נשיא לבנון מישל עאון הטיל היום (ב') את מלאכת הרכבת הממשלה הבאה על מוסטפה אדיב, שהיה עד כה השגריר הלבנוני בגרמניה. זאת בתום התייעצויות שקיים הנשיא עם חברי פרלמנט. המינוי מגיע כשלושה שבועות לאחר התפטרות הממשלה בראשות חסאן דיאב בלחץ המפגינים בעקבות אסון הפיצוץ בבירה ביירות, שבו נהרגו לפחות 190 בני אדם וכ-6,000 איש נפצעו, ועל רקע המשבר הכלכלי הקשה במדינה.
"נקים את הממשלה בהקדם האפשרי", אמר אדיב בהצהרה לתקשורת אחרי שקיבל את המינוי מהנשיא. "אין זמן לדיבורים, להבטחות ולאיחולים. יש חשש גדול מאוד בקרב הלבנונים לגבי ההווה והעתיד, ובעזרת האל נצליח במשימת הבחירה של צוות עבודה ממשלתי מוכשר ומיומן כדי שנוציא לפועל רפורמות במהרה". עד להרכבת הממשלה החדשה תשמש הממשלה המתפטרת ממשלת מעבר.
בימים האחרונים נערכו התייעצויות פוליטיות קדחתניות בניסיון להגיע להסכמה על זהות ראש הממשלה הבא. אדיב זכה לתמיכה רחבה מצד ראשי הזרמים הפוליטיים בלבנון, בהם גם סיעת חיזבאללה בפרלמנט הלבנוני. הוא זכה בגיבוי פוליטי חיוני מראשי ממשלה לשעבר, ובהם גם סעד אל-חרירי שעומד בראש המפלגה הסונית הגדולה ביותר בלבנון. לפי הדיווחים בתקשורת המקומית, המינוי קיבל גם את תמיכתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון שינחת הלילה בביירות.
אדיב, בן העיר טריפולי שבצפון לבנון, נשוי ואב לחמישה ילדים. יש לו דוקטור במשפט ובמדעי המדינה ובעבר שימש מרצה בתחומים אלה באוניברסיטאות בלבנון ובצרפת. יש לו היכרות עם הזירה הפוליטית המקומית ובעבר שימש מנהל לשכתו של ראש הממשלה נג'יב מיקאתי, משנת 2000 ועד שמונה לשגריר בגרמניה ב-2013.
אחד מיתרונותיו של אדיב, כך לפי עדויות של אנשים שעבדו לצדו, הוא שמדובר באישיות שאינה מזוהה באופן מובהק עם אחד הזרמים הפוליטיים בלבנון. עם זאת, בהתאם לשיטת המשטר בלבנון המבוססת על חלוקה עדתית, ראש הממשלה צריך להיות מוסלמי סוני, הזרם שאליו משתייך אדיב. על פי השיטה, הנשיא צריך להיות נוצרי ויו"ר הפרלמנט מוסלמי שיעי. תנאים אלה נקבעו במסגרת "האמנה הלאומית" בין הפלגים השונים בלבנון, שרבים קראו בשנים האחרונות לשנותה.
מועמדותו של אדיב עלתה בעקבות מגעים שניהל מקרון ביומיים האחרונים. הנשיא הצרפתי, שלאחר הפיצוץ בנמל ביירות קרא לשינוי פוליטי בלבנון, לחץ על מנהיגי המדינה להסכים על מועמד לקראת ביקורו. מקרון נחשב למי שעומד במרכז המאמצים הבינלאומיים שדוחקים בנבחרי הציבור הלבנונים להתמודד עם המשבר שהחריב את הכלכלה עוד לפני הפיצוץ בביירות.
המשבר הכלכלי ריסק את המטבע הלבנוני בשיעור של כ-80% מאז אוקטובר, נעל את החסכונות של האזרחים במערכת בנקאית משותקת והרחיב משמעותית את העוני והאבטלה. במאי פתחה לבנון בשיחות עם קרן המטבע הבינלאומית במטרה לקבל תמיכה כספית, אך המשא ומתן נתקע בעקבות חילוקי דעות בצד הלבנוני.
בתוך כך, בנאום שנשא לציון 100 שנה להקמת לבנון הגדולה, הפתיע אמש עאון כשקרא להכריז על לבנון "מדינה אזרחית" ולשנות מהשורש את השיטה העדתית הנהוגה בה. לדבריו, לבנון מתנהלת כמו כמה רפובליקות נפרדות ולא כמדינה אחת מאוחדת בגלל חלוקת הכוח בין העדות השונות. גם מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, שנחשב לבעל ברית פוליטי של הנשיא עאון, אמר אתמול בנאום כי הוא פתוח להצעתו של מקרון לכינון הסכם מדיני חדש בלבנון.