איטליה החלה לשלוח לאלבניה מהגרים לא-חוקיים, במסגרת הסכם שנוי במחלוקת שבו היא תטפל מחוץ לגבולות המדינה בבקשותיהם של אלפי מבקשי מקלט שרוצים להיכנס אליה.
ממשלת הימין של ג'ורג'ה מלוני הקימה באלבניה שני מתקנים שמיועדים למבקשי המקלט – הראשון מיועד לרישום, והשני לשהייה ולטיפול בבקשות המקלט שלהם. מדובר בהסכם ראשון מסוגו שבו מדינה שחברה באיחוד האירופי שולחת מהגרים למדינה שאינה חברה באיחוד.
2 צפייה בגלריה
מתקן שהייה ל מהגרים מבקשי מקלט שנשלחים מ איטליה ל אלבניה
מתקן שהייה ל מהגרים מבקשי מקלט שנשלחים מ איטליה ל אלבניה
מתקן שהייה שהקימו האיטלקים באלבניה
(צילום: REUTERS/Florion Goga/File Photo)
מלוני חתמה בנובמבר על הסכם שנוי במחלוקת עם ראש ממשלת אלבניה, אדי רמה, שיאפשר לאיטליה לטפל על אדמת אלבניה בעניינם של מהגרים שחולצו מלב ים בדרך אליה. ההסכם נחתם לחמש שנים, בעלות של כ-160 מיליון אירו לשנה.
התקווה האיטלקית היא ששליחת מבקשי המקלט לאלבניה תשמש אמצעי הרתעה למהגרים שרוצים להגיע לארץ המגף. ארגוני זכויות אדם מטילים ספק לגבי הסיכוי שאלבניה תעניק יחס הולם למבקשי המקלט.
גורם באיטליה אמר כי מאזור האי למפדוזה יצאה הספינה "ליברה", של הצי האיטלקי, כשעליה מהגרים אפריקנים שחולצו לאחרונה מלב ים. הוא לא ציין את מספרם, אך אמר כי כל המהגרים הם גברים, שעשו את הדרך לאיטליה ממדינות שרומא מגדירה כמדינות "בטוחות".
2 צפייה בגלריה
ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני
ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני
ראש הממשלה מלוני. מספר המדינות הבטוחות עלה
(צילום: Kacper Pempel/File Photo)
במסגרת ההסכם עם אלבניה, מדי שנה תוכל איטליה לשלוח אליה עד 36,000 מהגרים - כל עוד הם מגיעים מאותן מדינות "בטיחות". העובדה שאיטליה מגדירה כך את המדינות מצמצמת בצורה דרמטית את הסיכוי שבקשות המקלט של אותם מהגרים תאושר.
מספר המדינות ה"בטוחות" ברשימה האיטלקית עלה לאחרונה מ-15 ל-21. הרשימה כוללת את בנגלדש, מצרים, חוף השנהב ותוניסיה. אשתקד הגיעו מארבע המדינות 56,588 מהגרים לאיטליה.