משרד החוץ של איראן אישר בצהריים (יום א') את הדיווחים שלפיהם נציגי הרפובליקה האיסלאמית ייפגשו ביום שישי הקרוב עם נציגי צרפת, גרמניה ובריטניה – שלוש המדינות האירופיות שחתמו איתה על הסכם הגרעין ב-2015 – בניסיון להחיות את המשא ומתן על תוכנית הגרעין האיראנית. ההודעה נתפסת כמשמעותית, משום שבשנים האחרונות הגיעו המגעים בין הצדדים על הסדר חדש לקיפאון מוחלט, וטהרן נכנסה לדהרה של ממש לעבר הפצצה.
3 צפייה בגלריה
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי, צנטריפוגות בנתנז
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי, צנטריפוגות בנתנז
המנהיג העליון של איראן חמינאי וצנטריפוגות בנתנז. "סוגים חדשים יופעלו"
(צילום: AFP, AP)
משרד החוץ האיראני לא ציין היכן תיערך הפגישה ביום שישי, 29 בנובמבר, אבל סוכנות הידיעות היפנית "קיודו" דיווחה קודם לכן מפי גורם איראני רשמי כי היא תתקיים בז'נבה, שווייץ.
ההודעה האיראנית באה שלושה ימים בדיוק אחרי שמועצת הנגידים של סבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית) אימצה ברוב גדול החלטה המגנה את איראן על כך שהיא אינה משתפת פעולה באופן מספק עם פעולות הפיקוח של הסוכנות על תוכנית הגרעין האיראנית, וטרם סיפקה תשובות על שרידי האורניום שנמצאו בשני אתרים באיראן שלא הוכרזו על-ידי משטר האייתוללות כאתרי גרעין רשמיים. בעקבות החלטת הגינוי בסבא"א, שאותה העלו צרפת, גרמניה ובריטניה – אותן שלוש שאיתן תיוועד השבוע – וכן ארה"ב, הודיעה איראן ביום שישי כי תנקוט "שלל צעדים", ובין השאר תפעיל סוגים חדשים ומתקדמים של צנטריפוגות.
3 צפייה בגלריה
דיון ב מועצת הנגידים של סבא"א נגד איראן מטה וינה רפאל גרוסי גרעין
דיון ב מועצת הנגידים של סבא"א נגד איראן מטה וינה רפאל גרוסי גרעין
ראש סבא"א רפאל גרוסי. טהרן לא נתנה תשובות על שרידי האורניום
(צילום: Joe Klamar / AFP)
בדיווח שפורסם קודם לכן היום בסוכנות הידיעות "קיודו" נכתב כי הנשיא החדש של איראן מסעוד פזשכיאן, שנתפס במערב כמתון יחסית, חותר להשגת הסדר שיפרוץ את המבוי הסתום בעניין הגרעין עוד לפני כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר. המקור האיראני הרשמי שדיבר עם הסוכנות אמר כי "טהרן תמיד האמינה שבעיית הגרעין צריכה להיפתר באמצעים דיפלומטיים. איראן מעולם לא נטשה את השיחות".
במסגרת הסכם הגרעין שעליו חתמה איראן עם המעצמות בשנת 2015 היא צמצמה דרמטית את תוכנית הגרעין שלה, ובתמורה הוסרו רוב הסנקציות הכבדות שהוטלו עליה בשנים שלפני כן ושחנקו את כלכלתה. בשנת 2018, בעידודו של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, הודיע נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ כי וושינגטון פורשת מההסכם, משום שהוא נתן לאיראן מרחב נשימה כלכלי שאפשר לה לממן בסכומי עתק את ארגוני הטרור שפועלים בשמה ברחבי המזרח התיכון, כמו חיזבאללה והחות'ים.
3 צפייה בגלריה
מסעוד פזשכיאן
מסעוד פזשכיאן
נשיא איראן פזשכיאן. מהר, לפני שטראמפ מגיע
(צילום: Sputnik / Alexander Scherbak / Pool via REUTERS / רויטרס )
אחרי פרישת ארה"ב ניסו מדינות אירופה שהיו שותפות להסכם להגיע להסדר חדש עם איראן, ולאחר שטראמפ הוחלף על-ידי ג'ו ביידן ניסתה גם וושינגטון לנסח הסכם חדש, אבל הצדדים לא הגיעו להסכמות, וכשברקע עוד פעולות חבלה וחיסולים שיוחסו לישראל נגד תוכנית הגרעין בשטח איראן החלה הרפובליקה האיסלאמית להרחיב ולהגביר את העשרת האורניום שלה. כיום היא מעשירה אורניום לרמה של 60%, מרחק של צעד טכני בלבד מרמת ההעשרה הדרושה לפיתוח נשק גרעיני.