בכיר ישראלי אמר אמש (יום שבת) ל-ynet כי ישנה "התקדמות משמעותית" במגעים לעסקת החטופים, שלפי שעה עיקריה נשמרים מתחת לרדאר מתוך רצון למנוע התערבויות פוליטיות שיסכלו אותה. "ראש המוסד וראש השב"כ דיווחו לקבינט שיש נכונות של חמאס להגיע לעסקה שלא הייתה קודם", הסביר הבכיר הישראלי, "וההערכה היא שניתן להגיע להסכם תוך שבועות בודדים" - בניגוד לדיווחים ערביים על קשיים גדולים במו"מ.
הבכיר טען כי מה שגרם לשינוי בעמדתו של ארגון הטרור הוא "המכות שחטפו" וכניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן בעוד כחודש, אך בעבר התרחשויות מעין אלה - ופרשנויות זהות שהצמידו להן גורמים מדיניים וביטחוניים בישראל - עלו בתוהו.
לפי הדיווחים, העסקה צפויה להתבצע בשלבים, כשהיא תתחיל בממשל ביידן ותימשך בממשל טראמפ. השלב הראשון יהיה הומניטרי והוא יכלול שחרור חטופים תמורת שבעה שבועות של הפסקת אש. הבכיר הסביר כי לפי שעה הצדדים מדברים על עסקה הומניטרית של "מספר לא-ידוע של חטופים נשים, ילדים ומבוגרים, שבה כל צד שומר לעצמו את האפשרות לחזור ללחימה".
אתמול מחו על כך כמה ממשפחות החטופים, שטענו כי משמעותה של "עסקה חלקית" שכזו היא גזר דין מוות לאלה שיישארו מאחור. עינב צנגאוקר, אימו של מתן, אף טענה שראש הממשלה בנימין נתניהו שיקר לה בשיחה ביניהם, וכי אחרי ששוחחה עם אנשי צוות המו"מ היא הבינה ש"אין לו כוונה להחזיר את מתן, אלא רק חטופים בודדים".
עסקה שכזו עשויה להכשיר את הקרקע גם לעסקה שתכלול את סיום המלחמה וגם לעסקת נורמליזציה בין ישראל לסעודיה. עם זאת, בשלב זה טרם ברור אם חמאס יסכים לעסקה קטנה בלי סיום המלחמה, ויש בנושא כמה דיווחים סותרים. מצד אחד, יש דיווחים על התגמשות ועל מוכנות חמאס לנוכחות מוגבלת של צה"ל בעזה, ומצד שני - יש דיווחים שישראל הסכימה לנסיגה זמנית מפילדלפי, אך אין להם אישור. בישראל העריכו בשבוע האחרון שניתן להגיע לעסקה תוך שבועיים.
לדברי הבכיר, "אם נתניהו יביא עסקה סבירה - יהיה לו רוב בממשלה ובקבינט, גם אם בן גביר וסמוטריץ' יתנגדו וספק אם יתמכו בה. לימין יש הרבה הישגים, וזה יאפשר להעביר עסקה. הבעיה שמדובר בחמאס וגם בעבר היינו בנקודה דומה, ובסוף הם טרפדו את זה אז. לכן זה לא נגמר עד שזה נגמר".
בתוך כך, יועצו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לנושא שבויים ונעדרים, אדם בוהלר (45), צפוי להגיע השבוע לביקור בישראל. גורם המעורה בפרטי הביקור מסר כי מדובר בביקור פרטי של בוהלר, יהודי-אמריקני, בישראל - אך ל-ynet נודע שיקיים גם פגישות והתייעצויות בעניין עסקת החטופים ברצועת עזה. בינתיים, לשכת שר הביטחון קיבלה בקשה לתאם פגישה עם בוהלר, שתתקיים ככל הנראה כבר ביום שני.
ההזדמנויות בלבנון ובסוריה
הבכיר הישראלי התייחס גם לכיבוש אזור החיץ בגבול סוריה, והסביר כי ישראל "תישאר באזורים שתפסה עד שהמורדים ייצבו את המדינה". לדבריו, "לא נראה שיש למורדים עניין להיכנס לעימות עם ישראל, אבל בשבועות ובחודשים הקרובים נראה איך הם מייצבים את סוריה. זה דבר גדול שטומן בחובו הזדמנות חיובית".
אתמול, נזכיר, התייחס מנהיג המורדים אל-ג'ולאני לראשונה לישראל, ואמר כי הם לא מחפשים סכסוך איתה - וגם טען כי אין לה סיבה יותר להתערב בנעשה בסוריה. זמן קצר לאחר מכן אמר הרמטכ"ל הרצי הלוי כי אין לצה"ל כוונה להתערב בסוריה - אלא רק להגן על הגבול מפני מורדים קיצוניים. בטווח, מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם הודה כי ארגונו "איבד את נתיב האספקה מסוריה", ובמקביל קרא למורדים "לראות בישראל אויב ולא לנרמל איתה יחסים".
בהקשר זה, הבכיר הישראלי התייחס גם ללבנון, ואמר כי "הפסקת האש מחזיקה מעמד, וחיזבאללה נותר ללא אספקת אמל"ח (כפי שהודה גם המזכ"ל נעים קאסם; א"א). יש גם כאן הזדמנות שלבנון תחזיר לעצמה את השליטה על המדינה".
נעים קאסם ציין בנאומו גם כי אחד היעדים של חיזבאללה הוא "לחזק את צבא לבנון", אך מדובר במסך עשן: בפועל, במערב רואים בצבא המקומי אלטרנטיבה לכוחו הצבאי של ארגון הטרור, שצמח בשנים האחרונות לממדים אדירים שהטילו אימה על יישובי וערי הצפון במשך רוב חודשי המלחמה. כעת, הכוונה היא לפעול כדי להרחיק את חיזבאללה אל מעבר לליטאני, כמה שיותר רחוק מהגבול עם ישראל, כך שהכוחות החמושים היחידים באזור הגבול יהיו כוחות הביטחון הלבנוניים.
פורסם לראשונה: 22:36, 14.12.24