הפוגרום באמסטרדם כלפי אוהדי מכבי תל אביב אולי הפתיע את שרי הממשלה והציבור, אבל מי שעוסק בטיפול באנטישמיות לא הופתע בכלל. בשורה של דיונים שהתקיימו בשנה האחרונה בוועדת התפוצות בכנסת בראשות ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), התריעו כמה גורמים שנדרש גוף עם יכולת מודיעינית ומבצעית לטפל באירועים כאלה.  
עדויות מזעזעות של ישראלים מליל הבלהות באמסטרדם

ד"ר רחלי ברץ, ראש המחלקה למאבק באנטישמיות וחוסן קהילתי בהסתדרות הציונית העולמית, התריעה בדיונים שגם כאשר יש ידיעה מודיעינית על התפרצות אנטישמית – אין שום רגל מבצעית לטפל בה ולסיים אותה. יצוין כי בין השאר מתקבלות גם ידיעות והתרעות מקהילות יהודיות בחו"ל מעבר לאירועי אנטישמיות שמנוטרים ברשתות החברתיות.
ברץ גם פנתה בכמה הזדמנויות למל"ל (המטה לביטחון לאומי), ואמרה שישראל חייבת לעשות מבצעי תודעה כמו הפלסטינים, אך לטענתה במל"ל לא התעניינו בכך והפנו אותה למשרד התפוצות והמאבק באנטישמיות בראשות השר עמיחי שיקלי (הליכוד). 
ח"כ פורר אישר כי "אכן היו מספר דיונים וכולם התריעו, כולל בדיונים חסויים שקיימתי על כך. יותר מזה, אנחנו גם אלו שדרשנו שתוקם מערכת איסוף התרעות מהרשת אחרי המקרה שקרה בדגסטן (ההשתלטות באוקטובר בשנה שעברה על שדה התעופה בניסיון לפגוע בנוסעי מטוס שנחת מישראל. א"א), אבל ההתרעה כנראה לא טופלה כראוי. מכיוון שאני לא נוהג לחרוץ דין לפני בדיקה, זימנתי דיון חירום בוועדה היום, בהשתתפות נציגי משרד החוץ, מל"ל, התפוצות ועוד".
3 צפייה בגלריה
רחלי ברץ
רחלי ברץ
ד"ר רחלי ברץ
(צילום: יובל חן)
3 צפייה בגלריה
אוהדי מכבי תל אביב מותקפים בהולנד
אוהדי מכבי תל אביב מותקפים בהולנד
תקיפת אוהדי מכבי תל אביב באמסטרדם
פורר הוסיף: "הפוגרום באמסטרדם אולי הפתיע את שרי הממשלה, אבל מי שעוקב אחר התגברות האנטישמיות בשנה האחרונה, מי שעקב אחרי אירועי האלימות נגד יהודים והרטוריקה ברשתות, ידע שהתפרצות כזו היא רק עניין של זמן. לאחר שורה של דיונים גלויים וחסויים שקיימתי בעניין בוועדת התפוצות בראשותי, דרשתי הגדרה ברורה של ניהול אירועים מסוג זה והעברת התרעות מקדימות. אכנס דיון חירום בוועדה כדי לבחון את תפקוד משרדי הממשלה נוכח המשבר".
במקרה של האירוע בהולנד בסוף השבוע, מרכז השליטה של משרד התפוצות התריע על התארגנות להפגנה אלימה באצטדיון והעביר את המידע למוסד ולשב"כ. המוסד פנה למקביליו בהולנד. קב"ט שגרירות ישראל פנה למשטרת אמסטרדם וביקש תגבור של הכוחות באצטדיון.
אבל אף אחד במל"ל לא חשב לפרסם אזהרת מסע לאזרחים הישראלים באמסטרדם שיתכוננו לאפשרות של אירועים אלימים. גם ראשי מכבי תל אביב לא קיבלו התרעה. בישראל נוח להפיל את המחדל על משטרת אמסטרדם, אבל לא היה שום גורם ישראלי שליווה את הנושא מתחילתו ועד סופו, ווידא בשטח שאין כוחות משטרה מקומיים במרכז העיר.
לקראת הדיון בוועדה, ח"כ פורר ביקש להבין מהו תרשים הזרימה בהתרעות על אירועים אנטישמיים ואירועים אלימים נגד ישראלים. החלק הראשון - מי אמור לנטר רשתות ולעקוב אחר התפתחות של אירועים. כמו האירוע באמסטרדם, גם להתפרעות בדגסטן קדמה פעילות ענפה ברשתות החברתיות. החלק השני - מה הכתובת שמנהלת אירוע כזה. המל"ל? משרד החוץ? משרד התפוצות? משרד הביטחון?
3 צפייה בגלריה
עודד פורר
עודד פורר
ח"כ פורר
(צילום: נועם מושקוביץ / דוברות הכנסת)
לאחר כמה דיונים הובהר לפורר שמשרד התפוצות מבצע את הניטור ברשתות, ושהאירועים ינוהלו על-ידי משרד החוץ וחדר המצב שלו. פורר ציין כי מטרת הדיון היא לבדוק האם כך היה, האם הייתה התרעה של משרד התפוצות, האם היא הועברה לכל הגורמים הרלוונטיים בממשלה, והאם התחילו לנהל אירוע ממשרד החוץ. לדברי ח"כ פורר, "זה מאוד קריטי מבחינת ביטחון הקהילות היהודיות בעולם והקשר שלהן אל מול גורמי הביטחון כאן. יש איומים קשים על הקהילות. יש עוד כל מיני נושאים ביטחוניים לגבי שמירה על ביטחון קהילות, אבל הם לא נדונים בדיונים גלויים".
פורר סיכם את הדיון, וקרא "להקים ועדת בדיקת ממשלתית לבחינת הפוגרום באמסטרדם. מדובר בלינץ' מתוכנן ומתואם נגד אוהדי מכבי תל אביב. הפורעים המוסלמים חיכו לאוהדים ברחובות ובסמטאות, ביציאה מתחנות המטרו, בדרכם לבתי המלון שבהם מתארחים. קיימנו שורה של דיונים גלויים וחסויים כדי לייצר נוהל מסודר כאשר אירועי אלימות מתרחשים כלפי ישראלים בחו"ל. אני שמח שמשרד התפוצות הקים את המשל"ט שלו כדי לעקוב אחר מידע גלוי ברשתות, אבל לא יכול להיות שאין סמכויות למשל"ט הזה להעביר התרעות לכל הגורמים הרלוונטיים. גורמי הביטחון הרלוונטיים נכנסו לתמונה כאשר היינו בשלב התגובה ולא בשלב ההיערכות. יש כאן כשל בהעברת המידע בין הגופים הרלוונטיים. בנס לא היו נרצחים".
מהמל"ל נמסר בתגובה: "הטענות המיוחסות לתפקוד המל"ל לפני הפרעות באמסטרדם משוללות כל יסוד. המל"ל בהתאם לאחריותו מפיץ מסרים לציבור ואזהרות מסע בהתאם למודיעין המתקבל מקהילת המודיעין ולאחר הערכות מצב עם כלל הגורמים והמלצותיהם למל"ל.
"טרם הפרעות באמסטרדם לא התקבל במל"ל מידע או המלצה מטעם הגופים השונים להעלות אזהרות מסע. עם חיבור המל"ל לתמונת המצב בשטח, המל"ל היה שותף לגיבוש המסר לציבור כפי שהופץ בהמשך".