משפחתו של נגד המילואים א', הנאשם בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לצד דובר ראש הממשלה אלי פלדשטיין, הגישה בקשה רשמית לחנינה מנשיא המדינה יצחק הרצוג. "א' הבין את הפסול שנפל במעשיו ולא ישוב עליהם", כתבו סנגוריו בבקשה. מבית הנשיא נמסר כי "הבקשה התקבלה. החלה בדיקה בעניינה".
הסנגורים הוסיפו כי "כל בקשתו הייתה ונותרה העברת חומר ומידע שיגיע לראש הממשלה מתוך מטרה שהדבר יסייע לו בקבלת החלטות על בסיס מידע מלא ככל האפשר. אם אין די בהליך הפלילי שננקט נגדו, במסגרתו של כתב אישום רצוף טעויות, סילופים ועיוותים, הליך שכלל לא היה צריך לבוא לעולם, עצור א' עד תום ההליכים בהחלטה של בית המשפט העליון, שהיא בכל הכבוד, שגויה מעיקרה". הסנגורים ציינו גם כי בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה על שחרורו של מרשם, אולם הפרקליטות ערערה על ההחלטה.
2 צפייה בגלריה
טקס הזיכרון הממלכתי לחללי חרבות ברזל
טקס הזיכרון הממלכתי לחללי חרבות ברזל
יחון את הנגד? הנשיא הרצוג
(צילום: GIL COHEN-MAGEN/Pool via REUTERS)
א', כך נכתב בבקשה, הוא נשוי ואב צעיר בן 30. "הוא משרת במסירות, בנאמנות ובמקצועיות שאין שנייה לה כ-10 שנים בתפקידים שונים באגף המודיעין, בסדיר ובמילואים. מי שפעל לטובת החברה הישראלית באפיקים כה רבים מואשם כיום בעבירת ביטחון שדינה עד 15 שנות מאסר". הסנגורים, עו"ד אורי קורב, עו"ד סיוון רוסו ובכיר הפרקליטות לשעבר עו"ד יהושע למברגר - שהצטרך השבוע לצוות ההגנה - טענו כי הנגד הופלה לרעה ביחס לפלדשטיין, הנאשם גם הוא בפרשה, נגדו הוגש כתב אישום חמור יותר, אך שוחרר למעצר בתנאים מגבילים בביתו.
כתב אישום אומנם כבר הוגש נגד הנגד במילואים, אך הוא לא הורשע - ולכן משמעות חנינה בעת הזו היא ביטול האישום. ב-1986 נקבע בישראל תקדים של "חנינה לפני הרשעה", כאשר הנשיא דאז חיים הרצוג - אביו של הנשיא הנוכחי - חנן את בכירי השב"כ בפרשת קו 300.
אמש פורסם כי בימים האחרונים נפגש הנשיא הרצוג עם משפחתו של הנגד, לאחר שנענה באופן חריג לבקשתם בתיאום עם הייעוץ המשפטי בבית הנשיא. אז טרם נודע האם הוגשה בקשה רשמית לחנינה, ובני המשפחה ביקשו לדון עם הנשיא בתנאי מעצרו של א', לאחר שהעידו בעבר על החרפה במצבו הנפשי. בתוך כך, הנשיא אמר בנאום שנשא אתמול כי "אנו רואים לאחרונה פרשות שיש בהן תהייה בנוגע לשחיקה אפשרית של זכויות אדם, רואים בפרשות שלילת מפגש עם עורכי דין ביד קלה על ההדק".
בבקשת החנינה של א', שהוגשה כאמור לנשיא, ערכו הסנגורים השוואה בין מעצרו לשחרורו של תא"ל יעקב יצחק, ממייסדי וראש היחידה למחקר ופיתוח של משרד הביטחון, שהדליף מידעים ברמת סיווג גבוהה ביותר. זאת בעקבות מאמר פרשנות שפורסם ב"ידיעות אחרונות". הם ציינו גם את פרשת ענת קם, וטענו כי הנגד א' הופלה לרעה "גם בכך שלא הוחלו עליו התבחינים הנוהגים בפסיקה - הפנמת הפסול, חרטה, שיתוף פעולה והיעדר עבר פלילי".
2 צפייה בגלריה
פרשת המסמכים
פרשת המסמכים
הנגד (במרכז) ופלדשטיין. נאשמים בהדלפת מסמכים
(צילום: אלכס קולומויסקי, דובר צה"ל)
הדיון בערעור הפרקליטות על שחרורו של הנגד א' למעצר בית
(צילום: גיל יוחנן)

על המחאה לטובתו של הנגד, במסגרתה קראו גם כמה חברי כנסת מימין להעניק לו חנינה, כתבו הסנגורים: "המחאה הפכה לסערה ציבורית מוחלטת, מקצה לקצה, ימין ושמאל, דתיים וחילונים, בעקבות החלטת מעצרו עד תום ההליכים וההליך הפלילי נגדו. עמדת הציבור הישראלי מדברת בעד עצמה. החברה הישראלית על כל גווניה הביעה זעזוע עמוק ממעצרו עד לתום ההליכים.
"ענייננו אפוא הוא לא רק בא' לבדו. ענייננו הוא בנפשה ובדמותה של החברה הישראלית. בהתנהלותה ההוגנת באמצעות מערכות החוק והאכיפה שלה. הסערה הציבורית שקמה בעקבות מעצרו מבקשת לזעוק זעקה של חוסר אמון כנגד השרירותיות והעוול היוצאים תחת ידיה על מערכת החוק והאכיפה", סיכמו.
יו"ר ש"ס אריה דרעי פנה גם הוא לנשיא, וביקש ממנו להיענות לבקשת החנינה. "מדובר בחייל נורמטיבי שביצע טעות ומודה עליה. הוא אינו מהווה סכנה לציבור בשום צורה, ויש לשים קץ לסבלו ולמעצרו המתמשך", אמר.
בחודש שעבר, נזכיר, הוגשו כתבי אישום לפיהם הנגד ופלדשטיין, בהם סעיפי עבירה חמורים מ"משפחת הריגול", דוגמת מסירת ידיעה סודית. פלדשטיין אף נאשם בעבירות עם כוונה לפגוע בביטחון המדינה.
בשל המחדל של אמ"ן ב-7 באוקטובר, החל משבר אמון פנימי ושיח ער בין דרגות הקצונה הזוטרה על אודות מידע אשר מועבר ולא מועבר לראש הממשלה, בעקבות הדיווחים על הזלזול בהתרעת הנגדת מאוגדת עזה. עובד אחד מגופי הביטחון, אשר כונה על-ידי השופט "השדכן", חיבר בין הנגד במילואים לבין קצין בדרגת רס"ן, אשר קיימו איתו שיח בנושא. לפי החשד, השידוך היה לשם העברת מידעים לראש הממשלה בנימין נתניהו. לפי סנגורו של "השדכן", כוונתו הייתה כי זה ייעשה בדרך חוקית, בעוד שבצוות החקירה חולקים על כך.
הנגד במילואים יצר קשר עם פלדשטיין, ולאחר שזה הביע עניין בקבלת חומרי המודיעין, ביוני 2024 העביר לו הנגד את "מסמך חמאס" באמצעות רשת חברתית. לפי גורם חקירה, המסמך הוצא מתוך מערכת חומרי מודיעין של אמ"ן. ב-1 בספטמבר הודיע צה"ל על רצח ששת החטופים במנהרת חמאס ברפיח, מה שהביא להתגברות מחאות משפחות החטופים והביקורת על נתניהו. למחרת נתניהו כינס מסיבת עיתונאים והציג מסמך שמקורו ככל הנראה בחמאס, ואשר פורסם קודם לכן על-ידי חדשות 12, שבו הנחיות כיצד ללחוץ על הממשלה להגיע לעסקת חטופים.
אחותו של הנגד סיפרה: "המצב של א' התדרדר ואנחנו דואגים לשלומו. הוא הועבר לכלא אחר. הגשנו חנינה לנשיא הרצוג. אנחנו מותשים. אני לא יכולה להיכנס לתוכן המפגש עם הנשיא. אנחנו רוצים להסיר את צו איסור הפרסום. איש מילואים כבר 10 שנים. שלושה שופטים שחררו אותו הביתה. אין חשש לפגיעה בביטחון המדינה כעת. המסמך הזה הועבר לראש הממשלה, אחי מבין שהצורה שהעביר את החומר לא הייתה בצינור המקובל. יש כאן פגיעה באמון הציבור. הוא אבא לתינוק קטן ונשוי. זו עבירת משמעת שיכלה להסתיים במשפט צבאי. הנגד נזרק ופלדשטיין שוחרר. אנחנו חוששים מאוד ומאמינים מאוד בצדק שלו ובאמת".