20 שנה חלפו מאז הפעם האחרונה שבה ניו יורק בחרה במושל רפובליקני, אבל שבועיים לפני בחירות האמצע בארה"ב הקרב על התפקיד במעוז הדמוקרטי הזה הולך ונעשה תחרותי יותר, והסקרים האחרונים מעידים שהמועמד הרפובליקני, תומך מובהק של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, מצמצם את הפער מהמושלת קת'י הוקול. אף שאנשיה של הוקול ואסטרטגים דמוקרטים אחרים סבורים שהסיכויים שתפסיד נמוכים למדי, העובדה שהקמפיין שלה משנה כעת את האסטרטגיה שלו ושם דגש רב יותר על המאבק בפשיעה בניו יורק – סוגייה שמדאיגה מאוד את תושבי העיר ושאותה מקדם המועמד הרפובליקני לי זלדין – מעידה על הדאגה הגוברת שם מהסקרים האחרונים.
בחירות האמצע בארה"ב, נזכיר, הן הבחירות שנערכות פעם בארבע שנים באמצע הקדנציה של הנשיא המכהן. אף שעיקר תשומת הלב מופנית אל ההצבעה לשני בתי הקונגרס – הסנאט ובית הנבחרים – האמריקנים בוחרים בהן את נציגיהם לשלל מוסדות ותפקידים גם ברמה המקומית: בתי המחוקקים בתוך המדינות, תפקידי מושל, תובעים כלליים ועוד. הפעם תפקיד המושל עומד לבחירה ב-38 מדינות, ועד לפני שבועות אחדים היה קשה להאמין שהמרוץ אליו בניו יורק יהפוך לתחרותי כפי שהוא עתה: במדינה הזו על כל רפובליקני רשום אחד יש שני דמוקרטים רשומים, והנשיא ג'ו ביידן ניצח שם את טראמפ בבחירות של 2020 עם 60% מהקולות.
הוקול בת ה-64, המועמדת הדמוקרטית, מונתה למושלת ניו יורק באוגוסט אשתקד, אחרי שהמושל שתחתו כיהנה כסגנית, אנדרו קואומו, התפטר בעקבות הטענות להטרדות מיניות מצדו. הוקול, שאם תנצח תהפוך לאישה הראשונה שנבחרת בהצבעה למושלת ניו יורק, נחשבה מלכתחילה למועמדת חלשה יחסית, בשל העובדה שאין לה הכרה ציבורית נרחבת, בפרט בעיר ניו יורק, מעוז התמיכה המרכזי של הדמוקרטים במדינה. למרות זאת היא נהנתה מפער גדול בסקרים בחודשים האחרונים, כשברקע הדאגה הרבה שחוללה פסיקת בית המשפט העליון שביטל את ההגנה על זכותן של נשים לעבור הפלות ברחבי ארה"ב.
אותה פסיקה ביוני תרמה לסיכויי הדמוקרטים ברחבי ארה"ב, והסקרים אז הצביעו על ירידה משמעותית בתמיכה ברפובליקנים, אבל בצל המצב הכלכלי המדאיג הם רשמו מאז התאוששות, וכעת חוזים להם הסקרים ניצחון בבית הנבחרים וקרב צמוד על הסנאט. בניו יורק עצמה, לצד משבר יוקר המחיה, גוברת הדאגה ממה שנראה כמו זינוק בפשיעה בתקופה שלאחר משבר הקורונה. הוקול ואנשיה מסבירים כי עלייה שכזו נרשמת גם באזורים אחרים בארה"ב, וכי מדינות אחרות שנשלטות על ידי רפובליקנים בטוחות אף פחות מניו יורק, אבל בתקשורת המקומית מדגישים כי לכל הפחות התפיסה כעת של תושבי ניו יורק היא שהמדינה שלהם, ובפרט העיר, בטוחות הרבה פחות מבעבר.
לחוסר הביטחון הזה תרמו תשעה מקרי רצח ומוות מתוקשרים בתחנות המטרו השנה. באחד המקרים, לפני שבועיים וחצי, נורה למוות נער בן 15 כשנסע במטרו בקווינס, ובתקרית אחרת החודש נדרס למוות אדם באותו רובע אחרי שנפל למסילה במהלך קטטה על הרציף. לפי "ניו יורק טיימס", מדובר בנתון גבוה בהרבה מהממוצע שלפני תקופת הקורונה, אז בכל שנה היו בממוצע רק שני מקרי רצח במטרו של ניו יורק.
על רקע מקרי הפשיעה הללו, הסקרים מצביעים כעת על היחלשות בתמיכה בהוקול: סקר שפורסם בשבוע שעבר על ידי מכון Siena College הראה כי הפער בתמיכה בה מול יריבה הרפובליקני זלדין הצטמצם מ-17% בסקר דומה חודש לפני כן ל-11%. סקר נוסף שפרסמה בשבוע שעבר אוניברסיטת קוויניפאק העיד על קרב צמוד בהרבה: הוקול מובילה בו על זלדין בפער של 4% בלבד. ברשת CNN שדיווחה על הסקרים הללו הדגישו כי צמצום הפער רגע לפני הבחירות הוא דינמיקה מוכרת למדי במרוצים שכאלו, גם במעוזים דמוקרטיים, אבל הדגישו כי במקרה הנוכחי הסקרים מעוררים דאגה בקרב הדמוקרטים.
בקמפיין של הוקול ניסו לשדר ביטחון לאחר פרסום אותם סקרים, וטענו כי זה שהצביע על פער של 4% בלבד לטובתה העריך בצורה פחותה מדי את כמות הדמוקרטים שצפויים לצאת להצביע. בקמפיין טוענים כי אחת הסיבות להתחזקותו של זלדין נובעת מתרומה של כ-8 מיליון דולר שקיבל לאחרונה מהמיליארדר היהודי-אמריקני רון לאודר, סכום שאפשר לו להציף את ערוצי הטלוויזיה בפרסומות שבהן הוא מדגיש את מכת הפשיעה.
המאבק בפשיעה לא עמד במוקד הקמפיין של הוקול עד לאחרונה, ובמשך חודשים היא התמקדה במתקפות על יריבה הרפובליקני: לי זלדין בן ה-42, שמכהן כיום כחבר בית הנבחרים מטעם אזור בחירה בלונג איילנד, הוא תומך מובהק של טראמפ, והצביע נגד אשרור תוצאות הבחירות לנשיאות ב-2020, אז הפסיד טראמפ לביידן. בקמפיין של הוקול מדגישים גם את העובדה שבתמך בחוקים להגבלת הזכות להפלה והזהירו כי אם ייבחר, הזכות שממשיכה להתקיים בניו יורק תעמוד בסכנה. יצוין כי זלדין, שאמנם שיבח את פסיקת העליון שביטל את פסק הדין ההיסטורי "רו נגד ווייד", הצהיר לאחרונה כי אם ייבחר למושל לא יפעל לשנות את חוקי ההפלות בניו יורק.
כעת, בצל הסקרים האחרונים, משנה הוקול כיוון: ביום ראשון חשפה יחד עם ראש העיר של ניו יורק, הדמוקרט אריק אדמס, תוכנית חדשה שבמוקד שלה הגברת הבטיחות ברכבת התחתית, באמצעות נוכחות משטרתית גדולה יותר ורישות כל קרונות הרכבת במצלמות. התוכנית החדשה תספק בין היתר מימון רב יותר מטעם המדינה כדי לשלם לשוטרים על שעות נוספות. היא כוללת גם כספים לסיוע להומלסים ולאנשים שמתמודדים עם בעיות נפשיות. הקמפיין של המושלת החל בימים האחרונים לשדר גם פרסומת חדשה, שבה היא מבטיחה "ללכת בלילה ברחובות בביטחון, לנסוע במטרו בלי פחד וניו יורק בטוחה לכל ילד".
יריבה, זלדין, מיהר לתקוף את מסיבת העיתונאים שערכה הוקול עם ראש העיר, וטען שמדובר בגימיק פוליטי. "עבור קת'י הוקול, לא היו אלה תשעה מקרי מוות בסאבוויי שהביאו אותה לפעול. לא היה זה שיא של 25 שנה בפשיעה. לא היו אלה הניו יורקרים שחשים לא בטוחים ברחובות, בתחנות המטרו ובבתים שלהם", אמר. "עבור קת'י הוקול, כל מה שגרם לה להכריז על תוכנית מצ'וקמקת, מאוחרת ודלת תקציב היה סקר גרוע".
זלדין ממקד את הביקורת שלו על החוקים שקידמו הדמוקרטים במטרה לערוך רפורמה במערכת אכיפת החוק, וטוען כי מדובר בחוקים "פרו-קרימינליים" שתרמו לזינוק בפשיעה. החוק המרכזי שמעורר תרעומת בקרב רפובליקנים וגם בקרב דמוקרטים מתונים בניו יורק הוא זה שחוקקו הדמוקרטים שם ב-2019, ושבו הקשו מאוד על שופטים להחזיק עצורים בתנאי ערבות לפני שהוגש נגדם כתב אישום. ראש העיר ניו יורק אריק אדמס, קצין משטרה בעברו, הביע בעצמו התנגדות לחוק הזה והתעמת עם המחוקקים הדמוקרטים כשדרש לצמצם אותו. על רקע הלחץ שהפעיל עליה, הוקול אכן פעלה לצמצם את ההגבלות בחוק, אבל זלדין קורא לבטל אותו לחלוטין – ומציע לעשות זאת באופן מיידי באמצעות הכרזה על מצב חירום.
מעוז כחול? "זה יותר גוונים של כחול"
קריאותיו של זלדין נופלות על אוזניים קשובות. קים פרקר, שמתגוררת בברוקלין כבר 30 שנה ועד לפני ארבע שנים הגדירה עצמה דמוקרטית, אמרה בריאיון ל-CNN כי בכוונתה להצביע לו בגלל עמדותיו בנוגע לביטחון הציבור. פרקר, שכעת מגדירה עצמה עצמאית, סיפרה שהיא כבר לא חשה בטוחה ללכת ברחובות בלילה או לנסוע במטרו: "זה כאן. אתה שומע על זה כל הזמן. זה בכל מקום. פעם זה היה במקומות אחרים. אבל עכשיו זה בשכונה שלנו", אמרה על מקרי פשיעה כמו שוד של עוברי אורח או פריצות לחנויות. גם היא זועמת על רפורמת השחרור בערבות של הדמוקרטים: "האנשים שעושים דבר רע, הם לא מתמודדים עם השלכות", אמרה. "והשוטרים המסכנים, אם הם עוצרים אותם, עד שהניירת נגמרת, הבחור כבר ברחוב שוב. זה מתסכל נורא".
העובדה שהסקרים מצביעים כעת על מרוץ תחרותי יותר לא מפתיעה מומחים לפוליטיקה המקומית. כריסטינה גריר, חוקרת במחלקת מדעי המדינה של אוניברסיטת פורדהאם, אמרה ל-CNN כי התפיסה שניו יורק היא מדינה "כחולה" (צבעה של המפלגה הדמוקרטית) הינה שגויה. לדבריה נכון יותר לומר שניו יורק מורכבת מ"גוונים שונים" של כחול: "חלק מהדמוקרטים חוששים שהמפלגה פנתה שמאלה מדי, אם זה בתחום ההגירה או בסוגיות הקשורות לגזע או לכלכלה ולמשכורות מינימום או לסוגיות להט"ב, בכל דבר שתגידו. ולכן אני חושבת שזה משתקף בסקרים". גריר הדגישה כי גם היא סבורה שבבחירות שייערכו ב-8 בנובמבר הוקול תנצח בסופו של דבר: "ואם לא, זה יגיד הרבה יותר על מדינת ניו יורק, שזה מה שאני צורחת מהגגות כבר זמן רב – זו מדינה אדומה, אדומה, אדומה, עם מעט ערים כחולות שמחזיקות את זה יחד מדי ארבע שנים".
המושלת הוקול מתמודדת כאמור עם חולשה נוספת: העובדה שאינה דמות מוכרת מאוד בניו יורק, בפרט בעיר עצמה. "אין לה יחסים עמוקים עם מנהיגי הקהילה, עם הכמרים ועם הרבנים, כפי שהיה לאנדרו קואומו", אמר ג'ו בורלי, רפובליקני שחבר במועצת העיר ומתנדב בקמפיין של זלדין. "מעבר לכך, ישנו שינוי דמוגרפי לטובת המפלגה הרפובליקנית בקהילה האסייתית, בקהילה דוברת הרוסית, בקהילה היהודית ובקרב היספנים רבים".
נראה שבקמפיין של הוקול מכירים בבעיה הזו, ולצד חשיפת התוכנית למאבק בפשיעה במטרו היא יצאה ביום ראשון למסע נאומים בחמש כנסיות ברובע הארלם. "אני מכירה את הרחובות הללו, אני מכירה את הארלם, את ברונקס, את קווינס, את ברוקלין, את סטטן איילנד", אמרה ל-CNN אחרי שנאמה למתפללים באחת הכנסיות. "אני מכירה את האזור הזה. אנשים אולי לא מכירים אותי משמונה השנים הללו (שבהן כיהנה כסגנית מושל), אבל אני הגעתי (לכאן)".
דאגה נוספת בקמפיין שלה היא מכך שהדמוקרטים יישארו בבית ולא יצביעו ביום הבחירות. "זה לא מרגיש כאילו יש המון התפרצות (של תמיכה) מפני השטח מעלה", אמרה ל"ניו יורק טיימס" קריסטל הדסון, חברת מועצה בעיריית ניו יורק. "ייתכן שהדמוקרטים לוקחים כמובן מאליו שניו יורק היא כחולה יותר ממה שהיא עשויה להיות", הוסיפה. מארק לוין, נשיא רובע מנהטן, חושש גם הוא משיעור הצבעה נמוך, וארגן שלשום עצרת תמיכה בהוקול תחת הכותרת "דמוקרטים, התעוררו". בעצרת, שבה כמה מתומכיו של זלדין ניסו להפריע לנואמים, אמר לוין כי נראה שהדמוקרטים ברובע שלו ובמקומות אחרים בניו יורק "פועלים על אוטו-פיילוט".