שנה וחודשיים לאחר טבח 7 באוקטובר, יחלו בשבוע הבא להרוס מבנים בקיבוץ ניר עוז, שהיה אחד ממוקדי הפלישה והטבח. מדובר בתהליך ארוך, כואב ומורכב שיכלול הריסת מבני ציבור ובתי החברים - ובסופו יוקם הקיבוץ מחדש.
קיבוץ ניר עוז, שהופקר לחלוטין במתקפת הפתע של חמאס, היה במוקד הפלישה ליישובי עוטף עזה. מאות מחבלים הסתערו על הקיבוץ וכבשו אותו למשך שעות. כשכוחות צה"ל הגיעו בפעם הראשונה לניר עוז, בשעות הצהריים של אותה שבת, כבר לא נותר את מי להציל. המחבלים והבוזזים נטשו את הקיבוץ אחרי שעשו כרצונם, ולא התנהלה כלל לחימה בין צה"ל למחבלים, כפי שקרה ביישובים אחרים. התחקיר הצבאי על מה שהתחולל בניר עוז נמצא בעיצומו.
התוצאות של הטבח בניר עוז טרגיות ובלתי נתפסות: 57 נרצחים, מתוכם 7 לפחות שנחטפו מביתם בחיים ונרצחו בשבי. 20 חטופים חיים ו-9 חללים שגופותיהם עדיין מוחזקות בידי חמאס. 76 נחטפו באותו בוקר, ומתוכם 40 נשים וילדים חזרו בעסקה לפני כמעט שנה. שבע גופות חללים הוחזרו לארץ במסגרת מבצעי חילוץ צבאיים. במהלך הטבח בקיבוץ נרצחו או נחטפו 117 אזרחים, יותר מרבע מקהילת ניר עוז.
ביום חמישי הבא יחלו הריסות המבנים. המבנה הראשון שייהרס הוא "גן כחול"- מבנה ציבור עם חדרים קטנים המשמשים כמשרדים. בשנים האחרונות המבנה שימש למקום מפגש עבור בני הגיל השלישי, וגם התקיימו בו חוגי יוגה. עוד שלושה מבנים כבר אושרו להריסה במקביל ל"גן כחול" - מבנה מגורים המשמש לרוב צעירים בשנת שירות ועוד מבנה מגורים של צעירים, בני משק.
ניר עוז הוא אחד מתוך עשרת היישובים בעוטף עזה ששיקומו יתבצע על-ידי מנהלת תקומה, ולא באמצעות מס רכוש, והוא גם האחרון שטרם גיבש תוכנית מלאה לשיקום. לטובת הריסות הקיבוץ ושיקומו בלבד אישרה מנהלת תקומה 250 מיליון שקלים. קיימים בו כ-100 בתים המוגדרים "אדומים", כלומר מיועדים להריסה, מתוך יותר מ-300 מבנים ובתים.
בימים אלו הנהלת הקיבוץ, יחד עם חברת ניהול בשם "מסד עוז" ומשרדי אדריכלות, עמלים על תוכנית הבנייה המחודשת של ניר עוז. לאחר גיבוש התוכנית, שתכלול גם את שיקום בתי החברים, היא תובא לאישור ותקצוב של מנהלת תקומה. "קיבוץ ניר עוז בחר לשקם את עצמו בצורה עצמאית ומנהלת תקומה מלווה אותו כל הזמן ונותנת מענה לכל צורך. אנחנו עם הפנים לניר עוז כל הזמן", אמר גורם המעורב בתוכניות השיקום של ניר עוז.
מאז אותה שבת חברי הקיבוץ מתגוררים באופן זמני בשכונת כרמי גת שבקריית גת. את רוב זמנם הם משקיעים במאבק למען החטופים. לפני כשלושה שבועות הכריז הקיבוץ כי בכוונתו להשתקם ולהיבנות מחדש, אך יחד עם זאת עדיין לא ברור מי מתושבי ניר עוז ישוב לקיבוץ, ומי לא - נוכח העובדה שרוב המשפחות הצעירות כבר הודיעו שאין בכוונתן לשוב אליו.
"מתוך הכאב הבלתי נתפס על שעברנו ועודנו עוברים, ותוך קריאה לממשלה להשיב מיד את כל החטופים כתנאי הכרחי ובסיסי לתקומתנו, ברור לנו כי הניצחון האמיתי והיחידי לצד השבת יקירינו הוא הקמתו של קיבוץ ניר עוז . מחדש – חזק יותר, מיטבי יותר וגדול יותר. חברי ניר עוז החליטו: קיבוץ ניר עוז יקום מחדש", כתבו אז חברי הקיבוץ.
"בבניית קיבוץ ניר עוז מחדש ייבחנו חוסנה ויכולת תקומתה של מדינת ישראל", הוסיפו. "על כן, על הממשלה להבטיח בנייה מלאה ומיטבית של הקיבוץ, תוך גילוי נדיבות, רוחב לב, ורצון כן ואמיתי להביא לתקומת ניר עוז. לצד ההקמה מחדש, חובתנו לשמר את הזיכרון והמורשת, ולהנציח את סיפורי הגבורה בקיבוץ ניר עוז למען הבטחת זיכרון המקום ואנשיו לדורי דורות".