בית משפט השלום בראשון לציון נענה בצהריים (ראשון) לבקשת שב"כ והמשטרה והאריך בארבעה ימים נוספים את מעצרם של ארבעת החשודים בפרשת המסמכים הסודיים - ובהם אלי פלדשטיין, דובר בלשכת ראש הממשלה, וכן קצין המילואים מאמ"ן שנעצר באילת.
בבית המשפט בראשון לציון, היום
(צילום: מיקי שמידט)

עו"ד אפרים דמרי, פרקליטו של קצין המילואים שנעצר בשבוע שעבר במהלך חופשה עם בת זוגו באילת, מסר לאחר החלטת בית המשפט: "מדובר בפרשייה שלא היה בה כלום ולא יהיה בה כלום. אנחנו מבקשים מבית המשפט שיחשוף לציבור את הפרשה, כי לא היה דבר במעצר הדרמטי כשנכנסו עם נשקים שלופים לחדרו במהלך חופשה".
דמרי הגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בלוד על ההחלטה למנוע ממנו מפגש עם לקוחו בהתאם לחוק שירות הביטחון הכללי. לאחר שבית המשפט המחוזי דחה את הערעור, המשיך דמרי בעתירה לבית המשפט העליון. "למניעת המפגש עם הלקוח שלי יש מטרה אחת - לשבור את רוחו של קצין המודיעין שתרם רבות לביטחון מדינת ישראל", אמר עו"ד דמרי.
הוא הוסיף: "המשטרה ושב"כ, שכבר חוקרים שבועיים את הפרשה באופן גלוי ועוד מספר חודשים באופן סמוי, משתמשים בסמכות דרסטית ששמורה לאירועים קיצוניים של מחבל שהוא פצצה מתקתקת, ולא בחקירה של טובי הבנים כמו הלקוח שלי שתרם וממשיך לתרום גם כאיש מילואים. החוקרים מנסים להוציא דברים שמנתקים אותו מהעולם החיצון. עורך דין זה זכות לכל חשוד, אחת מאבני היסוד של מדינה דמוקרטית. אין לנהל חקירות במרתפים".
הריאיון עם ימית אשכנזי
(צילום: ליאור שרון)


ימית אשכנזי, אחותה של החטופה דורון שטיינברכר, אמרה ל-ynet בהתייחסה לפרשה שנקשרה בלשכת ראש הממשלה: "אני מרגישה שזאת לא רק הסטה מתשומת לב לחטופים, אלא גם הסתה נגד משפחות החטופים. אבוי לנו שבמדינה דמוקרטית מודלפים מסמכים במכוון כדי לפגוע בנו, במשפחות החטופים. אף אחד לא היה רוצה להיות בנעליים שלנו, לקום מדי בוקר כבר 401 ימים בידיעה שהאהובים שלנו מוחזקים על-ידי ארגון טרור".
אשכנזי אמרה עוד: "אני מאוד מקווה שאחותי חיה. ביום ה-107 קיבלנו אות חיים ראשון ואחרון מדורון, מאוד כואב ומאוד מפחיד לדעת שמלשכת ראש הממשלה יוצא מסמך שהמטרה שלו היא בעצם להסית את החברה בישראל נגד משפחות החטופים. אני אפילו לא יודעת איך להגדיר את הביזיון הזה".
1 צפייה בגלריה
 ראש הממשלה בנימין נתניהו ומדליף המסמכים
 ראש הממשלה בנימין נתניהו ומדליף המסמכים
ראש הממשלה נתניהו והדובר פלדשטיין
( צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg, shutterstock, שמואל דריי)
במסגרת חקירת שב"כ והמשטרה נבדק חשד שלפיו דובר ראש הממשלה לנושאים ביטחוניים פלדשטיין מעורב בעבירות ביטחוניות במהלך המלחמה במסגרת פרשת המסמכים הסודיים. לפלדשטיין מיוחסת הדלפה של מסמכים מסווגים וסודיים מצה"ל לכלי תקשורת זרים במהלך המלחמה.
בנוסף נעצרו בפרשה עוד ארבעה משרתים ביחידה מסווגת בצה"ל, שתכליתה למנוע הדלפות ולשמור על סודות ביטחוניים. אחד מהם שוחרר.
השופט מנחם מזרחי התיר לפרסם כי החקירה החלה לאחר שהתגבש חשד משמעותי בשב"כ ובצה"ל, גם נוכח פרסום תקשורתי לפיו מידע מודיעיני מסווג ורגיש נלקח מתוך מערכות צה"ל והוצא שלא כדין, והתקיים החשש לפגיעה חמורה בביטחון המדינה, וסיכון מקורות מידע.
עוד הותר לפרסם כי בשל כך, עלולה הייתה להיגרם פגיעה ביכולתם של גופי הביטחון להשיג את היעד שעניינו שחרור החטופים, כחלק ממטרות המלחמה.

איך נפתחה החקירה בפרשה?

בחודשים האחרונים התפרסמו בכמה כלי תקשורת בעולם, בהם ה"ג'ואיש כרוניקל", כתבות מפי מי שהוגדרו כגורמי מודיעין בישראל. כך, לדוגמה, דווח כי רק 20 חטופים ברצועה עדיין בחיים או שכ-20 חטופים לא ישוחררו לעולם, כי הם קשורים ב"טבעת חיה" מסביב למנהיג חמאס יחיא סינוואר. אלא שכבר אז המודיעין הישראלי אמר כי הוא לא מכיר מידע או הערכות כאלו.
ב-6 בספטמבר פרסם ה"בילד" הגרמני מסמך, שאותו תיאר כ"הנחיות של מנהיג חמאס" כיצד לנהל את המשא ומתן כך שלא יתקדם לשום מקום, ויאפשר להאריך את המלחמה ואת הסבל של שני הצדדים. באמ"ן זיהו שמדובר במסמך מסווג שהוצא ממקור מידע רגיש במערכת הביטחון, וביקשו לפתוח בחקירה.
רונן ברגמן חשף בחודש שעבר ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" כי מחלקת ביטחון המידע באגף המודיעין בצה"ל פתחה בחקירה פנימית בנוגע למסמכים, אולם לנוכח חומרת החשדות הוחלט בצבא להעבירה לטיפול שב"כ. מלבד פלדשטיין, שמותיהם של שאר החשודים לא מתפרסמים בשלב זה בהחלטת בית המשפט מחשש לפגיעה בביטחון המדינה.
על-רקע החשד שהמסמכים המסווגים הגיעו לסביבת לשכת ראש הממשלה, אמר גורם ביטחוני שמעורה בפרטים כי הוצאת המידע הסודי ביותר גרמה נזק ממשי, לנוכח העובדה שחשפה מעקב אחר צינור מסוים בחמאס. עקב כך, הועמדו בסכנה פעילויות הקשורות לאפשרויות שחרור חטופים.