נשיא ארה"ב ג'ו ביידן החליט לאפשר לאוקראינה להשתמש בנשק אמריקני שהועבר אליה כדי לתקוף מטרות בעומק רוסיה. כך אמרו הערב (ראשון) שלושה מקורות המעורים בפרטים. מדובר בשינוי מדיניות משמעותי של וושינגטון בכל הנוגע למלחמה בין רוסיה לאוקראינה, אחרי חודשים של חילוקי דעות בתוך הבית הלבן.
2 צפייה בגלריה
נאום ג'ו ביידן במסיבת העיתונאים בסיום פסגת נאט"ו ה-75 בוושינגטון, ארה"ב
נאום ג'ו ביידן במסיבת העיתונאים בסיום פסגת נאט"ו ה-75 בוושינגטון, ארה"ב
ביידן וזלנסקי. שינוי מדיניות, אחרי הכנסת החיילים הצפון קוריאנים לשדה הקרב
(צילום: SAMUEL CORUM/AFP)
המקורות אמרו כי אוקראינה מתכננת להוציא לפועל את המתקפה הראשונה לעומק רוסיה בימים הקרובים. המתקפה תהיה, להערכת המקורות, באמצעות טילי ATACMS - Army Tactical Missile Systems שלהם טווח של כ-300 ק"מ. לפי הניו יורק טיימס, שמסתמך על מקורות בבית הלבן ובפנטגון, הנשק יופעל בתחילה בהגנה על הכוחות האוקראינים מול כוחות רוסים וצפון קוריאנים באזור קורסק שבמערב רוסיה.
סוכנות הידיעות הרוסית TASS ציטטה את חבר הסנאט הרוסי ולדימיר דז'בארוב שאמר כי ההחלטה "עלולה להוביל למלחמת עולם שלישית, ותזכה לתגובה מהירה". נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר לאחר האישור האמריקני כי "הדברים לא הוכרזו, הטילים מדברים בעד עצמם".
האישור האמריקני מגיע כחודשיים לפני שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ ייכנס לבית הלבן. זלנסקי, נזכיר, ביקש כבר חודשים ארוכים להשתמש בנשק אמריקני כדי לתקוף מטרות בעומק רוסיה - אבל עד כה לא זכה לאישור. בתקופה האחרונה חל שינוי במלחמה באוקראינה, כשרוסיה הכניסה לשדה הקרב חיילים צפון קוריאנים לצד חייליה.
זלנסקי אמר לאחרונה כי במציאות הנוכחית הוא משוכנע שהמלחמה מול רוסיה "תסתיים מוקדם יותר", משהייתה מסתיימת לולא חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן. זלנסקי שוחח עם טראמפ לאחר הניצחון, אבל לא אמר אם טראמפ השמיע דרישות כלשהן בנוגע לשיחות אפשריות עם רוסיה. הוא הדגיש כי הוא לא השמיע אמירה שסותרת את עמדתה של אוקראינה.
כבר בחודש מאי החל ביידן להקל על הגבלות על השימוש בנשק אמריקאי על אדמה רוסיה, לאחר שזו פתחה בהתקפה על חרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה. כדי לעזור לאוקראינים להגן על חרקוב, אפשר להם ביידן להשתמש במערכת טילים שנקראת High Mobility Artillery Rocket System, או HIMARS, נגד כוחות רוסים ישירות מעבר לגבול. לטילים האלה יש טווח של כ-80 קילומטרים. עם זאת, ביידן לא איפשר לאוקראינים להשתמש בטילי ATACMS.
2 צפייה בגלריה
טיל ATACMS מתוצרת ארה"ב
טיל ATACMS מתוצרת ארה"ב
טיל ATACMS מתוצרת ארה"ב
(צילום: AFP PHOTO / SOUTH KOREAN DEFENCE MINISTRY)

מסר לצפון קוריאנים

הצבא הרוסי צפוי לפתוח בהתקפה גדולה בהשתתפות כ-50 אלף חיילים, כולל חיילים צפון קוריאנים, על עמדות אוקראינים בקורסק, במטרה להשתלט מחדש על השטח הרוסי שצבא אוקראינה כבש באוגוסט. האוקראינים יוכלו להשתמש בטילי ATACMS כדי לפגוע בריכוזי כוחות רוסים וצפון קוריאנים, אזורים לוגיסטיים, מחסני תחמושת וקווי אספקה ​​עמוק בתוך רוסיה.
גורמים רשמיים אמרו ל"טיימס" כי הם לא מצפים לתפנית מהותית במהלך המלחמה, אבל אחת המטרות של שינוי המדיניות היא לשלוח מסר לצפון קוריאנים כי כוחותיהם פגיעים ואסור להם לשלוח עוד חיילים להצטרף לרוסיה במלחמה. גורמים רשמיים הצביעו במיוחד על מה שהם מגדירים "החוצפה המוחלטת" של צפון קוריאה לשלוח חיילים שלה לעזור לרוסיה.
השאלה האם לחמש את אוקראינה ב-ATACMS לטווח ארוך היתה נושא רגיש במיוחד מאז הפלישה הרוסית בפברואר 2022. כמה גורמים רשמיים בפנטגון התנגדו למשלוחים בטענה שלצבא ארה"ב יש אספקה ​​מוגבלת וגורמים בבית הלבן חששו שפוטין ירחיב את המלחמה. בצד השני טענו התומכים בעמדה אגרסיבית יותר כלפי רוסיה כי ביידן ויועציו נבהלו בקלות רבה מדי מהרטוריקה של פוטין, וכי הגישה של הממשל עזרה בעקיפין לרוסיה.
תחושת החירום של ביידן גברה במיוחד אחרי נצחונו של טראמפ בבחירות. טראמפ אמנם, כאמור, לא הציג שום תכנית לסיום המלחמה, אבל סגנו, ג'יי.די ואנס, הציע מתווה שיאפשר לרוסיה לשמור על השטח האוקראיני שכבשה. האוקראינים מקווים לשמור על השטחים שכבשו בקורסק כקלף בכל משא ומתן עתידי, אבל לשם כך הם נזקקו לאישור אמריקאי להשתמש בטילים ארוכי הטווח.

חוסר ודאות לגבי טראמפ

ערב הבחירות בארה"ב ייחלו באוקראינה להפסד של טראמפ ולניצחון של ג'ו ביידן. הנשיא הנבחר הרעיף בעבר שבחים על הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, וכמו רבים במחנה הרפובליקני התבטא נגד הזרמת הסיוע לקייב ובעד סיום המלחמה שלה נגד רוסיה. במהלך קמפיין הבחירות התחייב טראמפ לסיים את המלחמה "בתוך יום", אך לא פירט כיצד הוא מתכוון לעשות זאת.
אחרי ניצחון טראמפ אמר זלנסקי כי מוקדם מדי לדעת איך תיראה כהונתו. כשסיפר על השיחה בין השניים אמר זלנסקי שהוא בירך את טראמפ על "הניצחון המוחץ וההיסטורי שלו", ונשמע – כמו מנהיגים רבים אחרים – כמי שמחניף לטראמפ בתקווה שכך יקדם את האינטרסים האוקראיניים. "הקמפיין המדהים שלו אפשר את השגת התוצאה הזו", מסר.
"זה בטוח שהמלחמה תסתיים מוקדם יותר לאור המדיניות של הצוות שמעתה יוביל את הבית הלבן. זו הגישה שלהם, אלה ההבטחות לאזרחים שלהם", אמר זלנסקי. הוא הוסיף כי קייב "צריכה לעשות כל מה שביכולתה כדי שהמלחמה תסתיים בשנה הבאה, ועל-ידי אמצעים דיפלומטיים".