למרות שחיסנה יותר משליש מהאוכלוסייה שלה לפחות בחיסון אחד נגד קורונה, צ'ילה מתקשה לעצור את התפשטות הנגיף ומצויה בסגר כללי כבר שבוע וחצי. בכלי תקשורת בבריטניה ניסו ביממה האחרונה לעמוד על ההבדלים בין המדינה הדרום-אמריקנית, בריטניה וישראל – שלוש המובילות בעולם בשיעור מקבלי הזריקה הראשונה של חיסון כלשהו נגד קורונה.
יותר משישה מיליון צ'יליאנים קיבלו עד כה מנת חיסון אחת נגד קורונה, מה שממקם את המדינה במקום השלישי בעולם אחרי ישראל הראשונה ובריטניה השנייה. כארבעה מיליון מתוכם קיבלו כבר שתי מנות חיסון נגד הנגיף. ולמרות זאת, צ'ילה לא מצליחה למנוע את העלייה בתחלואה.
המדינה רשמה בשבוע האחרון ממוצע של כ-7,000 נדבקים וכ-100 מתים ליום. שיעור המאובחנים היומי בה יחסית לגודל האוכלוסייה עומד על כ-360 לכל מיליון איש - טוב בהשוואה לאמריקה הדרומית אבל הרחק מישראל (כ-40 למיליון איש) או מבריטניה (כ-50 למיליון איש).
צ'ילה החלה לחסן את אזרחיה כבר בדצמבר 2020, מהראשונות בעולם ומעט לאחר ישראל ובריטניה. עם זאת, בהשוואה שבוצעה ב"דיילי מייל" מודגש השימוש הנרחב שעשתה בחיסון הסיני כהסבר אפשרי ליעילות החלקית בלבד של מבצע החיסונים במדינה. בעוד שישראל השתמשה אך ורק בחיסון של פייזר ובריטניה גם בחיסון של אסטרה-זניקה, בצ'ילה חוסנו חלק מהאזרחים בחיסון של פייזר וחלק בחיסון של סינובאק הסינית.
ברזיל, אחת המדינות שבהן בוצעו ניסויים קליניים בחיסון הסיני, דיווחה על שיעור יעילות של כ-50 אחוז בלבד במניעת מחלה לאחר שתי מנות, הרחק מלפחות 90 אחוזי היעילות שדיווחו החברות המערביות על החיסונים שלהן. ארצות הברית, בריטניה והאיחוד האירופי לא אישרו לשימוש את החיסונים הסיניים.
סיבה אפשרית נוספת, כך לפי הסקירה שערך ה"גרדיאן", היא הקלות מוקדמות מדי שעליהן הכריזה הממשלה בצ'ילה לצד מבצע החיסונים. למרות שמספר הנדבקים לא ירד, המדינה פתחה את גבולותיה ואפשרה לזרים להיכנס לתחומיה ללא הגבלות משמעותיות. גם מערכת החינוך נפתחה וכך גם מסעדות, ברים, מלונות, חדרי כושר ועוד. לפני כשבוע וחצי, בעקבות העלייה במספר הנדבקים, החליטה הממשלה על סגר כללי שאוסר על כמעט כל האזרחים במדינה לצאת מהבית למעט למקרים בודדים.
הממשלה בצ'ילה הציבה יעד שאפתני לחסן בשתי מנות כ-15 מיליון אזרחים עד סוף חודש יוני ובכך להשיג מה שהיא כינתה "חסינות עדר". לשם כך רכשה 20 מיליון מנות של החיסון הסיני. החיסון אושר לשימוש חירום גם במדינות נוספות באמריקה הלטינית כמו ברזיל, בוליביה, קולומביה ואקוודור.
בבריטניה, שבה מדווחים על ירידה בנתוני התחלואה בעקבות מבצע החיסונים ומקלים כעת באופן הדרגתי בהגבלות החמורות שהוטלו בתחילת השנה, מנתחים כעת את המצב הן בישראל והן בצ'ילה על מנת להעריך מגמות תחלואה עתידיות.
קצין הרפואה הראשי של אזור אנגליה, פרופ' כריס וויטי, אמר ביום שני כי המצב בצ'ילה מהווה תמרור אזהרה. "אנחנו בהחלט צריכים ללמוד מהמדינות שנמצאות לפנינו או לצדנו במבצע החיסונים", אמר וויטי במסיבת עיתונאים בדאונינג 10, מעונו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון. "הסיבה היא שאנחנו רוצים שהדברים יהיו יציבים. אני חושב שצ'ילה היא תיקון חשוב להנחה שרק בגלל שאתה מחסן המון אנשים אז הבעיות ייעלמו".