בעוד כשבוע וחצי, 9 בינואר, צפוי להתמנות נשיא חדש בלבנון, כפי שקבע יו"ר הפרלמנט במדינה נביה ברי. המשרה פנויה למעשה כבר יותר משנתיים, לאחר שבאוקטובר 2022 סיים הנשיא מישל עאון כהונה בת שש שנים, והתעקשות חיזבאללה לקבוע את זהותו של הנשיא הבא הובילה לקיפאון פוליטי. כעת, עם הימצאותו של ארגון הטרור בנקודה מוחלשת לאחר חיסול המזכ"ל לשעבר חסן נסראללה ובכירים נוספים, לבנון עשויה לבחור נשיא.
3 צפייה בגלריה
ג'וזף עאון דגל חיזבאללה סמיר ג'עג'ע
ג'וזף עאון דגל חיזבאללה סמיר ג'עג'ע
ג'וזף עאון וסמיר ג'עג'ע
(צילום: Lebanese Army Website, AP, רויטרס)
עם זאת, עדיין לא ברור אם הוועדה שנקבעה לתחילת ינואר תצליח להביא לבחירתו של נשיא חדש. הנשיא לשעבר עאון אמר השבוע בריאיון כי "קיימת אי בהירות בתיק הנשיאותי. עד לרגע זה אין לאף מועמד רוב". עמימות זו עלולה להביא לדחייתו של המושב הקרוב, אך הנשיא לשעבר הבהיר כי זו לא האופציה הטובה ביותר עבור לבנון. הנשיא, נזכיר, נדרש להיות נוצרי מארוני על פי החלוקה הפוליטית בלבנון - לפיה ראש הממשלה נדרש להיות מוסלמי סוני ויו"ר הפרלמנט נדרש להיות מוסלמי שיעי.
בין השמות הבולטים ניתן למצוא את מפקד צבא לבנון ג'וזף עאון, שעומד היום למבחן בכל הקשור לפריסת הצבא בגבול בעקבות הסכם ההבנות מול ישראל. למועמד עאון מערכת יחסים קרובה למערב, והוא נהנה מתמיכתו, כך שבחיזבאללה דווקא מעדיפים את ראש תנועת "מרדה", סלימאן פרנג'יה.
פרנג'יה הוא כאמור הבחירה הראשונה של חיזבאללה, והוא נהנה גם מתמיכתה של תנועת "אמל" - מה שהופך אותו למועמד של הציר השיעי בלבנון. עם זאת, סיכויים להיבחר ירדו משמעותית לפי הדיווחים, ככל הנראה בעקבות התרסקות חיזבאללה. חבר הפרלמנט מטעם חיזבאללה, חסן פדלאללה, אמר כי אם פרנג'יה יפרוש "התנועה תדון בשאר השמות. יש לבחור נשיא שינהל את העניינים בשלב הבא, שיתמודד עם אתגרים - ועם ההפרות הישראליות בלבנון".
3 צפייה בגלריה
בחירות לפרלמנט בלבנון
בחירות לפרלמנט בלבנון
בחירות לפרלמנט בלבנון, 2022. את הנשיא תמנה הוועדה
(צילום: AFP)
ראש מפלגת "הכוחות הלבנוניים", סמיר ג'עג'ע, שנחשב למתנגד ברור לחיזבאללה, מככב גם הוא ברשימת המועמדים לנשיאות. בשנת 2014 הוא התמודד לתפקיד, ומאז התבטא לא פעם נגד ארגון הטרור - ואף נגד איראן. בתחילת המלחמה אמר כי "כוחות חיצוניים" קיבלו את ההחלטה לצאת למלחמה בלבנון, והדגיש כי לא תהיה יציבות במדינה ללא בנייתה. בספטמבר האחרון אמר בריאיון לערוץ הטלוויזיה הסעודי "אל-חדת'" כי "איראן ניצלה את הסוגיה הפלסטינית כתירוץ להתרחב לישראל". אחרי הפלת משטרו של אסד בסוריה הוא קרא לחיזבאללה למסור את נשקו לצבא לבנון, ואמר כי "המשחק הסתיים" עבור ארגון הטרור.
גם איש הצבא לשעבר ג'ורג' חורי הוא מועמד חוזר. הוא שירת כראש המודיעין הצבאי באזור הר הלבנון בעברו, וכיהן כשגריר לבנון בוותיקן. לפי הדיווחים הוא נחשב למועמד מקובל על יו"ר הפרלמנט ברי, והסיכוי שלו עולה עם היחלשות מועמדותו של בחירת חיזבאללה פרנג'יה. עם זאת, יש לחורי מספר מתנגדים בפוליטיקה הלבנונית, בהם נציגים מה"כוחות הלבנוניים".
חבר הפרלמנט איברהים כנעאן, שאמר לאחרונה כי לבנון צריכה להפוך למדינה בעלת חזון ברור ואמונה משותפת בקרב תושביה, וקרא לחיזוק מעמדה כמדינה ריבונית חזקה, הוא דמות פוליטית נוספת ברשימת המועמדים. מולו יתמודד על התפקיד איש העסקים המצליח נעמת פרם, שהיה אחד הבודדים שהגיש מועמדות לפי תוכנית מוכרזת. פרם נכנס לפרלמנט לראשונה ב-2018, ולפי הדיווחים לא נרשמה לגביו הסתייגות בולטת מאף גוש.
שמות נוספים שעלו בפרסומים הם ממלא מקום המנכ"ל לביטחון פנים אליאס אל-ביסרי, השר לשעבר זיאד בארוד, חבר הפרלמנט ושר התקשורת לשעבר פריד היכל אל-חאזן. הוועדה צפויה לדון גם במועמדו של איש העסקים סמיר עסאף, בנקאי שמהווה שם חדש יחסית ברשימה - ונהנה מתמיכה צרפתית. בנוסף, שמות אחרים עשויים להעלות בדיון.