צבא סוריה אישר בצהריים (יום ה') כי נאלץ לסגת ממרכז העיר חמה ולהתפרס מחדש מחוצה לה, אחרי שהמורדים נגד משטרו של בשאר אסד הצליחו להיכנס לכמה שכונות בעיר וגרמו לקווי ההגנה שלו לקרוס. הודעת הצבא באה שעות אחרי שהכחיש את טענת המורדים כי פרצו אל העיר, וכעת הוא מסביר את ההחלטה לסגת ברצונו "לשמור על חיי אדם ולמנוע לחימה בשטח אורבני".
כניסת המורדים לחמה, אחת הערים הגדולות והחשובות בסוריה, היא עוד הישג דרמטי עבורם, אחרי שבשבוע שעבר כבר כבשו את העיר הענקית חלב. המורדים מדווחים כי עם כניסתם לחמה התגלעו קרבות עזים בינם לבין הצבא וכי הם השתלטו על בית הכלא המרכזי של העיר ושחררו ממנו מאות אסירים. היום הם גם תיעדו את עצמם משתלטים לכאורה על נמל התעופה הצבאי של חמה וחוגגים על כלים צבאיים בתוכו.
הדיווח בצהריים על כניסת המורדים לעיר חמה בא אחרי שאתמול דווח על קרבות קשים בין הצדדים בכפרים מצפון וממזרח לה, ועל תושבים שבורחים מעיירות הפריפריה של מחוז חמה, שהעיר חמה היא בירתו. אם המורדים יצליחו להשתלט על מחוז חמה הדבר יגביר דרמטית את הלחץ על אסד, בין השאר משום שהוא יותיר את ערי החוף טרטוס ולטקיה מבודדות משאר סוריה. לטקיה היא מעוז פוליטי חשוב של העדה העלווית של אסד, שהיא מיעוט בסוריה, וחוששת לחייה במקרה שהנשיא ייפול. גם בסיס אסטרטגי של חיל הים הרוסי שוכן שם.
חמה שוכנת על הדרך שבין חלב לדמשק, וכיבושה יפתח למורדים דרך להתקדם גם לעבר חומס, העיר הגדולה במרכז המדינה. חומס משמשת צומת מרכזי המחבר בין רוב האזורים המאוכלסים של סוריה, ואם תישקף לה סכנה צרתו של אסד תגדל שבעתיים.
מלחמת האזרחים בסוריה נמשכת כבר כמעט 14 שנה, ואף שבמהלכה איבד אסד שטחים רבים, לאורך כל הדרך הוא הצליח לשמור על שליטתו בחמה. יש מי שחושש כי כעת, כשהמורדים נהנים מרוח גבית אדירה אחרי כיבוש חלב, הם יצליחו להכניעו גם שם. נידאל אסאף, פליט בן 37 שנמלט השבוע מחמה ומשתכן כעת במקלט למפונים שנפתח בבית ספר במחוז חומס, העיד כי כשהמורדים הגיעו לאזור חמה התושבים והצבא לא הצליחו להתמודד איתם, והוא נאלץ לברוח עם עשרות מבני משפחתו תוך כדי הקרבות.
המורדים בנמל התעופה הצבאי של חמה:
מתקפת הפתע של המורדים, נזכיר, החלה לפני כשבוע, ממש במקביל לכניסתה לתוקף של הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. מתנגדי אסד, ובראשם הארגון הסוני הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם", שבשנים האחרונות נדחקו למחוז אידליב בצפון-מערב סוריה, הסתערו על מחוז חלב הסמוך וכבשו בו שטחים נרחבים. צבא אסד נאלץ לסגת מעמדותיו, ולראשונה מאז פרוץ מלחמת האזרחים המורדים השתלטו לחלוטין על העיר חלב – העיר השנייה בגודלה במדינה.
המורדים ניצלו את העובדה שבעלי בריתו של אסד היו מוחלשים וטרודים בבעיותיהם שלהם – חיזבאללה הוכה קשות על-ידי ישראל וכך גם המיליציות הפרו-איראניות, וגם רוסיה טרודה במלחמה באוקראינה – והצליחו לתפוס את כוחותיו של אסד לא מוכנים. בתמונות הדרמטיות שהגיעו מסוריה הם נראו משתלטים על בסיסי צבא עם מטוסים וכלי רכב צבאיים שננטשו. צבא אסד הודיע כי הוא "מתארגן מחדש" לקראת מתקפת-נגד, כשלפי דיווחים לוחמי מיליציות פרו-איראניות מעיראק כבר החלו להגיע לסוריה כדי לסייע לו. גם טהרן עצמה הודיעה שלשום כי תשקול לשלוח לו סיוע, אם יבקש זאת.
מרכזי גיוס בדמשק ודיר א-זור: אסד נערך לתקוף
אתמול, בצעד סמלי המעיד על המפנה הדרמטי במלחמת האזרחים בסוריה, תועד אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון הג'יהאד "הייאת תחריר א-שאם", מסייר במרכז חלב ומבקר במצודה העתיקה של העיר, האתר המפורסם ביותר בה. הוא לווה על-ידי לוחמים רעולי פנים שקראו "אללהו אכבר" והניפו את דגלי האופוזיציה הסורית, וזכה לתשואות מהקהל. "סיור הניצחון" של אל-ג'ולאני הוא בעל משמעות סמלית גדולה במיוחד בהתחשב בכך שבשנת 2016, כשכוחות אסד השיבו לעצמם את השליטה המלאה בחלב, תלו אנשי הנשיא כרזות עם דיוקנו של אסד על חומות המצודה.
"הייאת תחריר א-שאם" שבראשו עומד אל-ג'ולאני הוא ארגון ששימש בעשור שעבר כזרוע הסורית של ארגון הטרור אל-קאעידה, ובמשך שנים אחדות נקרא "ג'בהת א-נוסרה". הוא ניתק את קשריו עם אל-קאעידה ב-2016, אך עדיין נחשב לארגון ג'יהאדיסטי רצחני. במתקפה על ערי אסד משתתפים לצדו גם ארגוני מורדים הנחשבים מתונים יותר, חלקם כאלה הזוכים לתמיכה מטורקיה.
בינתיים המשטר הסורי מנסה להקרין ביטחון, וממשיך להדגיש כי נסיגתו מכמה אזורים בצפון-מערב המדינה היא זמנית ונועדה רק להתארגנות מחדש לקראת היציאה למתקפת-נגד גדולה על המורדים. אמש הכריז אסד על מבצע חדש לגיוס חיילים שבמסגרתו יועלה שכרם של אנשי הצבא ב-50%. בדמשק ובדיר א-זור הוקמו מרכזי גיוס שבהם הוחתמו גברים על טופסי גיוס לצבא.
מלחמת האזרחים בסוריה פרצה בשנת 2011, כשגל ההתקוממויות של "האביב הערבי" שטף את המזרח התיכון ומתנגדי משטרים מתוניסיה ומצרים עד תימן ובחריין יצאו להפיל את השליטים. בסוריה החלה ההתקוממות בעיר הדרומית דרעא, וכשהתפשטה משם יצא אסד למבצע דיכוי חסר תקדים. בשנת 2015 כבר איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו ונראה כי משטרו מט ליפול, אך אז התגייסה רוסיה לעזור לו, והודות למבצע ההפצצות שלה ולסיוע של לוחמים מאיראן ומחיזבאללה השיב לעצמו אסד את השליטה ברוב חלקי סוריה.
בשנים האחרונות הצטמצמה מאוד הלחימה בסוריה: המורדים נדחקו כאמור לאזור אידליב, ולא נראָה שנשקפת עוד סכנה למשטר. לפי הערכות בסך הכול נהרגו במלחמה יותר מחצי מיליון בני אדם, ומיליונים נוספים נעקרו מבתיהם, ורבים מהם ברחו לחו"ל.
פורסם לראשונה: 12:07, 05.12.24