כשהפעילה החברתית הכורדית מייסון מג'ידי ברחה מאיראן וצלחה את הדרך המסוכנת בים התיכון, הדבר האחרון שציפתה לו היה למצוא עצמה יושבת בכלא האיטלקי – בגין הברחת בני אדם. ובכל זאת, יום אחרי שהגיעה בסירה לחופי איטליה, בדצמבר שעבר, היא נעצרה, ומאז הוחזקה במתקן כליאה במשך 10 חודשים. תומכיה טוענים שהיא קורבן אחד מיני רבים של המבצע שמנהלת ממשלת הימין של ג'ורג'ה מלוני נגד המסתננים הבלתי חוקיים.
"ניסיתי להסביר מי אני, שאני פעילה פוליטית נרדפת שמבקשת מקלט מדיני ושלא עשיתי שום דבר", מספרת מג'ידי בת ה-28 בשיחת טלפון מדרום איטליה, שם שוחררה לאחרונה לחופשי. באמצעות מתרגם המעביר את דבריה מפרסית הסבירה: "אף אחד מאתנו לא היה רוצה לעזוב את המדינה שלנו ולהתמודד עם כל הסכנות כדי להגיע לכאן. הייתי חייבת לברוח מאיראן כדי להישאר בחיים, אבל גם כדי להיות מסוגלת להמשיך להיות פעילה חברתית".
מג'ידי הגיעה לקלבריה ב-31 בדצמבר 2023 בסירה שעליה היו עוד כמעט 80 מהגרים ושהפליגה מטורקיה. היא אחת מכ-158 אלף מהגרים שהגיעו לחופי איטליה בשנת 2023 כולה. ביום שלמחרת היא נעצרה בגין סיוע להגירה בלתי-חוקית, פשע שבגינו אפשר להישלח ל-6 עד 16 שנות מאסר. את עשרת החודשים הבאים העבירה בכלא על בסיס עדויות שמסרו שני מהגרים אחרים שהיו איתה בסירה, איראני ועיראקי שאותם הכירה עוד מהמרתף שבו הסתתרו בטורקיה. השניים העידו כי במהלך המסע עזרה מג'ידי לרב-החובל לתפעל את האונייה, אבל בהמשך הם חזרו בהם. בעוד היא נשלחה לכלא, הם המשיכו לגרמניה ולאנגליה.
ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" היה אחד הגורמים שהסבו את תשומת הלב לפרשה, והצטרפו לקבוצת פעילים מקומית ולראש העיר של ריאצ'ה, דומניקו לוקאנו. לוקאנו, שכעת מכהן כחבר בפרלמנט האירופי, הורשע בעבר בעצמו בגין הסיוע שלו לפליטים. כשנודע לו מה שאירע למג'ידי, הכריז עליה כעל תושבת של כבוד.
מג'ידי שוחררה בסופו של דבר ב-22 אוקטובר אחרי שמהגרים אחרים שהיו על הסירה – וגם רב-החובל, שכעת עומד לדין – העידו לטובתה. היא ממתינה שהתיק נגדה ייסגר רשמית ב-27 בנובמבר, ואחר כך מתכוונת להצטרף לאחיה שחי בגרמניה ולהמשיך שם את חייה.
תמיד תחת מעקב: "ידעתי שרוצים להגיע לאנשים דרכי"
מג'ידי נולדה במחוז כורדיסטן באיראן ב-1996 וכשבגרה למדה תיאטרון וסוציולוגיה באוניברסיטה. תחת שם בדוי היא פרסמה כמה מאמרים שבהם תקפה את המיזוגניה בחברה האיראנית, ונוסף על כך יצרה סרט קצר על כורדים המסכנים את חייהם בהעברת סחורות בהרים שבין איראן לעיראק. היא גם נעשתה פעילה בארגון Hana, המתעד הפרת זכויות אדם בכורדיסטן האיראנית.
"כשלמדתי באוניברסיטה תמיד הייתי תחת מעקב", היא מספרת. "בשנת 2019 נעצרתי ואז שחררו אותי, אבל ידעתי שהם עוקבים אחריי ושהם שחררו אותי פשוט כדי להגיע באמצעותי לאנשי קשר שלי".
בהמשך ברחה מג'ידי לאירביל, בחבל הכורדי האוטונומי של עיראק, ושם הפכה לעיתונאית ועזרה לארגן הפגנות נגד המשטר האיראני במהלך "מחאת החיג'אב" שפרצה ברפובליקה האיסלאמית, על רקע מותה של הצעירה הכורדית בת ה-22 מהסא אמיני בידי משטרת הצניעות האיראנית. אחרי שהחלה לקבל איומים חדשים ברחה מג'ידי לטורקיה, ושם היא הצליחה לחסוך את הכסף הדרוש למסע המסוכן בסירה לאיטליה.
במהלך תקופתה של מג'ידי בכלא היא פתחה בכמה שביתות רעב נגד מעצרה, וגם כדי לאלץ את הרשויות לספק לה מתרגם. פריסה נזארי, פעילה איראנית פמיניסטית החיה באיטליה, סייעה לה במהלך התקופה הזו. "כשהחזקתי אותה בידיי יכולתי להרגיש את הצלעות שלה. היא שאלה אותי כל הזמן: 'מה אני עושה כאן?'".
ארגוני זכויות אדם שסייעו למג'ידי טוענים כי היא קורבן של המדיניות של ממשלת הימין של איטליה בראשות מלוני. מלוני, שמפלגת "האחים של איטליה" שלה ניצחה בבחירות ב-2022, ומתוארת על-ידי רבים כמפלגת ימין קיצוני, הבטיחה לעצור את ההגעה של סירות מהגרים לחופי המדינה, בין השאר באמצעות נקיטת קו נוקשה נגד סוחרי אדם המארגנים את המסעות הימיים המסוכנים מצפון אפריקה.
ריקרדו נורי, דובר "אמנסטי אינטרנשיונל" באיטליה, טוען בשיחה עם סוכנות הידיעות AFP כי "לעתים קרובות מדי יש רושם שאנשים שנמצאים על סירות המהגרים נעצרים רק כדי להראות שהמאבק נגד הההגירה הבלתי-חוקית לכאורה מביא תוצאות".