אזרחי דרום אפריקה ייצאו מחרתיים (יום ד') לקלפיות כדי להצביע בבחירות הכלליות, בידיעה שהן עשויות לחולל תפנית היסטורית ולשים קץ לדומיננטיות המוחלטת של מפלגת הקונגרס הלאומי האפריקני (ANC), שלושה עשורים אחרי שגיבור המלחמה באפרטהייד נלסון מנדלה העלה אותה לשלטון. הבחירות נערכות כשברקע כעס ותסכול של רבים מהבוחרים על האבטלה, העוני והשחיתות, ובשום שלב לא נראתה ה-ANC בדרך הבטוחה כל כך לאבד את הרוב המוחלט שלה בפרלמנט הדרום אפריקני.
סקרים אחרונים מנבאים כי בבחירות מחרתיים תצנח ה-ANC לראשונה אל מתחת לרף של 50%, שאִפשר לה עד כה לשלוט לבדה, ואם התחזית הזו תתממש לא תהיה לה ברירה אלא להקים קואליציה עם לפחות אחת מיריבותיה, ואולי לגרור את מנהיגה בן ה-71, סיריל רמפוזה, לקרב על הנשיאות. לשם השוואה, בבחירות הקודמות, ב-2019, זכתה ה-ANC ב-57.5% מהקולות, ולפי הסקרים המחמירים ביותר מבחינתה שיעור התמיכה בה עלול לצנוח כעת עד ל-40%. עם זאת הסקרים מעלים גם שכשליש מהבוחרים טרם החליטו למי להצביע, מה שהופך את תוצאות הבחירות הקרובות להכי קשות לחיזוי בהיסטוריה הדמוקרטית של דרום אפריקה.
ה-ANC עלתה לשלטון בדרום אפריקה ב-1994 כשהיא נושאת את דגל השחרור מהאפרטהייד, המשטר הגזעני שבמסגרתו שליטיה הלבנים של המדינה גזלו את אדמותיהם של שחורים, השאירו אותם עניים וחסרי השכלה והטילו עליהם הגבלות תנועה קשות. בשנותיה הראשונות בשלטון פעלה הממשלה לתיקון העוולות והביאה חשמל, מים ושיכון הגון יותר למיליונים, אבל בעשור האחרון ניכר כי התנופה שלה הולכת ודועכת.
אף שדרום אפריקה נחשבת למדינה המפותחת ביותר ביבשת ולכלכלה הגדולה ביותר בה היא סובלת מבעיות קשות: שיעור האבטלה עומד על 32%, יותר מחצי מתושביה חיים בעוני, והיא סובלת מהפסקות חשמל תכופות ומליקויים קשים בתשתיות כמו כבישים, מערכות ביוב ובתי ספר. היא מתמודדת גם עם שיעורים גבוהים של פשיעה אלימה ועם שחיתות פושה, שהובילה לחקירות נגד אישים רבי-עוצמה כמו הנשיא לשעבר ג'ייקוב זומה ויו"ר הפרלמנט לשעבר נוסיווייה מפיסה-נקקולה.
פשע? עוני? תראו, פלסטין!
ה-ANC, יצוין, היא אותה מפלגה שממשלתה הובילה בחודשים האחרונים את התביעה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג בדרישה לעצור את המלחמה בעזה, לכאורה משום שישראל מבצעת בפלסטינים רצח עם. ביטוי לתמיכה העיקשת של ה-ANC בפלסטינים ניתן גם השבוע בעצרת בחירות ענקית שלה ביוהנסבורג, שבה נשאו המשתתפים דגל פלסטין גדול. מבקרי המפלגה, גם בישראל, טוענים כי עיסוקה בסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא דרך להסיח את דעת הקהל ממחדליה בבית.
למרות שה-ANC חווה ירידה מתמשכת בפופולריות שלה, תרחיש שבו היא לא תהיה המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט ולא תשב בממשלה נחשב בלתי-סביר לחלוטין, משום שעד כה שום כוח פוליטי אחר לא הצליח לבסס עצמו כתחליף מובהק לה, ומאוכזביה מפצלים את קולותיהם בין שלל מפלגות אופוזיציה. אמנם 80% מאוכלוסיית דרום אפריקה הם שחורים, אך יחד עם זאת המדינה מורכבת גם מקבוצות אתניות רבות, ועובדה זו משתקפת יותר ויותר במפה הפוליטית, שהולכת ונעשית מגוונת. בבחירות הקרובות יתמודדו כבר יותר מ-50 מפלגות, המספר הגדול אי פעם, ורובן צפויות לזכות לשיעור תמיכה נמוך ביותר, שאינו מותיר מפלגה שתוכל לקרוא תיגר על "הקונגרס הלאומי האפריקני".
מפלגת האופוזיציה הראשית בדרום אפריקה היא מפלגת המרכז "הברית הדמוקרטית" (DA). בבחירות הקודמות היא קיבלה 20% מהקולות, וגם כעת היא ניצבת במקום השני, אבל מאז 2019 היא כמעט לא הצליחה להגדיל את כוחה. המפלגה מנסה להתנער מתדמיתה ככזו המייצגת את המיעוט הלבן הפריבילגי, אבל גם ההבטחות של מנהיגה הלבן בן ה-48 ג'ון סטינהייזן שיפעל למען אזרחי דרום אפריקה בלי יוצא מן הכלל אינן מצליחות למשוך אליה די מצביעים שחורים.
בעצרת הנעילה של ה-DA אתמול ביוהנסבורג יצא סטינהייזן בקריאה אחרונה לבוחרים להגיע לקלפי ולעזור לשים קץ לשלטון ה-ANC: "שלא תטעו", הזהיר, "אם תומכי הברית הדמוקרטית יישארו בבית או יחלקו את הקולות שלהם בין מפלגות קטנות יותר, הפרק הבא של המדינה שלנו יכול להיות מכוער עוד יותר מהקודם. אם נישען לאחור ונאפשר הקמת קואליציה של ה-ANC ומפלגות אחרות, המחר יהיה גרוע בהרבה מהיום. זה יהיה יום הדין של דרום אפריקה".
מי ישלים ל-201?
סטינהייזן הזהיר בחודשים האחרונים שוב ושוב כי ה-ANC ומפלגת השמאל הקיצוני EFF ("מפלגת לוחמי החופש הכלכלי המרקסיסטית"), שניצבת במקום השלישי בסקרים, מתכננות לחבור זו לזו ולהקים קואליציה אחרי הבחירות. האפשרות הזו מעוררת דאגה רבה בצמרת הכלכלית של דרום אפריקה ובקרב המיעוט הלבן, משום שה-EFF מבטיחה בין השאר להלאים תעשיות ולהחרים אדמות של לבנים. סטינהייזן לא שלל אפשרות שמפלגתו תיכנס לקואליציה עם ה-ANC כדי למנוע ממנה לחבור ל-EFF.
באספה הלאומית של דרום אפריקה יש 400 מושבים, וכמו בישראל הם מתחלקים בין המפלגות השונות לפי מספר הקולות שקיבלו. פירוש הדבר הוא שכדי להשיג רוב דרושים למפלגה או לקואליציה 201 מושבים, והם מאפשרים לה לאחר מכן לבחור את הנשיא.
ניקול ברדסוורת', מומחית לענייני פוליטיקה מאוניברסיטת וויטווטרסרנד בדרום אפריקה, צופה שביום הבחירות עצמו תזכה ה-ANC לתנופה קלה הודות לצעדים פופולריים שנקט החודש הנשיא רמפוזה בתחום ביטוח הבריאות, אבל להערכתה היא עדיין לא תזכה להגיע לרוב הנכסף של יותר מ-50% ולהקים ממשלה לבדה: "הם ייאלצו לנהל משא ומתן על הקמת קואליציה. השאלה הגדולה היא עם מי".
מלבד קואליציה עם ה-EFF תעמוד ל-ANC גם האפשרות להקים קואליציה עם צבר של כמה מפלגות קטנות יותר. תוצאות הבחירות צפויות להתפרסם כמה ימים אחרי ההצבעה ברביעי.