אמברגו הנשק החלקי שמטילה ארה"ב על ישראל משפיע על שדות הקרב בעזה ובלבנון. בשקט-בשקט ארה"ב מקפיאה משלוחי אמל"ח שונים - אך מסייעת באמצעים אחרים ובעסקת ענק לרכוש כ-1,000 נגמ"שים גלגליים חדשים.
מפרטים חדשים שהגיעו ל-ynet על הקפאת משלוחי אמצעי לחימה אמריקניים עבור צה"ל, עולה כי אחד האמצעים המבוקשים עבור כוחות היבשה, תקוע במפעלי "קטרפילר" בארה"ב. מדובר במשלוח עצום של לא פחות מ-134 דחפורים מסוג D9, שישראל הזמינה ושילמה עבורם, ומחכים להיתר ייצוא ממחלקת המדינה בוושינגטון. כך מסרו ל-ynet שני מקורות ביטחוניים.
4 צפייה בגלריה
דחפור D9 רצועת עזה
דחפור D9 רצועת עזה
דחפור D9 בעזה
(צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון | עריכת תוכן ווידאו: קורל קוט)

השימוש בדחפורים הללו, בעיקר לשיטוח מבנים ברצועת עזה, הוביל לביקורת פנימית גדולה בארה"ב, להפגנות מחאה וללחץ אדיר על ממשל ביידן, שנכנע וכאמור מקפיא את המהלך זה מספר חודשים. התוצאות בשטח כבר ניכרות בשתי זירות הלחימה: מבדיקת ynet עולה כי עשרות רבות מדחפורי ה-D9 הקיימים, שפעלו ביתר שאת בתמרון הצה"לי ברצועה במשך חודשים ארוכים בין נובמבר אשתקד לתחילת ואמצע השנה, דורשים פעילות תחזוק. בנוסף, זה כחודש יש לצה"ל זירת לחימה קרקעית חדשה, בדרום לבנון, שגם בה יש צורך בדחפורים הללו.
"בשיא הלחימה בעזה, לפני כשנה, מג"דים 'רבו' על דחפורי D9, כעת נדרש לעשות להם פעילות תחזוק", אומרים מפקדים שמובילים את הלחימה בדרום. בצה"ל מתקשים לכרוך ישירות ובאופן רשמי בין התוצאות הקטלניות של הפשיטה בג'באליה – 21 לוחמים שנהרגו בפעולה הזו בלבד תוך כחודש, רבים מהם ממטעני חבלה - למספר דחפורי ה-D9 שהוקצו לפעולות. בפעולות הללו, לרוב מובילים ראשונים הדחפורים את צוותי הקרב החטיבתיים, ומנקים בבטחה שטחים "מלוכלכים" מזירות מטענים שאמורים להתפוצץ על לוחמי החי"ר והשריון. יחד עם זאת, ברור שמדובר בכלי שלא רק יעיל מבצעית נגד מנהרות ובשטח הבנוי, אלא גם שומר על חיי חיילים.

המהלך שמעוכב בדרום, והחלופות בצה"ל

גם בזירה הצפונית הכוחות נדרשים לחשוף אלפי דונמים של סבך עבות, ששימשו את חיזבאללה להסתיר בחסותם בונקרי לחימה ומחסני אמל"ח, במרחק ריצה מיישובים ישראליים כדי לפלוש לגליל. היקף העסקה מוערך בכמה מיליארדי שקלים, והמיגון לכלים היה אמור להיעשות במפעלים בישראל. ניתן לשער שהקפאת משלוחי הדחפורים מעכבת עוד מהלך משמעותי של פיקוד הדרום שטרם הושלם: הקמת אזור חיץ בין רצועת עזה לנגב המערבי, ברוחב קילומטר בממוצע, בצד העזתי של הגבול ובאופן שכולל שיטוח מאות מבנים ושטחים חקלאיים פלסטיניים.
חלק גדול ממבנים אלו כבר נהרס עד ליסוד, אך המהלך עדיין לא הושלם. בארה"ב התנגדו נחרצות לצעד, בדומה לכעס שהצטבר על הריסת אלפי מבנים פלסטיניים ברצועה, על בסיס יומי. "זה בכלל לא עוזר שיש סרטונים של דחפורי D9 אמריקניים הורסים בתים בעזה, אבל זה מחויב המציאות", אומרים בצה"ל, "כי הבתים הללו משמשים את המחבלים".
4 צפייה בגלריה
רכב פרא אמריקני GLTV שקנה צה"ל
רכב פרא אמריקני GLTV שקנה צה"ל
נגמ"שים בעזה. לצד העיכובים - כ-1,000 כלים יגיעו
(צילום: דובר צה"ל)
4 צפייה בגלריה
דחפורי די9 בחאן יונס עזה
דחפורי די9 בחאן יונס עזה
דחפור D9 בחאן יונס
(צילום: דובר צה"ל)
4 צפייה בגלריה
דחפורי די9 בחאן יונס עזה
דחפורי די9 בחאן יונס עזה
דחפורים ברצועה
(צילום: דובר צה"ל)
כחלק מהשימוש המנוהל בדחפורים, משתמשים בצבא בחלופות רבות אחרות. חלקן יקרות יותר, כמו פיצוצים הנדסיים עם אלפי טונות של חומרי נפץ מסוגים שונים; והחרבת בניינים באמצעות תקיפות אוויריות מתבצעת במשורה, בהתאם לצרכים מבצעיים מובהקים ומתפרצים, ולא בהיקפים תעשייתיים כפי שמבצעים הכוחות הקרקעיים. זאת בשל הצורך בניהול כלכלת חימושים עם התרחבות והתמשכות הלחימה בשבע זירות פעילות.
סיבה נוספת נעוצה בעובדה שארה"ב עדיין מקפיאה משלוח של כ-1,300 פצצות לחיל האוויר, שמערכת הביטחון כבר רכשה מ"בואינג" - בשקלים ולא בדולר סיוע - במשקל קרוב לטון לפצצה, בטענה דומה שצה"ל עלול לפגוע באמצעותן באוכלוסייה. חצי מהמשלוח הזה, שהוקפא לפני כחצי שנה על-ידי הממשל וגרם לסערה, הופשר והגיע לצה"ל, אך כמחצית עדיין תקוע במחסנים בארה"ב. בנוסף, במערכת הביטחון שוכרים כלים הנדסיים לכוחות בשטח מקבלנים פרטיים.
העיכוב בהעברת הדחפורים והפצצות הכבדות, מצטרף לכתף הקרה שקיבלה ישראל מארה"ב גם בנושא רכש מסוקי הקרב מסוג אפאצ'י, כפי שנחשף בתחילת השנה ב-ynet: תחילה האמריקנים דחו בקשות ישראליות דחופות להעביר לחיל האוויר מסוקי קרב בשיא התמרון, ולו משומשים מדגמי פתן ושרף ובשתי טייסות בלבד. בהמשך, בוושינגטון גם התנגדו להסיט חלק ממאות המסוקים החדשים הללו שהזמינו מהיצרן "בואינג" עבור הצבא האמריקני, לטובת צה"ל, כפי שלעיתים נהוג במקרים אלו. "לא כל הבכירים הביטחוניים האמריקנים בצד שלנו ב-100%, ולצד הגדלות הסיוע במיליארדי דולרים על-ידי הממשל ושליחת עשרות אלפי חימושים ואמצעי לחימה שונים לצה"ל, שבלעדיהם ישראל הייתה בסכנה גדולה מאוד, עדיין הם מניפים לנו 'כרטיסים צהובים' בדמות החרמות הללו", אמרו המקורות הביטחוניים.
"יש גורמים במשרד החוץ האמריקני, בבית הלבן וגם בצמרת המטות המשולבים - שלא ממהרים לאשר כל בקשה שלנו, בלשון המעטה, וזאת בנוסף לסיוע הדומה שארה"ב התחייבה להעניק לאוקראינה במלחמתה ברוסיה", הוסיפו הגורמים. יחד עם זאת, בצה"ל מתעודדים מרכש משמעותי אחר שהאמריקנים כן אישרו לטובת כוחות היבשה: הגדלה דרמטית של עסקת רכבי הפרא, ג'יי.אל.טי.וי, מכ-300 רכבים שהוזמנו ועשרות מהם כבר הגיעו לצה"ל, לכ-1,000 כלים. מדובר בנגמ"שים גלגליים מהירים, שיחליפו את נגמ"שי M-113 ("זלדה") הישנים, ויורחבו ככל הנראה מיחידות מובחרות שכבר החלו להשתמש בהם, גם לחטיבות חי"ר סדירות כמו הצנחנים וכפיר. לרכבי הפרא הגדולים הללו יוסיפו בצה"ל תותחי 30 מ"מ ומקלעים נשלטים מתא הלוחמים, ועלות העסקה צפויה להגיע לכארבעה מיליארד שקלים.