אחרי המתקפות ההדדיות בין ש"ס ויהדות התורה, מליאת הכנסת אישרה הלילה (בין שני לשלישי) בקריאה ראשונה את "חוק הרבנים המרוכך". 52 חברי כנסת תמכו בהצעה, 38 התנגדו והיא תוחזר לדיון בוועדת החוקה.
לאחר שבישיבת סיעת יהדות התורה אתמול הוחלט שראשי המפלגה משה גפני ויצחק גולקנופף יבקשו מראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת ראשי הקואליציה לדחות את ההצבעה על "חוק הרבנים המרוכך", הבהיר בכיר בש"ס כי החוק שאותה מקדמת מפלגתו יעלה - או ששום הצעה לא תעלה. "אם החוק שלנו לא יעלה היום, לא יהיו הצבעות כלל במליאה", איים הבכיר. לאחר אותו אולטימטום, ביהדות התורה התקפלו, לאחר שקיבלו התחייבות שהוא לא יקודם מעבר לכך בלי הסכמות.
משמעות החוק
החוק, נזכיר, מבקש לעשות שינוי באופן תקצוב המועצות הדתיות. לפי הצעת החוק, הממשלה תהיה רשאית לתקצב שכר ותקנים במועצות דתיות נוסף על סכומי ההשתתפות שהן מקבלות מהממשלה, לפי אמות מידה שיקבע השר לשירותי דת בהתייעצות עם שר האוצר. במקרים שבהם הממשלה תקבע כי אמות המידה במועצות מצדיקות תקצוב נוסף, יוכל המשרד לשירותי דת להוסיף עבורן מימון ותקנים.
למעשה, מוצע לקבוע כי הממשלה תישא בהוצאות שכר ותקנים מעבר לסכומי ההשתתפות של הממשלה כיום בתקציבי המועצות הדתיות, על פי אמות מידה שוויוניות שייקבעו על ידי השר לשירותי דת בהתייעצות עם שר האוצר. עוד מוצע להחיל את התיקון על מועצות דתיות במועצות אזוריות וכן על מועצות אזוריות ורשויות מקומיות שאין בהן מועצה דתית.
הודעת גפני, שבה אישר כי הוסרה התנגדות סיעתו להעלאת החוק להצבעה בכנסת בקריאה ראשונה, הגיעה אחרי ניסיונות להגיע להסדר בינו לבין ש"ס, בכדי שהחוק בכל זאת יעלה היום - ובמטרה להגיע לכך הוא נפגש עם השר מיכאל מלכיאלי. במהלך ישיבה שהתקיימה עם ראש הממשלה נרשמו חילופי דברים בין דרעי לגפני, ואת המתח בין שתי הסיעות החרדיות היה קשה להסתיר.
בישיבת ראשי הקואליציה מאוחר יותר אמר גפני כי "לא יכול להיות שאנחנו לא מעורבים בחוק הזה, אנחנו רוצים שידברו איתנו". מלכיאלי, שהגיע לישיבה במקום דרעי, השיב: "עכשיו גם אלינו יפנו לאישור בכל חוק? זה לא הגיוני". יו"ר הקואליציה אופיר כץ התערב בחילופי הדברים בין השניים ואמר כי "חייב להעביר את זה בקריאה ראשונה. אנחנו נעביר את זה ונעצור עד שתשבו ותגיעו להבנות". נתניהו גיבה אותו: "אני מבקש שתשבו ותגיעו לפתרון".
לאחר מכן, כאמור, הושגה הסכמה. בהודעה מטעם גפני נכתב כי "בתום פגישה עם ראש הממשלה נתניהו, ולאחר שהוא התחייב שהחוק לא יקודם לקריאה שנייה ושלישית מבלי שיתייעצו איתנו על אמות המידה וניתן את אישורינו, החלטנו להסיר את ההתנגדות לאישור החוק בקריאה הראשונה".
ההתפשרות של יהדות התורה מגיעה לאחר שאתמול רבנים בכירים המזוהים עם דגל התורה תקפו את ש"ס על הצעת חוק הרבנים: "אנחנו צריכים את חוק הגיוס, חוק המעונות, חוקים שיסייעו לאברכים, לא חקיקה שנועדה לעוד בעלי תפקידים במועצות הדתיות שבהן ש"ס שולטת. לא בשביל זה אתם בכנסת".
גלנט "טרפד חוק אמיתי"? הטענה של השר מש"ס
בישיבת ראשי הקואליציה אתמול עלתה גם סוגיית חוק הפטור מגיוס, אחרי שנתניהו פיטר את שר הביטחון יואב גלנט. מזכיר הממשלה יוסי פוקס נתן סקירה על התקדמות החוק - ואמר שצריך להתכנס השבוע סביב שולחן עגול עם "כל הגורמים הרלוונטיים". שר השיכון גולדקנופף העיר, בזמן שפוקס דיבר: "לא צריך לגייס בכוח, צריך בהסכמה". עם זאת, לדברי נוכחים בחדר, בישיבה הייתה "הסכמה שקטה" שמי שלא לומד צריך להתגייס.
השר מלכיאלי, שנכח כאמור גם הוא בדיון, האשים את גלנט ש"טרפד", כלשונו, "כל ניסיון אפשרי להגיע לגיוס אמיתי". מזכיר הממשלה הגיב על דבריו: "זו הזדמנות חדשה עכשיו לעם ישראל להביא חוק טוב". בישיבה פנו יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' ויו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר לנציגי החרדים וקראו להם לעודד גיוס.
סמוטריץ' התייחס לנופלים הרבים מהציונות הדתית ואמר כי "החברה שלי מקריבה המון, צריך אמירה חיובית שלכם כהנהגה של החרדים על גיוס". בן גביר הוסיף: "תביאו אותם (את החרדים - מ"א) אליי למג"ב. אני יודע לגייס חרדים, הצעתי לגלנט אבל הוא לא התייחס להצעות שלי". בישיבה לא דובר על 7,000 צווי הגיוס הנוספים שגלנט הוציא - ולא ברור מה יעלה בגורלם כעת, למרות שבצה"ל התעקשו שלשום כי התוכנית לא תוקפא חרף חילופי שר הביטחון.
פורסם לראשונה: 18:16, 11.11.24