הקואליציה הפילה בצהריים (יום רביעי) את חוק "ממדים ללימודים" שהציג חבר הכנסת גדי איזנקוט מהמחנה הממלכתי, שמציע לממן ב-100% לימודים אקדמאיים ללוחמים ותומכי לחימה באופן מיידי. באופוזיציה תקפו את 55 הח"כים שהצביעו נגד הצעת חוק, שקודמה בשנה שעברה על-ידי הליכוד: "המשתמטים מונעים מלגות מהלוחמים שלנו, הקואליציה הוכיחה שוב שהכול זה פוליטיקה קטנה".
חברי הקואליציה ביקשו מאיזנקוט לדחות את ההצבעה בכמה שבועות, לטענתם כדי "לבחון אם הדבר אפשרי מבחינה תקציבית", על אף שאישור החוק בקריאה טרומית רק היה מאפשר העלאתו לדיונים בוועדות הכנסת. איזנקוט סירב, ההצבעה במליאה החלה - וחברי הקואליציה הצביעו נגד, בזמן שחברי האופוזיציה קוראים לעברם "בושה, תתביישו".
קודם לכן, איזנקוט התקבל בתמיכה רחבה של חברי הקואליציה והאופוזיציה, אחרי שאחיינו, סרן יוגב פזי, נפל בקרב בג'באליה. איזנקוט איבד במלחמה גם את בנו, גל איזנקוט, ואחיין נוסף - סמל מאור כהן איזנקוט.
בהצבעה עצמה, 55 חברי קואליציה הצביעו נגד, מול 50 חברי אופוזיציה שהצביעו בעד - והצעת החוק הוסרה מסדר היום. ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף: "חברי הכנסת החרדים שהילדים שלהם לא מתגייסים, הצביעו אחד אחרי השני נגד חוק הטבות לחיילים משוחררים של ח"כ גדי איזנקוט. המשתמטים והמשת"פים שלהם מונעים מלגות מהלוחמים שלנו".
קודם שהחוק הופל, ח"כ איזנקוט הציג אותו בפני המליאה: "בכנסת ה-24 הוביל בני גנץ, כשר הביטחון, את עיגון 'ממדים ללימודים', כך שזה עלה ל-75% ללוחמות ולוחמים במימון המדינה. ב-2023 הוגשה הצעה של הליכוד להעלות את המימון ל-100%, כך שבכל שנה תתבצע השלמה מדורגת - צעד מבורך כמובן.
"הצעת החוק שמונחת פה היא אבן דרך נוספת", המשיך איזנקוט. "אנחנו מבינים את מגבלת המשאבים ומבקשים לעלות, כך שכל חייל וחיילת לוחמים, יקבלו מיד את 100 האחוזים בפתיחת שנת הלימודים. תומכי הלחימה, וזה חידוש, שעשרות אלפים מהם משתתפים גם היום בתמיכת הלחימה - יקבלו 70%. מוצע לתת גם לחיילי המנהלה 50%, ובכך להדגיש את ערך השירות - כל שירות בצה"ל הוא שירות משמעותי".
הוא התייחס גם למגעים שהתחדשו סביב חוק הפטור מגיוס לחרדים: "אני מבקש להזכיר פה את ההחלטה מיוני 2023, שהייתה החלטה רעה, ולפיה ממשלת ישראל מורה לשר הביטחון להנחות את צה"ל שלא לנקוט הליכים לשם גיוס תלמידי ישיבה. לדעתי זה פתח והביא את זה למקום לא טוב. אחרי השנה האחרונה אנחנו צריכים לשבת ביחד, לקדם את זה ולהבין, שאם חוק גיוס נכון והוגן לא יעבור - יהיה זה קו שבר בחברה הישראלית.
"זה לא עוד אחד מהסבבים, כפי שהיו מאז חוק טל ב-ב-1999", הדגיש חבר הכנסת. "פה אני רואה חובה לקדם חוק שירות לכול, שירות צבאי או לאומי, כולל אוכלוסיות שלא התגייסו עד היום. אני מדבר גם על האוכלוסייה הערבית - לקרוא לגיוס רחב של כל מי שגדל וגדלה במדינת ישראל לשירות תורם.
"בעיניי", המשיך הרמטכ"ל לשעבר, "אישור החוק הזה היום הוא אות הוקרה למשרתים. לא בדיבורים, אלא במעשים. זה יהיה מסר חד וברור למיטיבים הגדולים ביותר של החברה, בשנה הקשה שכולנו חווינו, ובמציאות שעוד תלווה אותנו בשנים הקרובות".
אחרי ש-55 הצביעו נגד החוק, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ תקף את חברי הכנסת שהפילו את החוק שיזם חברו לסיעה: "הקואליציה הוכיחה שוב שהכול אצלה פוליטיקה קטנה - גם על חשבון לוחמינו הגיבורים, כשמנעה מהם היום הטבות חשובות כל כך עם שחרורם מהצבא והצביעה נגד הצעת החוק של המחנה הממלכתי שהגיש חברי ח"כ גדי איזנקוט. נגד מי אתם נלחמים? תתביישו".