כוחות החילוץ בפקיסטן ממשיכים לעמול הבוקר (ראשון) על פינוי דרכים שמובילות אל עיירת נופש פופולרית במדינה, אחרי שאלו נחסמו בסוף השבוע כשעשרות אלפי תיירים ומטיילים נהרו אל המקום בתקווה ליהנות מהשלג שכיסה אותו – אך נתקעו בפקקים ענקיים שנוצרו שם ונקלעו לסופת שלגים כבדה. לפחות 22 בני אדם נהרגו, בהם עשרה ילדים, וחלקם קפאו למוות.
האסון הקשה אירע בלילה שבין שישי לשבת: לפי הרשויות אלפי כלי רכב נתקעו בפקקי הענק שנוצרו בדרכים הצרות המובילות אל עיירת הנופש מָרי, ששוכנת בפסגת הר בגובה של 2,300 מטר, כ-70 ק"מ צפון-מערבית מהבירה איסלמאבאד. הדרכים הללו נחסמות מדי חורף בשל השלגים שיורדים שם, אך הפעם סופת השלגים הכבדה הביאה גם לקריסתם של עצים רבים על הכבישים.
לפי הרשויות המקומיות ההרוגים מצאו את מותם אחרי שנלכדו בתוך מכוניותיהם בעיצומה של הסופה, שבמהלכה הטמפרטורות צנחו לשמונה מעלות מתחת לאפס. חלקם, כך נמסר, מתו מהקור העז ונמצאו בתוך רכבים שכוסו בשלג, לעתים בגובה של יותר ממטר. ייתכן שאחרים מתו מהרעלת פחמן חד-חמצני, שנפלט מהמנועים שהנהגים הפעילו במשך זמן רב על מנת להתחמם – וחדר לתוך המכוניות כאשר אלו נקברו בשלג.
בין ההרוגים משפחות שלמות, וברשתות החברתיות הופצו סרטונים המתעדים מחזות מחרידים של ילדים מתים שוכבים בתוך מכוניות קבורות בשלג. לפי הדיווחים, בין ההרוגים שוטר ממחוז פונג'אב, שבו שוכנת עיירת הנופש, וכן אשתו וששת ילדיהם. בתקשורת המקומית דווח כי לפני שמת, האב קיים שיחת טלפון עם בן נוסף ואמר לו: "אנחנו מדליקים את החימום, והולכים לישון". בני משפחה נוספת, חמישה במספר, נמצאו גם הם ללא רוח חיים באחת המכוניות.
מרי, העיירה שבה קיוו הנספים לנפוש, היא כאמור אחד מיעדי התיירות הפופולריים ביותר בעונת החורף בפקיסטן, ומדי שנה היא מושכת אליה כמיליון איש. בימים שקדמו לאסון הוצפו הרשתות החברתיות בפקיסטן בתמונות ובסרטונים של מטיילים שמשחקים בשלג בעיירה הציורית. היא הוקמה על ידי הבריטים במאה ה-19, כמרכז רפואי עבור חייליה הקולוניאליסטים.
לפי הרשויות, ביום שישי כ-100,000 בני אדם זרמו לעיירה באלפי כלי רכב – והללו נקלעו כאמור לסופת השלגים הכבדה. השלג, כך נמסר, נערם במהירות עצומה: "זה לא היה שלג, זה אפילו לא היה שלג כבד, זה היה חסר תקדים", אמר טאריק אולה, פקיד מקומי, בשיחה עם סוכנות הידיעות AFP. "מעולם לא ראיתי כזאת סופת שלגים. היו רוחות חזקות, עצים שנעקרו, מפולות. האנשים מסביב היו מבועתים", הוסיף. שר המידע הפקיסטני, פוואד צ'אודרי, טען כי בסופת השלגים שם נשבר שיא של "עשרות שנים" בכמות המשקעים שירדה בה.
בפעולות החילוץ, שכאמור נמשכות גם הבוקר, מסייעים כוחות צבא פקיסטן. השלג כה עמוק עד שכלי הרכב הכבדים שהובאו על מנת לחלץ את הלכודים נתקעו בו אף הם, והכוחות נאלצו בכמה מקרים לפנות את השלג בעזרת אתי חפירה פשוטים. בצבא הפקיסטני מסרו הבוקר כי כל הלכודים כבר חולצו מרכביהם, והועברו למקלטים שהוקמו בעיירת הנופש או למחנות צבאיים. הכבישים עצמם פונו ברובם, אך כ-1,000 מכוניות נטושות עדיין מקשות על פינוי השלג.
ראש ממשלת פקיסטן אימראן חאן הביע זעזוע מ"מקרי המוות הטרגיים", והודיע כי הורה לפתוח בחקירה במטרה לנסח תקנות חדשות ו"חזקות", כלשונו, שימנעו אסונות שכאלו בעתיד. חאן טען כי הרשויות המקומיות נתפסו לא מוכנות בשל סופת השלגים החריגה וזרם התיירים העצום, אלא שבפקיסטן יש כבר מי שסבור שמדובר במחדל: בתקשורת המקומית מזכירים כי השירות המטאורולגי במדינה פרסם בימים שקדמו לאסון מספר אזהרות מפני מזג אוויר סוער באזור.
גם הרשויות במחוז פונג'אב הבטיחו לפתוח בחקירה, על מנת לבחון אם לאסון קדמה רשלנות מצד מי מהפקידים שם, אך הן הדגישו כי בראש סדר העדיפויות שלהן כעת עומדים מאמצי חילוץ הלכודים, הסיוע למפונים ופינוי כלי הרכב הנטושים.
יש גם מי שמפנה אצבע מאשימה אל עבר תושבי העיירה מרי: לטענתם בעלי האכסניות ובתי המלון שם הקפיצו את המחירים בעקבות הביקוש הרב, ומטיילים רבים שהתקשו לשלם על חדרים העבירו את הלילה במכוניותיהם. "הדברים היו יכולים להיות שונים אם התושבים המקומיים ובתי המלון היו משתפים פעולה, אבל ההתנהלות של האנשים במרי הייתה מאוד רעה בהקשר הזה", טען גורם ממשלתי בכיר בשיחה עם AFP. מנגד, בדיווחים בפקיסטן מציינים גם את טוב לבם של תושבי העיירה: רבים מהם פתחו את בתיהם למפונים, ואחרים תועדו יוצאים אל השלג הכבד ומחלקים להם מזון ושמיכות.