ישראל וסעודיה עדיין לא פרצו את המחסום בדרך לכינון יחסי שלום, אולם ניכר כי הממלכה מחפשת להנמיך את גובה להבות האיבה: פחות משנה אחרי שמכון המחקר והמדיניות הישראלי IMPACT-se חשף תכנים אנטישמיים בספרי הלימוד הסעודיים, מתברר במחקר חדש כי תכנים אנטי-יהודיים רבים הוסרו מתכני מערכת החינוך בארצו של המלך סלמאן.
- לעיון במחקר בשפה האנגלית - לחצו כאן
במחקר המקיף שפרסם המכון בתחילת השנה הוצגה תמונת מצב עגומה על אודות התכנים בספרי התלמידים בבתי הספר בסעודיה: אמירות אנטישמיות וקריאות נגד הקהילה הגאה וזכויות נשים. במחקר אף תוארו ניסיונות להריסת מסגד אל-אקצה בירושלים מבלי להשתמש במונח "ישראל", על מנת להקים במקומו את בית המקדש.
ואולם, מחקר המעקב שפורסם השבוע העלה ממצאים מעודדים שמצביעים על מגמת שינוי לחיוב בגישה של מערכת החינוך בסעודיה. "תכנים בעייתיים רבים שמעודדים הסתה ואלימות הוסרו מספרי הלימוד של שנת 20/21, בכלל זאת תוכניות שהיו שם במשך עשורים רבים והיוו בסיס לחלק ניכר מהאמירות האנטי-יהודיות".
בנוסף הוסרה מתכני הלימודים גם תוכנית שהציגה את הציונות כתנועה ש"מבקשת לשלוט בעולם באמצעים רבים, כולל סמים, כסף ונשים". עוד עלה במחקר החדש כי "פרק שנשא את השם 'הסכנה הציונית' הוסר לחלוטין. הפרק המדובר עסק בדה-לגיטימציה של ישראל והציג נרטיבים שונים לפיהם ישראל מבקשת להתרחב מהנילוס אל הפרת".
יחד עם זאת, מדינת ישראל עדיין לא מופיעה בתכני הלימוד בסעודיה ולמעשה אין שום שיח בבתי הספר על הלגיטימיות של עצם קיומה. מהמחקר עלה כי השיח המסית כלפי היהודים התמתן ברובו, אך עדיין קיים באופן מעורפל וללא ממוקד. לפי מחברי הדו"ח, "עדיין אין לגיטימציה מלאה של ישראל בספרי הלימוד על ישראל, שאינה מיוצגת במפות האזור והציונות עדיין מוצגת כתנועה פוליטית גזענית".
המחקר הקודם בנושא, שהתפרסם כאמור בתחילת השנה, זכה לסיקור תקשורתי בינלאומי. בין היתר פורסמו אז ציטוטים מהדיווח ב-ynet על המחקר בכמה כלי תקשורת ערביים. בכיר סעודי שהתראיין בנושא השבוע למגזין "טיים" האמריקני, אמר כי "ביצוע רפורמה בחינוך הוא מהלך מתפתח שקורה בימים אלו וימשיך גם בעתיד הקרוב".
הגישה כלפי ישראל הולכת ונהיית מתונה יותר, במגמה שמשקפת במידה מסוימת את ההתקרבות בין סעודיה וישראל, במיוחד בתקופה האחרונה שבה בא לידי ביטוי נרמול היחסים באופן פומבי בין ירושלים לכמה מדינות בכלל ובמפרץ בפרט. המחקר הישראלי אמנם לא מצביע על קשר בין שתי המגמות, אך עיתוי שינוי התכנים, ביחד עם פרסומים שונים בתקשורת על אפשרות קידום היחסים, מעלים מגמה חיובית ומעודדת ביחס כלפי ישראל.
חוקרי המכון בדקו בחודשים אחרונים גם ספרי לימוד של מדינות אחרות במפרץ, ובכללן איחוד האמירויות וקטאר. המצב במדינת הנסיכויות הרבה יותר טוב. ספרי הלימוד באמירויות מציגים מסרים רבים של הכלה וסובלנות ומתייחסים לישראל באופן חיובי. גם "הסכמי אברהם" ונרמול היחסים בין המדינות נכללים בספרים.
בקטאר התמונה השתנתה לרעה ודי דומה להתרחשות שנחשפה בתחילת השנה בסעודיה. ספרי הלימוד בקטאר כוללים תכנים אנטישמיים מובהקים ואמירות נגד ישראל, תוך אזכור הסכסוך הישראלי-פלסטיני לרעת ישראל. הלחימה בעזה מוזכרת כ"פשע מצד ישראל".
מרכוס שף, מנכ"ל IMPACT-se, אמר: "בבחינת המגמה של השינוי בספרי הלימוד הסעודיים הישנים יותר, ניכר כי ספרי הלימוד החדשים של שנת 2020 מייצגים מאמץ מוסדי לקדם את ספרי הלימוד. הרשויות בסעודיה החלו בתהליך להוצאת תכנים אנטי-יהודיים ומסיתים, כולל קטעים ידועים לשמצה מתוך ה'חדית'' שהיווה דלק לאנטישמיות ברחבי העולם".
אריק אגסי, סמנכ"ל מכון המחקר, הוסיף: "הממצאים מאוד מעודדים ומוכיחים שוב ושוב שהמחקרים האקדמיים שלנו תורמים להביא שינויים חיוביים לתכני ספרי לימוד ברחבי העולם ביחס לקבלת האחר, שלום וסובלנות. הסעודים בהחלט נמצאים במסלול ובכיוון הנכון באשר לספרי הלימוד שלדעתנו מהווים מפתח לקיום חברה פתוחה וסובלנית ויעזרו לקדם ולקרב שלום אמיתי וחם בעתיד".