על רקע המגעים להסדרה בלבנון, שליח ממשל ביידן למזרח התיכון, עמוס הוכשטיין, נחת הבוקר (יום שלישי) בביירות עבור המשך המו"מ מול חיזבאללה. הוכשטיין נפגש עם יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, המנהל את המו"מ בצד הלבנוני, וייפגש גם עם ראש הממשלה נג'יב מיקאתי. במקביל, מזכ"ל חיזבאללה החדש נעים קאסם היה צפוי לנאום בהמשך היום, אך זה נדחה למועד לא ידוע שייקבע בהמשך.
הוכשטיין נפגש עם יו"ר הפרלמנט ברי

הוכשטיין אמר לתקשורת בלבנון כי "יש לנו הזדמנות אמיתית לסיים את הסכסוך. זה הרגע לקבל החלטה. אנו מחויבים לעשות כל שביכולתנו כדי לעבוד עם לבנון וישראל כדי לסיים את הסכסוך". בארה"ב מעריכים שיש סיכוי הגון כי יושג הסכם בין ישראל ללבנון, והוכשטיין הגיע לביירות מאחר שקיבל מלבנון פידבק חיובי שהניח את דעתו. למעשה, השליח המיוחד בא כדי לסגור את הקצוות, ולא לעוד סבב של משא ומתן. אחרי ביירות הוכשטיין צפוי להגיע לישראל ביום רביעי או חמישי.
לפי הפוליטיקאי הלבנוני הבכיר עלי חסן חליל - המקורב לנביה ברי - לבנון וחיזבאללה הסכימו להצעה האמריקנית להפסקת אש, "לצד הערות מסוימות על התוכן". הוא אמר כי לבנון העבירה את תשובתה הכתובה. "ההצעה האמריקנית היא הניסיון הרציני ביותר לסיום הלחימה", הוסיף. בעיתון "אל-אחבאר" הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, התייחסו הבוקר לביקורו של הוכשטיין, וכתבו כי הוא "עומד בפני הזדמנות אחרונה – שלושה ימים של משא ומתן תחת אש". הוזכר שוב כי שני הסעיפים הבעייתיים בהצעה להפסקת אש הם סעיף "ההגנה העצמית" והסעיף המתייחס לחברות בוועדה שתפקח על יישום החלטה 1701.
2 צפייה בגלריה
עמוס הוכשטיין
עמוס הוכשטיין
עמוס הוכשטיין
(צילום: AFP)
לגבי סעיף ההגנה העצמית, לבנון טוענת כי זו מעוגנת בחוקים הבינלאומיים ולא יכולה להיכלל בהסכם הפסקת אש, וכי ההתעקשות של ישראל עליו נובעת מרצון להשיג לגיטימציה לכל פעולה עתידית שתבצע ושתיכלל תחת הסעיף הזה - ולבנון דוחה אותו לחלוטין. לגבי ועדת הפיקוח, יש התנגדות בלבנון לחברות של בריטניה וגרמניה בוועדה, אך מקורות אישרו לעיתון כי הדיון על הסעיף הזה פחות מסובך מהדיון על הסעיף הראשון.
במקביל, מקורות אמרו לערוץ הטלוויזיה הסעודי "אל-חדת'" כי "וושינגטון רוצה שלבנון תסכים להסדרים בפיקוח אמריקני למניעת הגעת נשק מסוריה לחיזבאללה, ולפיקוח אמריקני על אבטחת הנמל הימי ושדה התעופה בביירות. הוכשטיין מאשר שהוא מנהל משא ומתן על נוסחה הכוללת את כל לבנון, ולא רק את הדרום. הצלחת המשא ומתן פירושה פתיחת הדרך מול שרטוט הגבול היבשתי. יו"ר הפרלמנט ברי מעוניין לדחוף את חיזבאללה לקבל את מה שהאמריקנים מציעים".