תיקון לקרן הארנונה. השינויים יתבססו על דרגה סוציו אקונומית של הרשות, ומדד פריפריאליות הקבוע לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בחודשים הקרובים משרד האוצר יקים את קרן הארנונה ותחילת הגבייה מהרשויות ככל הנראה לא תחל לפני השנה האזרחית הבאה. עד אז בקואליציה יקדמו במהרה את התיקון בחוק, בשיתוף יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני.
השלטון המקומי מסר: "מדובר בחוק חובבני שגובש במהירות מבלי לקחת בחשבון ולבחון לעומק את הנתונים המספריים ואת נוסחת החישוב. החוק כפי שהובא על ידי האוצר הציג מצג שווא של נתונים, תוך פגיעה רוחבית ברשויות מקומיות, לרבות בפריפריה וערי הפיתוח. אסור לאפשר לאוצר לקחת את כספי התושבים כדי לפתור באמצעותם בעיות לאומיות כמו משבר הדיור. אנחנו שמחים שיו"ר הקואליציה הבין סוף סוף את טענותינו החוזרות ונשנות. עם זאת, כיוון שהחוק כבר עבר, השלטון המקומי נדרש להגן על עצמו ועובד בימים אלו על הגשת עתירה אשר תסיר את החוק הפוגעני הזה מסדר היום".