בכיר בבית הלבן ערך אמש (יום ד') תדרוך שבו פירט על המאמצים לקדם עסקה, ואמר על רקע הצעת הגישור החדשה שארה"ב או המתווכות צפויות לחשוף בימים הקרובים כי האמריקנים "מחפשים נוסחה שתעבוד". לצד זאת ציין כי "אופי המגעים השתנה" בעקבות ההוצאה להורג של ששת החטופים בשבי, וכי כעת נוסף להם ממד של דחיפות. "זה העמיד בספק את נכונות חמאס לעשות עסקה כלשהי".
נתניהו מציג מפה נוספת, בהצהרה באנגלית לתקשורת הזרה
(צילום: לע"מ)

בוושינגטון ממשיכים להפעיל לחץ בניסיון להביא לשחרור החטופים, והם שוקלים בהצעה החדשה להגביר את הלחץ על ראש הממשלה בנימין נתניהו ולדרוש "דילול דרמטי" של כוחות צה"ל בציר פילדלפי – אחד המוקשים המרכזיים בדרך להסכם. בוושינגטון שוקלים להניח את ההצעה בסוף השבוע הקרוב, ביום שישי או בשבת, אך הם כבר לא מגדירים אותה כ"הצעה אחרונה" - כנראה מתוך הבנה שהקשיים לא צפויים להיפתר בקרוב.
שעות אחרי מסיבת העיתונאים השנייה בתוך ימים שערך נתניהו, כדי להסביר את חשיבות ציר פילדלפי בעיניו, הפעם עבור התקשורת הזרה, הבכיר האמריקני מתח ביקורת מרומזת על ראש הממשלה: "מעולם לא הייתי מעורב במשא ומתן שבו בעצם כל יום יש הצהרה על פרטי המשא ומתן. זה מקשה, במיוחד במו"מ של שחרור החטופים", אמר כאשר נשאל על סירוב נתניהו לנסיגה מהציר, לפחות לא בשלב הראשון של העסקה. "ככל שנדבר פחות על הנושאים במחלוקת כך ייטב".
נתניהו מצהיר כעת שלציר שבין דרום הרצועה לסיני יש חשיבות הרת-גורל עבור ביטחונה של ישראל, כדי למנוע הברחות נשק עתידיות לחמאס, אבל הבכיר האמריקני הדגיש שישנם "צעדים חסרי תקדים" שניתן לבצע על מנת להבטיח שלא יהיו הברחות דרך הציר. "ארה"ב תוודא ותבטיח שביטחון ישראל הוא אינטרס מרכזי בעסקה הזו. שמעתי שרים ישראלים שאומרים שהעסקה תסכן את ביטחון ישראל. זה לא נכון. לקחנו בחשבון את הדאגות הביטחוניות של ישראל. אם לא תהיה עסקה – זה מה שיפגע בביטחון ישראל לטווח ארוך".
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו ג'ו ביידן
בנימין נתניהו ג'ו ביידן
"ישראל וחמאס יצטרכו להתפשר". נתניהו, ביידן ומנהרה שאותרה בציר פילדלפי
(צילום: חיים גולדברג, REUTERS/Nathan Howard, דובר צה"ל)
הבכיר האמריקני הדגיש שדברים אלו נוגעים גם לציר פילדלפי. "אנו חשים ביטחון לגבי סידורי הביטחון בציר פילדלפי. זה מסדרון גם של מצרים והיו לנו שיחות. הם רוצים שהגבול יהיה בטוח ולא רוצים הברחות. יש דברים שארה"ב תוכל לעשות כדי לתמוך במצרים בעניין הזה. אנחנו חושבים שאנחנו יכולים לערוב לביטחון ישראל בציר פילדלפי בצעדים חסרי תקדים. יהיה גבול בטוח. אנחנו מאמינים שגיבשנו הסדר למעבר רפיח שיאפשר הפעלה אפקטיבית שלו ומזרחית ממעבר רפיח לכרם שלום – זה אזור לא צפוף ויש פחות בעיה", אמר הבכיר.
בנוגע לשאלה אם ישראל הסכימה כבר לנסיגה מציר פילדלפי בהצעה המקורית שלה מחודש מאי – שאליה הוסיף נתניהו "הבהרות" בחודש יולי, כולל הדרישה להישאר בפילדלפי – הבכיר האמריקני הדגיש כי במתווה המקורי אין התייחסות מפורשת לציר. בשלב השני של המתווה ישראל אמנם הסכימה לנסיגה מלאה מעזה – אך הסיכויים להגיע אליו קלושים ממילא ויש קודם להגיע להסכם על סיום המלחמה. בשלב הראשון, שכולל הפסקת אש זמנית של 42 יום ושחרור עשרות חטופים מהקטגוריות ההומניטריות, המתווה לדברי הבכיר מדבר רק על נסיגה של צה"ל מאזורים צפופי אוכלוסין.
"הוויכוח הוא האם ציר פילדלפי הוא אזור צפוף אוכלוסין. אז בהתבסס על המחלוקת הזו, הישראלים במהלך השבועיים האחרונים הציגו הצעה שבאמצעותה הם יצמצמו משמעותית את נוכחותם בציר (בשלב הראשון). אז זה בעצם המקום שבו עומד המשא ומתן הזה", הסביר הבכיר בבית הלבן. "לפני אירועי סוף השבוע הזה, עבדנו יחד עם מצרים וקטאר ואז, כמובן, היו ההוצאות להורג בסוף השבוע, מה ששינה את האופי של חלק מהדיון הזה, בלשון המעטה. אבל זה המקום שבו היינו. זה המקום שבו אנחנו נמצאים".
"ישראל צריכה להתפשר, אך אותו דבר נכון לגבי חמאס, וזה תפקיד קטאר ומצרים לדבר איתם. בסופו של דבר, ההחלטה הסופית היא של סינוואר - וזה זה היה נכון גם לפני חיסול הנייה"
הוא הדגיש כי לא מדובר במחלוקת היחידה, אבל לדבריו ארה"ב לא מאבדת תקווה: "אנחנו עדיין רואים את העסקה הזו. זה מאוד מורכב, אבל הסדר הכרחי הוא אולי האפשרות היחידה להצלת חיי החטופים, לעצור את המלחמה, להביא סיוע לתושבי עזה ולתת מענה לצורכי הביטחון של ישראל". הוא נמנע מציון מספרים, אבל לדבריו בשלב הראשון ו"ההומניטרי" יש עדיין "מספר משמעותי של חטופים חיים שצריכים לצאת מעזה". הוא הוסיף כי אחרי רצח החטופים "יש פחות שמות ברשימה": "זה מחריד, וחמאס מאיים להוציא להורג עוד. ועם זה אנחנו מתמודדים כאן, כולנו ידענו עם מי יש לנו עסק, יש לנו עסק עם ארגון טרור".
כדי להגיע לעסקה, הבהיר הבכיר שישראל צריכה להתפשר: "אותו דבר נכון לגבי חמאס וזה תפקיד קטאר ומצרים לדבר איתם". הוא הדגיש כי "בסופו של דבר ההחלטה הסופית היא של סינוואר. זה היה נכון גם לפני (חיסול) הנייה".
כשעה אחרי דבריו, פרסם חמאס הצהרה רשמית שבה דחה הצעות גישור חדשות. "אנחנו לא צריכים הצעות חדשות עכשיו. יש להפעיל לחץ על נתניהו וממשלתו ולחייב אותם למה שסוכם", מסר ארגון הטרור בהודעה שפרסם מעט אחרי חצות. "אנו מזהירים מפני מלכודת נתניהו ותחבולותיו, שמשתמש במשא ומתן כדי להאריך את המלחמה נגד עמנו. החלטת נתניהו שלא לסגת מציר פילדלפי נועדה לסכל הגעה להסכם".
הבכיר האמריקני ציין כי עד כה סוכמו 90% מפרטי העסקה. לדבריו, המתווה כולל 18 סעיפים בסך הכול – ויש הסכמה על 14 מהם. "לפעמים תשמעו את חמאס אומר שהם הסכימו לעסקה ב-2 ביולי, אבל מדובר ב-14 סעיפים", הדגיש. "בפסקה אחת יש תיקון טכני מאוד, ושלוש הפסקאות האחרות קשורות לחילופי שבויים, כשאפילו הטקסט של חמאס עצמו מ-2 ביולי אומר במפורש – עדיין צריך לנהל משא ומתן. אז בעצם, 90%, כולל אלה של חמאס, הוסכמו".
2 צפייה בגלריה
אל"מ לירון בטיטו בהאמר, על ציר פילדלפי
אל"מ לירון בטיטו בהאמר, על ציר פילדלפי
"לא המכשול היחיד". כוח צה"ל בציר פילדלפי
(צילום: זיו קורן)
הוא חזר על המתווה הכללי של העסקה בת שלושת השלבים – כשהשלב הראשון כולל הפסקת אש זמנית, שחרור עשרות חטופות וחטופים מבוגרים וחולים (חיים ומתים) בתמורה לשחרור מחבלים, וכן זינוק בסיוע ההומניטרי שיוזרם לרצועה: "בעסקה הזאת 600 משאיות סיוע ייכנסו ביום, כולל 50 משאיות דלק. ב-42 הימים מדברים על 2,100 משאיות דלק, כניסה מיידית של ציוד לפינוי הריסות, שיקום בתי חולים ברחבי עזה, שיקום תשתיות, מים, ביוב, כבישים בכל רחבי עזה. הכנסת סיוע לסייע לעקורים – 6,000 בתים זמניים, אלפי אוהלים. כניסה מלאה לארגונים בינלאומיים. השיפור במצבם של הפלסטינים יהיה מיידי".
החלק השני של העסקה, שהוא מורכב לדברי הבכיר, יכלול הפסקת אש מלאה ואת חילופי כל שאר החטופים החיים שיישארו בשבי בתמורה למחבלים רבים נוספים. כדי להגיע לשלב השני יהיה צורך במשא ומתן נוסף שייפתח במהלך השלב הראשון, ובישראל התעקשו לאפשר את חידוש הלחימה אם השיחות העתידיות הללו ייכשלו. השלב השלישי יכלול שיקום לטווח ארוך של עזה, והחזרת גופות חטופים.
לדברי הבכיר האמריקני, בשבוע האחרון עסקו רוב השיחות בדוחא בסוגיית שחרור האסירים: "ישוחררו מאות – 800, כולל אסירים משמעותיים עם מאסרי עולם. מול חמאס היה תהליך מורכב ומתסכל. אני חייב לומר שיש פחות חטופים כי שישה הוצאו להורג, זה משהו שצריכים להתייחס אליו. ההוצאה להורג שערורייתית".