בעוד שהפוליטיקאים בהפגנת הימין אמש (חמישי) בירושלים שיגרו איומים מרומזים כלפי שופטי בג"ץ שידונו בעוד פחות משבוע בעתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות, בקרב עשרת אלפים משתתפי המחאה נשמעו גם קולות תקיפים יותר: "כולם מסכימים שבג"ץ פועל לא לפי חוק והם עבריינים, השופטים העליונים שלנו הם עבריינים עם גלימות", אמר גל. "זה מזכיר תקופות אפלות של ההיסטוריה האנושית, כמו תקופת האינקוויזיציה שבה הנצרות שלטה וקבעה", הסביר ליאור.
לדברי ליאור, "להגיע למצב שבית המשפט העליון בכלל מתעסק עם חוקי יסוד - זה אומר שהם מורמים מעם, זה אומר שאנחנו כבר לא שווים באמת בשום דבר ואין לנו שום השפעה על שום דבר, לא משנה מה נשים בקלפי - וזה באמת קו אדום שאי אפשר לחיות איתו".
נורית הסבירה ש"הרפורמה המשפטית של עם ישראל ושל העם היהודי הייתה כבר לפני אלפיים שנה, במתן תורה. בתורה כתובים כל חוקי המשפט שעם ישראל צריך להתנהל על פיהם - ולא לפי חוקי בג"ץ שמושתת על החוקים של הטורקים והאנגלים. לעם ישראל יש חוקים אלוקיים, ובארץ ישראל צריך שיהיה משפט של צדק".
אחד המפגינים, שהגיע מהיישוב אליכין שליד חדרה, ציין: "אני נמצא פה כדי לחזק את הממשלה שלי. אם יפסלו את החוק בשבוע הבא, יקומו זרמים שירגישו שלא שמים עליהם ותהיה אנרכיה. לא יודע מזה הביטוי הזה 'משבר חוקתי' - זה ביטוי של משפטנים שרוצים להפחיד אותנו. החוק אומר שהם לא יכולים לדון בדברים האלה".
יובל סבור ש"הריבון התעורר והבין שהוא לא בדמוקרטיה, הבין שהתקשורת שלו נמצאת ומרוכזת בידי גורמים זרים, האקדמיה שלו בידי גורמים זרים, משרד החינוך בידי גורמים זרים, הריבון מתעורר ובקרוב תהיה פה דמוקרטיה".
מתנאל קרא לחברי הכנסת "שיתעוררו - העם בחר בהם כדי שיממשו את הרפורמה. אנחנו רוצים את הרפורמה עכשיו. אנחנו בחרנו והפתק שלנו לא היה לחינם. אנחנו לא צריכים לבוא להפגין בכלל, אנחנו הפגנו ביום הבחירות".
מפגינה נוספת בשם נורית אמרה כי "לצערנו השמאל שמוביל את המחאות תחת הסיסמה 'דמוקרטיה' הוא זה שרומס אותה הכי הרבה. אני לא אומרת שאין טעויות גם בצד הימני, אני בטוחה שהאמת לא נמצאת כולה באותו מקום - אבל מה שקורה היום זה בטח לא דמוקרטיה, זה בדיוק הפוך, וזה מפחיד מאוד".
ב"הפגנת החירות" בירושלים לקראת הדיון בבג"ץ תקף שר האוצר בצלאל סמוטריץ' את נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות: "אל תעזי לפסול חוקי יסוד", ושרת ההסברה גלית דיסטל אטבריאן פנתה אל היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה: "אם תזרקי את הבחירה שלנו לפח - יש לך עסק איתי".
הסעות יצאו מכל רחבי הארץ, בין היתר מבקעת הירדן, מבנימין, מהשומרון ומהר חברון, כדי לאפשר למשתתפים להגיע להפגנה. במקום נערך מיצג של אנשים המחופשים לבננות - וצועקים: "רפובליקת בננות של בג"ץ". בין כרזות המחאה שהניפו המוחים, נראו גם סטיקרים גדולים שנשאו את הכיתוב "יגאל עמיר צדק" ו"עמירם בן אוליאל צדק" - שחלק מהמפגינים ניסו להסתיר ולהיפטר מהם, וחלקם התנערו מהם.
בנוסף, הוקרן נאומו של יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, שבו איים כי "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה" - ומארגני המחאה טענו כי בתרחיש שבו ייפסל התיקון לחוק היסוד: השפיטה, בג"ץ יגרור את המדינה למשבר חוקתי. "אין בסמכותו לפסול את בחירת העם", אמרו.
שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק אמרה לקהל המפגינים: "אתם צודקים שאתם דורשים משילות. באנו לכאן כדי להבהיר שגם אם אלף פעמים יקראו לדיקטטורה דמוקרטיה - אנחנו לא נשכח מהי דמוקרטיה באמת". ח"כ בועז ביסמוט (הליכוד) חיזק את דבריה, ואמר כי "נתניהו הושיט את ידו להידברות, אבל גנץ דחה אותה".
ביום שלישי סירב בג"ץ לדחות את הדיון בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות, והכריע כי הוא ייערך סופית ב-12 בספטמבר. הממשלה תצטרך למסור את תגובתה לעתירות עד היום בשעה 10:00. מנגד, השבוע הסכים בג"ץ לדחות דיון משמעותי בנוגע לעתירות על אי-כינוס הוועדה לבחירת שופטים, ברקע עמדתה הנחרצת של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, שלפיה יש לכנס את הוועדה לבחירת שופטים כבר עתה. בג"ץ ידון בעתירות נגד אי-כינוס הוועדה, שהוגשו על ידי יש עתיד והתנועה לאיכות השלטון, ב-19 בספטמבר.
פורסם לראשונה: 23:58, 07.09.23