48 שעות לאחר שהציגו שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער את המתווה שלהם לשינויים במערכת המשפט, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ קורא לדון עליו בין הקואליציה לאופוזיציה. עם זאת, הוא מציב מספר תנאים - ומבהיר כי לא מדובר ב"מתווה הסכמה לאומי", כפי שמנסים לצייר אותו בקואליציה. הוא עקץ את סער, שותפו לשעבר, ואמר כי זה "לכל היותר הסכמה בתוך הליכוד".
בהודעה שפרסם הערב (שבת) הסביר גנץ כי "למען טובת המדינה, אני קורא לדון במתווה הוועדה לבחירת שופטים בין נציגי הקואליציה והאופוזיציה, ולבחון אם ניתן להגיע להסכמות על בסיסו". כמעט במקביל, פרסם השר לוין פוסט בחשבון הפייסבוק שלו, שבו הסביר מדוע "ריכך" את המהפכה המשפטית שאותה החל לקדם לפני שנתיים וציין כי "אין לה רוב בכנסת".
live
גנץ קורא לדון במתווה סער-לוין, בשלושה תנאים
(צילום: דוברות המחנה הממלכתי)
לצד קריאתו הערב של גנץ לדון במתווה, כאמור, הוא פירט את תנאיו: "כדי שנתחיל בתהליך, חייבים להתקיים שלושה תנאים: צריך לבחור נשיא לבית המשפט העליון, ולא לפעול עם 'חרב על הצוואר'; יש לקיים דיון מהותי על בסיס ההצעה הזו, אך לא נקבל אותה כ'כזה ראה וקדש'. יש מספר פערים וסימני שאלה שנדרש לדון בהם; השלישי והחשוב ביותר – עצירת כל ההצעות שפוגעות בדמוקרטיה בכנסת הנוכחית.
"הקואליציה צריכה להתחייב שהממשלה תעצור את כל המהלכים לשינויים משטריים ויוזמות שפוגעות במערכת המשפט, הדחת היועמ"שית צריכה לרדת מהפרק. שרים בממשלה יקיימו פסקי דין או שיפוטרו", פירט. "המטרה שלנו בחתירה להסכמות היא לעצור את הקרע בעם, לתת שקט, ולעסוק בנושאים הדחופים למדינה, ולא להפוך אותה לסיפתח של החזרה להפיכה משטרית, בשיטת הסלאמי".
לדבריו, "אומנם לכאורה אין במתווה השתלטות של הקואליציה על בחירת השופטים כפי שרצה לוין במקור, אבל הוא לא חף מבעיות". גנץ אף הבהיר כי "שנה ושלושה חודשים מאסון אוקטובר, הדבר הדחוף ביותר, הוא להחזיר את כל החטופים במתווה מלא וכואב. יש להקים ועדת חקירה ממלכתית וללכת לבחירות כדי להשיב את האמון בין העם לנבחריו. אסור שבמקום שנתרכז בהחזרת חטופינו, נחזיר את ישראל ל-6 באוקטובר.
"כדי לעשות במערכת המשפט רפורמה רחבה ונכונה שתחזק את הדמוקרטיה, צריך הסכמות רחבות, צריך זמן ובעיקר צריך אמון", הוסיף. "זה תהליך מכונן בחייה של אומה, ולא דבר שעושים במחטף בזמן מלחמה. גם בבית הנשיא אמרתי, שהנושא הראשון והקשה ביותר לפתרון, הוא הרכב ותהליך העבודה של הוועדה לבחירת שופטים".
בינתיים, בכיר בממשלה בחר לתקוף הערב את נשיא המדינה יצחק הרצוג ותהה: "בשביל מה יש נשיא מדינה אם לא בכדי לעזור לסיים את המשבר סביב הרכב הוועדה (לבחירת שופטים - ט"צ)? המתווה הזה כל כך הגיוני ומאוזן שהנשיא היה צריך להיות זה שיציע אותו, ובטח להיות הראשון שיתמוך בו. זה לא פחות ממדהים שהנשיא שותק מפחד הקיצוניים. איפה האחריות והמנהיגות שלו?".
מבית הנשיא נמסר: "הנשיא צפוי להיפגש בתחילת השבוע עם דדי שמחי ויזהר שי. לאחר שישמע את פרטי המתווה בצורה מסודרת יתייחס".

לוין: "הישג היסטורי שבעבר היה נראה דמיוני"

כמעט במקבילי להודעתו של גנץ, שר המשפטים לוין כתב בחשבון הפייסבוק שלו פוסט ארוך שבו הסביר מדוע "ריכך" את המהפכה המשפטית ובחר שלא לקדם את המתווה הקודם שהציג לשינוי הוועדה. "אני מבין את רצונם של המתנגדים להשיג יותר", כתב תחילה על מבקריו. "אני שותף לעמדה שההצעה המקורית שהגשתי היא הנכונה ביותר. אבל להצעה הזו אין רוב בכנסת. על כן, השאלה שנכון בעיניי לשאול היא מה האלטרנטיבה?".
live
לוין וסער מציגים את המתווה החדש לשינוי מערכת המשפט

לוין ציין כי "מאז הקפאת הרפורמה לפני למעלה משנה, וביתר שאת בשבועות האחרונים, הוכח שאין רוב להעביר שום דבר אחר. האלטרנטיבה הייתה לשבת ולחכות. לא לעשות כלום. הקדנציה תיגמר ונישאר עם המצב הקיים של מערכת משפט ששעריה סגורים בפני ציבורים רבים מאוד. כל זאת, כאשר בקדנציה הבאה עתידים להתפנות כשני שליש מהמקומות בבית המשפט העליון, והרכבו יעוצב לחמש עשרה שנה קדימה".
שר המשפטים הסביר שוב כי "המתווה הזה הוא שינוי עצום, בפרט בשלושה מרכיבים: א. הוצאת לשכת עורכי הדין מהוועדה. ב. ביטול הווטו של השופטים על מינויים לעליון. פסילות כמו של ד"ר בקשי, ד"ר ביטון, ופרופ' גביזון, לא יוכלו להיות עוד. ג. לראשונה לא יוכלו לדרוס אותנו כי יהיה לנו וטו מלא על כל מינוי בכל הערכאות בין אם נהיה בקואליציה או באופוזיציה".
לדבריו, "זהו הישג היסטורי שבעבר היה נראה כמו משהו דמיוני. בברירה בין לא לעשות כלום לבין קידום המתווה הזה - אין בכלל שאלה מה עדיף. כך נבטיח לנו כבר בכנסת הבאה שינוי של המצב מהיסוד".
לסיום כתב: "אני נאבק כבר מעל 20 שנה לשינוי המערכת. יש כאן הזדמנות לשינוי גדול שיבטיח גיוון של המערכת ופתיחת שעריה לכולם, ולהשגת הסכמה רחבה יותר ואחדות. אפשר לדרוש עוד, אבל אני משוכנע שאם לא נעשה עכשיו את מה שניתן ונשיג את ההישגים המשמעותיים האלה, עוד נצטער על כך לאורך שנים. יש לנו הזדמנות פז אחרי עשרות שנים לשינוי הוועדה לבחירת שופטים שהיא אבן היסוד בשינוי מערכת המשפט. זהו צעד חשוב, שהוא חלק הכרחי בשורה של צעדים שאני עושה לתיקון המערכת. אני משוכנע שביחד נמשיך לפעול ונצליח".