יומיים לאחר התקרית שבה ניסתה איראן להשתלט על כלי שיט בלתי-מאויש שמפעילה ארה"ב במפרץ הפרסי, חושף הלילה (בין רביעי לחמישי) העיתון "וול סטריט ג'ורנל" פרטים חדשים על הרשת של אותם רובוטים ימיים שהוא מפעיל – לצד כלי טיס בלתי מאוישים "מסורתיים" יותר – שמטרתה המרכזית היא להיאבק באיומים האיראניים. גורמים בממשל בוושינגטון אמרו לעיתון כי במאמצים הללו שותפות בעלות בריתה של ארה"ב במזרח התיכון, בהן ישראל וסעודיה.
הגורמים ששוחחו עם העיתון סירבו לפרט את מספרם המדויק של הרובוטים הימיים הפועלים במסגרת הרשת הזו, אך בצי האמריקני אמרו כי הם צופים שעד הקיץ הבא כבר יפעילו בסך הכול 100 כלים לא-מאוישים – ימיים או אוויריים – במסגרת המאמץ המודיעיני. אלו יפעלו בשטח נרחב ביותר, מתעלת סואץ, דרך הים האדום ועד המים במפרץ הפרסי הסמוכים לחופי איראן. "אני חושב שאנחנו באמת עומדים על סף מהפכה בתחום הטכנולוגיה הלא-מאוישת", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" קפטן מייקל בראסור, שמוביל את כוח המשימה לפיתוח צי הרובוטים הימיים.
היוזמה החדשה, כך לפי הדיווח, נמשכת כבר חצי שנה. במסגרתה נבחנים שורה של כלי שיט לא-מאוישים, בהם כאלו הדומים לסירות מנוע סטנדרטיות ויכולים להגיע למהירות של עד 145 קמ"ש. דגם נוסף מכונה Saildrone, ובעזרת מפרש ולוח סולארי הוא מסוגל לפעול ברציפות בים במשך שישה חודשים. את המידע והצילומים שאוספים הרובוטים הימיים הם משדרים למרכז שליטה במנאמה, בירת בחריין, שם שוכן בסיסו של הצי החמישי של ארה"ב. ב"וול סטריט" מציינים כי במסכי הווידאו שם מרצדות נורות אדומות בכל פעם שמתגלה גוף חשוד או איום מסוג אחר.
בצי האמריקני אומרים כי עד כה הצליחו אותם רובוטים ימיים ואוויריים לחשוף שורה של פעילויות שבעבר התקשו לזהות, כגון העברות חשודות של ציוד וסחורות בין ספינות בלב ים, או ספינות שמנסות להסתיר את זהותן באמצעות שינוי האותות האלקטרוניים שהן משדרות. "הצלחנו לזהות פעילויות שפשוט לא הכרנו בעבר", אמר לעיתון סגן-אדמירל בראד קופר, שעומד בראש היוזמה. הרובוטים הימיים לא מצוידים בכלי נשק, אבל הצי עשוי לחמשם בעתיד – מהלך שצפוי להיתקל בהתנגדות מסוימת בארה"ב. כמה מחוקקים בקונגרס כבר הביעו התנגדות לתוכניתו של הצי לפתח כלי שיט בלתי-מאוישים גדולים יותר – בעלות של מיליארדי דולרים.
היוזמה האמריקנית מגיעה כשברקע המתיחות מול איראן ושלוחיה באזור, מתיחות שהתבטאה כאמור באותה תקרית ביום שני האחרון: לפי הצי ספינת תמיכה לוגיסטית של משמרות המהפכה גררה בעזרת כבל רובוט ימי מדגם Saildrone. בתגובה שלח הצי ספינת סיור ומסוק קרב, ואלו קראו בקשר שוב ושוב לאיראנים לשחרר אותו. הוא שוחרר רק בתום ארבע שעות. באיראן סיפקו גרסה אחרת לתקרית, וכינו את הגרסה האמריקנית "מגוחכת". לטענת משמרות מהפכה, הספינה שלה השתלטה על אותו כלי שיט בלתי-מאויש כיוון שביצע "שיט לא בטוח", ושחררה אותו אחרי שהצי האמריקני הוזהר לכאורה מפני "התנהגות לא חוקית" שכזו בעתיד.
התקרית התרחשה במפרץ הפרסי, נתיב שיט חיוני עבור הכלכלה העולמית שדרכו עוברת כחמישית מאספקת הנפט לשווקים ברחבי תבל. מאז פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין ב-2018 גברה באזור המתיחות, ונרשמו שלל תקריות שבהן נפגעו ספינות סוחר שונות, כשפעמים רבות האצבע המאשימה הופנתה לעבר איראן. ברקע ניצבו דיווחים על "מלחמה ימית חשאית" שהתחוללה בין איראן לישראל. איראן כמובן פועלת גם הרחק מהמפרץ הפרסי, בשלל אזורים במזרח התיכון, ומוקדם יותר השנה הקים הצי האמריקני כוח משימה מיוחד שמתמקד בים האדום. בישראל מקדמים במקביל שיתוף פעולה עם כמה מדינות באזור בתחום ההגנה האווירית נגד הכטב"מים האיראניים.