שר הבריאות ניצן הורוביץ הצטרף בצהריים (יום שני) בישיבת סיעת מרצ לכוונת שר הביטחון בני גנץ להעלות את חוק יסוד: השוויון בוועדת השרים ביום ראשון הקרוב, חרף איומי הווטו של שרת הפנים איילת שקד נגד המהלך. לדברי הורוביץ, "את חוק הלאום צריך לבטל, עצם חקיקתו פסולה בעינינו. במקביל צריך להצביע על חוק יסוד: השוויון, שאמור להיות בסיס של מערכת חוקים דמוקרטיים. חוק כזה יש בכל מדינה חופשית מתקדמת בעולם".
סערת חוק הלאום - כתבות נוספות
החוק, נזכיר, מעגן את מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי ואת זכותו של העם היהודי להגדרה עצמית במולדתו כזכות ייחודית לעם היהודי, כמו גם את סמלי המדינה, את ירושלים כבירת ישראל, את השפה העברית כשפת המדינה, את עקרון קיבוץ הגלויות ומעמד השבת ומועדי ישראל.
כמו כן, החוק מעגן את פיתוח ההתיישבות היהודית כ"ערך לאומי" וקובע כי המדינה תשקוד על הבטחת שלומם של בני העם היהודי ואזרחיה המצויים בצרה בשל יהדותם או אזרחותם וכן תפעל בתפוצות לשימור הזיקה בין המדינה ובני העם היהודי ולשימור המורשת שלהם. החוק גם מקבע את המעמד החוקתי של לוח השנה העברי כלוח רשמי של המדינה ואת יום העצמאות, חגי ומועדי ישראל וימי הזיכרון.
גם שר החוץ יאיר לפיד הצטרף לקריאה לפעול לטובת השינוי, אך הוסיף כי יש לקבל את ההחלטה בהסכמת כל סיעות הקואליציה. שר המשפטים גדעון סער אמר כי אין צורך לתקן את חוק הלאום - אך קרא לעגן את השוויון בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
בישיבת סיעת מרצ הורוביץ הסביר את עמדתו: "העובדה שבחוקי היסוד לא מעוגן עקרון השוויון היא כתם על הדמוקרטיה הישראלית. צריך להסיר אותו. אין סיבה שהחוק יוביל למשבר פוליטים. אני מקווה שכל השרים יתמכו בו, זו יכולה להיות בשורה אמיתית לכל אזרחי ישראל דווקא בתקופה של שפיכות דמים".
כוונת גנץ להביא ביום ראשון את חוק יסוד: השוויון בוועדת השרים לחקיקה פורסמה אתמול ב-ynet. בדברים שכתב בטוויטר לאחר מכן אמר: "הגיעה העת לעגן את השוויון לפרט בחוק יסוד. בהובלת ח"כ איתן גינזבורג, כחול לבן תעלה מחדש את חוק השוויון להצבעה בוועדת השרים לחקיקה, לאחר שנדחה לפני כמה חודשים. אני קורא לכל חברי הממשלה לתמוך בחוק, ומקווה שנוכל לקדם זאת לטובת כלל אזרחי ישראל ומדינת ישראל".
חוק זה הוא למעשה תיקון לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, שבו יעוגנו הזכות לשוויון ואיסור אפליה. למעשה בכך גנץ, שעוד במסע הבחירות הראשון שלו הבטיח לשנות חוק הלאום, ניסה להקדים את שר האוצר אביגדור ליברמן שקרא לתיקון החוק. החוק יגדיר כי כל אזרחי ישראל שווים בפני החוק, וכי אין פוגעים בזכויות הפרט של אדם מחמת דת, גזע, מין או מכל טעם דומה אחר. עד כה הקואליציה, ובעיקר ימינה, התנגדה לחוק ובשל כך הוא נותר תקוע.
שקד, נזכיר, אמרה כי היא מציעה לחברי הקואליציה "להפסיק להשתעשע במחשבה לבצע שינויים שאינם מוסכמים בחוק היסוד". לדבריה, "זה לא יקרה, בדיוק כפי שנקבע בהסכם הקואליציוני, ואם נידרש - ימינה תעשה שימוש בזכות הווטו". גינזבורג, שלפי גנץ מוביל את המהלך, השיב לה: "אנחנו לא משתעשעים. מדובר בחיים של אזרחים ישראלים. למה שלא כל אזרחי ישראל יהיו שווים בפני החוק? איזו הצדקה יש לזה?".
ראש האופוזיציה ח"כ בנימין נתניהו אמר בישיבת סיעת הליכוד: "שוללי המדינה באים בדרישה לבטל או לשנות את חוק הלאום, שהוביל חברנו אבי דיכטר, שמגדיר את מדינת ישראל ככזאת. המטרה שלהם היא ברורה: אם אתה מבטל את חוק הלאום אתה מבטל בעצם את חוק השבות, וזה יוביל להצפת ישראל במיליוני מהגרים מוסלמים שיבטלו את הרוב היהודי במדינה. זאת הכוונה האמיתית כאן.
"המטרה הזאת מגובה במסע שלם של שקר והונאה. כי מה אומר חוק הלאום? בניגוד לשקרים המופצים, החוק אינו פוגע בזכויות הפרט של אזרחי ישראל, בלי קשר לדת, גזע או ללאום. הוא שומר בקפידה על הזכויות האזרחיות - של כולם. החוק כן קובע שזכויות הלאום במדינת ישראל הן של העם היהודי. זה אומר המנון, דגל, אבל מעל הכול זה אומר דבר אחד - שכל יהודי יכול לעלות הנה למדינת ישראל".
נתניהו אמר עוד: "אחרי ש-2000 שנה לא הייתה לנו מדינה, ליהודים יש היום מדינה. אין לנו 20 ומשהו מדינות ערב. כל יהודי יכול לעלות לכאן וזה מה שאומר חוק הלאום. כי מדינת ישראל, ייחודה וסיבת קיומה, היא היותה הבית הלאומי של העם היהודי. שיהיה ברור לכולם: אנחנו לא ניתן לשנות או לבטל את חוק הלאום ולא נוותר עליו".
לפיד התייחס בישיבת סיעת יש עתיד תחילה למשברים התכופים בקואליציה ואמר כי "אני לא טוען לרגע שאין לממשלה בעיות, אבל היא עובדת, ועובדת מצוין. והיא תמשיך לעבוד ולעשות דברים טובים למען מדינת ישראל כל עוד המפלגות המרכיבות את הקואליציה ינהגו באחריות. זה תלוי ביכולת של מפלגות הקואליציה להבין שניהול מדינה זה עסק רציני. צריך לעבוד ביחד, להגיע לפשרות חכמות".
לאחר מכן נשאל לפיד אם הוא מצטרף להורוביץ, גנץ וליברמן, ואמר כי "בהחלט צריך לתקן את חוק הלאום - ואנחנו בעד כל אחת מהאפשרויות. זה תלוי ביכולת של הקואליציה, החלטה תתקבל רק בהסכמת כל הסיעות".
סער, שהדגיש בישיבת סיעת תקווה חדשה כי "חוק הלאום אין דבר הפוגע בזכויות הפרט של אזרחי ישראל, ללא תלות בדתם או עדתם", הבהיר: "ראוי לעגן את עקרון השוויון בחוק יסוד אבל יש לעשות זאת לא בחוק הלאום, כי אם בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. הדגש הוא על שוויון בזכויות הפרט. זאת עמדת תקווה חדשה ואנחנו מודעים לקיומם של הסכמים קואליציוניים בנושא ולעמדת סיעות אחרות בבית".
יו"ר מפלגת העבודה ושרת התחבורה מרב מיכאלי אמרה בהתייחסה לחוק הלאום: "אני שמחה שיש חלקים בקואליציה שקוראים לתקן את החוק הזה. נאבקנו בחוק הזה, והצבענו לשנות את חוק הלאום. מפלגת העבודה נשבעת לתת שוויון מלא וחופש דת ומצפון לכל אזרחי המדינה. אני קוראת לשותפיי לקואליציה הזו לבדוק איך לתקן את חוק הלאום".
מוקדם יותר, בישיבת הסיעה של ישראל ביתנו, ליברמן - שב-2018 הצביע יחד עם רוב חברי מפלגתו בעד חוק הלאום - קרא גם הוא לשנות את החוק, אחרי שאתמול היה הראשון להעלות את הנושא בהקשר של סא"ל מחמוד חיר א-דין. בנוסף, ליברמן קרא בצהריים בישיבת סיעת ישראל ביתנו להחרים את יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, שעמו נפגשו כמה משרי הממשלה - כשהמרכזי שבהם הוא שר הביטחון, בני גנץ. "אסור להפוך את אבו מאזן ללגיטימי", אמר ליברמן.
לטענת ליברמן, ועל רקע מותה של הכתבת שירין אבו עאקלה, יו"ר הרשות הפלסטינית ניצל בצורה צינית את אירועי החודש האחרון. "בן אדם שמגיש תביעות נגד חיילי צה"ל על פשעי מלחמה, לא יכול להיות פרטנר לשום דבר", אמר. "העלייה לרגל אל אבו מאזן והמפגשים איתו חייבים להיפסק. הוא מחבל כשאר המחבלים, שעוסק בטרור מדיני - שלפעמים הוא יותר מסוכן מטרור קונבנציונלי. אבו מאזן הוא לא איש שלום, הוא מחבל שכולו עוסק בטרור מדיני ולא יכול להיות פרטנר".
בינתיים, חברי הכנסת עידית סילמן מימינה ועמיחי שיקלי, שהופרש לאחרונה מהמפלגה, נכחו בצהריים בפגישת ראשי האופוזיציה שכינס בנימין נתניהו.