הנשיא היוצא של ברזיל, ז'איר בולסונרו, עזב בסוף השבוע את המדינה, ולא ישתתף מחר בטקס ההשבעה של אויבו המר לואיז אינסו לולה דה סילבה, שניצח אותו בתום קרב רווי שנאה והשמצות בבחירות באוקטובר. בולסונרו המריא ביום שישי בערב מברזיליה לפלורידה במטוס צבאי ונחת הבוקר (שבת) באורלנדו. כעת לא ברור מי יעביר ללולה את השרביט: סגנו של בולסונרו, המילטון מוראו, הודיע כי כפי שמורים הנהלים הוא משמש כעת כנשיא הזמני, אבל גם הוא אינו מתכוון להתייצב לטקס מחר.
לפני המראתו לארה"ב מסרה לשכתו של בולסונרו כי הוא ישהה במיאמי מ-1 בינואר עד 30 בינואר, וכי למסעו לשם יצטרפו יועצים ואנשי אבטחה שיספקו לו סיוע. בולסונרו עצמו אמר לתקשורת לפני המראתו: "אשוב בקרוב".
בהיעדרו מטקס ההשבעה מחר ישבור בולסונרו מסורת ארוכת שנים שבמסגרתה הנשיא היוצא מעביר את השלטון באופן מסודר לנשיא הנכנס, ובכך הוא נוקט צעד זהה לזה שנקט נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ב-2020, אז החרים את טקס ההשבעה של מחליפו ג'ו ביידן. כמו טראמפ, בחודשים שלפני הבחירות פיזר בולסונרו הצהרות המפקפקות בטוהר ההצבעה והזהיר מזיופים שמטרתם להדיחו. כמו במקרה של טראמפ, לא נמצא שום יסוד לטענות הללו.
מאז ההפסד בסיבוב המכריע של הבחירות ב-30 באוקטובר, שבו ניצח לולה בפער של 2.2%, מיעט בולסונרו לדבר בפומבי, אבל ביום שישי, שעות אחדות לפני המראתו, נשא דברים אחרונים כנשיא מול המצלמות, ונשמע כמי שמשלים עם סיום תפקידו רק בקושי. בנאום שנשא בשידור חי דרך עמודיו ברשתות החברתיות נראה בולסונרו על סף דמעות ואמר שלא הצליח למצוא דרכים משפטיות או תמיכה מספקת כדי לשנות את מסלול ההיסטוריה ולמנוע את הזזתו מהתפקיד.
"כמה קשה היה לשתוק במשך חודשיים, לנסות למצוא אלטרנטיבות", אמר בולסונרו. "אם אתם מאוכזבים, שימו את עצמכם בנעליי. נתתי את חיי למדינה הזו". הנשיא היוצא הדגיש כי נתן את כל כולו, אמר "לפחות הצלחנו לדחות את קריסתה של ברזיל בארבע שנים", והצהיר כי זה הזמן לבנות אופוזיציה שתיאבק בממשלה העתידית: "הפסדנו בקרב, אבל לא הפסדנו במלחמה. המלחמה לא מסתיימת ב-1 בינואר".
חסימות כבישים, פריצה למשטרה ופיגוע משאית
דבריו של בולסונרו באים כשברקע מתיחות עצומה ברחוב הברזילאי. מאז הפסדו בבחירות מקיימים תומכיו האדוקים של בולסונרו שביתות-שבת ליד מוסדות צבאיים בברזיליה ובערים אחרות ודורשים מהצבא להתערב ולמנוע את העברת השלטון לממשלתו של איש השמאל לולה. רבים מהם מאמינים שתוצאות הבחירות זויפו או נבעו משחיתות, מקווים שבולסונרו יישאר בדרך כלשהי בשלטון – וקוראים למעשה לצבא לבצע הפיכה.
תומכים אחרים של בולסונרו חסמו בשבועות האחרונים כבישים מהירים והעלו באש אוטובוסים ומשאיות. משטרת ברזיל גם חוקרת ניסיון לפרוץ למטה המשטרה הפדרלית בברזיליה שאירע החודש, ומסרה שמבין האנשים שהיא מחפשת בגין מעורבות באירוע, ל-32 יש קשר למחנה בולסונרו. בשבוע שעבר סיכלה המשטרה מזימה של אזרח ברזילאי בשם ג'ורג' וושינגטון סוזה לבצע פיגוע באמצעות פצצה: סוזה הטמין מטען חבלה במכל של משאית ליד נמל התעופה של ברזיליה, ומטרתו הייתה לזרוע כאוס לקראת ההשבעה.
בחקירתו טען סוזה כי הקריאה של בולסונרו להיאבק בתוצאות הבחירות היא שנתנה לו השראה לבנות ארסנל של כלי נשק וחומרי נפץ, אבל בדברי הפרידה שלו אתמול אמר הנשיא היוצא: "לאיש הזה יש רעיונות ששום אזרח לא שותף להם, אבל עכשיו הם יכולים לתייג אותו כ'תומך בולסונרו'". בולסונרו כינה את המעשה "פעולת טרור", אך באותה נשימה שיבח את המפגינים החונים מחוץ למוסדות הצבא וקוראים לו לבצע הפיכה.
בסוף השבוע התאספו חלק מתומכי בולסונרו מול מעונו הרשמי של הנשיא, ותחת הגשם השוטף המתינו לשמוע ממנו כמה מילים, אבל רבים עזבו את המקום מאוכזבים, אחרי שהוא נמנע מלצאת אליהם. חלקם צעקו את המילים "בוגד" ו"פחדן", ואישה אחת אף נראתה בוכה.
בחלק מכלי התקשורת מזכירים את העובדה שמלבד הרצון להימנע מהשתתפות בטקס ההשבעה של לולה, גם צרותיו המשפטיות יכולות לתת סיבה לבולסונרו לעזוב את ברזיל לעת עתה. ברגע שלולה יושבע לנשיא תוסר מבולסונרו החסינות, וכך תגדל הסכנה הנשקפת לו מחקירות המתנהלות נגדו.
זו תהיה הפעם הראשונה מאז חזרתה של ברזיל לדמוקרטיה ב-1985 שהנשיא היוצא אינו משתתף בטקס ההשבעה של הנשיא הנכנס. באותה שנה סירב הנשיא מטעם החונטה הצבאית, הגנרל ז'ואאו פיגיירדו, להשתתף בטקס ההשבעה של מחליפו, ז'וזה סרניי.