בשעת לילה מאוחרת, זמן קצר אחרי שסיים את מה שנראה כנאום הגדול האחרון שלו בקריירה בת 50 שנה, עלה הנשיא ג'ו ביידן על מטוס האייר פורס 1 ועזב את שיקגו. הסמליות בהגעתו לוועידה הדמוקרטית בשיקגו הייתה ברורה ומכוונת: זקן השבט, שרק לפני חודש עוד רץ לנשיאות, ירד מהבמה והעביר את הלפיד ליורשת שלו.
מהלילה הראשון של הוועידה הדמוקרטית ניתן ללמוד שלביידן יש יותר מיורשת אחת. היורשת "המיידית" היא הסגנית והמועמדת לנשיאות קמלה האריס – שאהודה על כל חלקי המפלגה. לטווח הארוך ייתכן שהיורשת שלו היא אלכסנדריה אוקסיו-קורטז (AOC) – תרחיש שגם אותו לא ניתן היה לדמיין רק לפני שנים ספורות.
ביידן בן ה-81 ואוקסיו-קורטז בת ה-34 הפכו בארבע השנים האחרונות לזוג פוליטי מוזר: מצד אחד נמצא איש מיינסטרים דמוקרטי "קלאסי", ומהצד השני מטאור פרוגרסיבי מהצד השמאלי ביותר של המפה. הקשר בין השניים עזר לביידן לקבל הרבה רצון טוב בצד הפרוגרסיבי, אך בעיקר סייע ל-AOC להתנתק משלשלאות ה-SQUAD.
בשעה ששאר המחוקקים מה-SQUAD, הקבוצה הפרוגרסיבית והפרו-פלסטינית בקונגרס, מפסידים בפריימריז או פשוט הופכים ללא רלוונטיים, AOC התפתחה מאקטיביסטית לפוליטיקאית של ממש. בוועידה היא קיבלה אפשרות לנאום בשיא הפריים טיים, ולקבל אהבה מהמחנה הדמוקרטי המתון.
גם כשאוקסיו-קורטז דיברה על המלחמה בעזה היא נשמעה כמו ביידן והאריס. "צריך הפסקת אש מיידית וצריך להחזיר את החטופים", אמרה. פרשנים אמריקאים השוו את הרגע הזה, לפחות בזעיר אנפין, לנאומו של ברק אובמה בוועידה הדמוקרטית של 2004. ארבע שנים אחרי הנאום ההוא, כבר ניצח אובמה במירוץ לנשיאות.
הפריצה של אוקסיו-קורטז היא חלק מהמורשת שמשאיר אחריו ביידן ושבלטה לכל אורך הערב בו קיבל את הפרחים המגיעים לו. רק לפני חודש חששו הדמוקרטים כי הוועידה בשיקגו תהיה באווירת הלווייה. עכשיו הם מרגישים כמו בחתונה. ההחלטה של ביידן לרדת מהבמה - אקט נדיר בעולם בו מנהיגים לא מוותרים על הכוח שבידיהם - היא שעשתה את ההבדל, והדמוקרטים ידעו להגיד לו תודה.
עוד לפני שאמר מילה קיבל ביידן ארבע דקות של תשואות שגרמו לו להוציא ממחטה מהכיס. כ-20 אלף איש ביונייטד סנטר בשיקגו עמדו על רגליהם וקטעו את הנאום שלו כמה פעמים בקריאות Thank You, Joe. בשעת לילה מאוחרת מאוד - כזו שלפי כל הסיפורים הוא כבר מזמן ישן בה - נאם ביידן באנרגטיות ובהתלהבות במשך 48 דקות.
הנשיא הדמוקרטי הקריא בנאומו רשימה של הישגים חסרי תקדים עבור נשיא של קדנציה אחת, אבל בסופו של דבר מה שיישאר בזיכרון מהנאום הם הרגעים בהם נראה זועם במיוחד על כך שאמריקה בכלל אפשרה לאדם כמו דונלד טראמפ להגיע למצב בו הוא מאיים על הדמוקרטיה שלה.
מה שעוד תיזכר זו התמה שחזרה לאורך הקריירה של ביידן: קידום והערכת נשים. מי שלפני עשרות שנים ניסח את החוק למניעת אלימות נגד נשים מינה את האריס לסגניתו. ביידן מינה גם שופטת שחורה ראשונה לבית המשפט העליון, קטאנג׳י בראון-ג׳קסון. הוא החליט לפרוש אחרי ששמע לעצתה של הבכירה הדמוקרטית ננסי פלוסי שאמרה לו, "בפנים", שאין לו סיכוי לנצח. בנוסף מצא ביידן דרך לייצר ברית עם אוקסיו-קורטז שכאשר נולדה הוא כבר היה סנאטור 16 שנים.
קצת אחרי חצות ירד ביידן מהבמה, לא לפני שהמצלמות תיעדו את האריס אומרת לו "אני אוהבת אותך". עכשיו, אחרי שהעברת הלפיד הושלמה, השאלה היא כמה רחוק יכולה האריס לרוץ איתו.