תושב אשקלון ששמע מרחוק אזעקת "צבע אדום" בעוטף עזה, התמוטט ומת יוכר כחלל פעולות איבה. כך קבע בתחילת השבוע בית המשפט המחוזי בתל אביב בפסיקה תקדימית.
המקרה אירע ביולי 2018, בתקופה של הסלמה בעוטף עזה וירי רקטות מרצועת עזה. ר', אינסטלטור בן 54 ואב לארבעה ילדים, עבד עם מחפרון ("שופל") בחצר בית במושב נתיב העשרה שעל גבול רצועת עזה. בשעת צהריים נשמעה לפתע אזעקת "צבע אדום" באזור התעשייה הדרומי של אשקלון ובישובים זיקים וכרמיה, אך לא בנתיב העשרה. לאחר כמה דקות התברר כי מדובר היה באזעקת שווא ולא נורו רקטות. כעבור חצי שעה נמצא ר' מוטל על הקרקע ללא רוח חיים, ליד המחפרון שעליו עבד, עם חבלה בראשו כתוצאה מהנפילה.
לאחר מותו טענו בני משפחתו כי קיים קשר בין מותו הטרגי לאזעקה שנשמעה מרחוק וביקשו להכיר בו כנפגע פעולות איבה. הביטוח הלאומי דחה את הטענות וטען כי הגבר סבל ממחלת רקע של לחץ דם גבוה שבגללה הוא התמוטט ומת, ללא כל קשר לאזעקה. עוד נטען כי היא הופעלה מרחוק ולכן ר' לא יכול היה לשמוע אותה.
בני המשפחה, באמצעות עו"ד שי רובין, הגישו ערר והחל להתנהל משפט סביב השאלה מה גרם לאירוע המוחי שממנו נפטר ר'.
המשפחה טענה ששטף הדם המוחי נגרם בגלל מתח מהאזעקה, ואילו הביטוח הלאומי לא הצליח להפריך את הטענה. מומחים מטעם המשפחה שהעידו בפני בית המשפט טענו כי אירוע שכזה מבחינה רפואי אכן יכול להתרחש.
כמו כן במשפט הצליחו עורכי הדין ובני המשפחה להוכיח כי למרות שלא נשמעה אזעקה בנתיב העשרה, ר' שמע את האזעקה מהישובים הסמוכים והדבר הוביל למתח נפשי שגרם לו לאירוע מוחי. בני המשפחה הביאו ראיות ועדויות של תושבי המקום ושלפיהן גם אם האזעקה מופעלת בישובים סמוכים, עדיין ניתן לשמוע אותה בנתיב העשרה.
לבסוף לא קבעו השופטים כי ישנו קשר ישיר בין האזעקה למותו של ר', אך מכיוון שהביטוח הלאומי לא הצליח לשלול את הקשר הזה הורו להכיר בו כחלל פעולות איבה. אין כל ראייה סובסטנטיבית מהותית, רפואית או אחרת המצביעה ברמת הוכחה לפי מאזן ההסתברות כי הדמם (שטף הדם - מ"צ) נגרם באופן ספונטני או כתוצאה מגורם חיצוני אחר, שאיננו העקה נפשית שנגרמה עקב שמעת האזעקה", נימק השופט. בעקבות הפסיקה, ילדיו ואלמנתו של ר' יקבלו זכויות כמשפחה שכולה.