הר הגעש קומברה וייחה שבאי הספרדי לה פאלמה ממשיך לפלוט ממעמקי האדמה לבה רותחת, עשן ואפר במשך יותר משישה שבועות, ולפי שעה אין סימנים לסיום הפעילות הגעשית באי שמשתייך לאיים הקנריים, סמוך לחופיה של צפון-מערב אפריקה.
בימים האחרונים החל ההר לפלוט כמויות גדולות יותר של אפר מהלוע המרכזי שלו, במקביל להמשך הזרימה של הלבה. גם הפעילות הסייסמולוגית באי הייתה עוצמתית לאחרונה, ובשבת הרעיד את האי רעש אדמה חזק יחסית בעוצמה 5, שהורגשה גם באי הקנרי הסמוך לה גומרה. לפי העדכון האחרון אמש של הרשויות המוניציפליות בלה פאלמה, כעת נחלשת מעט הפעילות הסייסמולוגית מתחת להר הגעש, אולם הלבה ממשיכה לזרום בכמויות גדולות.
המכון הגאוגרפי הספרדי מסר כי האפר הגעשי שנפלט מקומברה וייחה הגיע אתמול לגובה של 4.5 ק"מ, אך בהמשך רוחות חזקות פיזרו אותו. עיירות רבות באזור, ואף מצפה טלסקופי ששוכן במרחק של 16 ק"מ מהר הגעש ובגובה של 2.4 ק"מ מעל פני הים, כוסו בשכבה כבדה של אפר געשי.
אחד האזורים שכוסו באפר הינו עמק ארידאן, משם הגיעו אתמול תמונות מרהיבות של בתים שלמים שכוסו באפר ורק גגותיהם מבצבצים החוצה. כך גם היה עם הקברים בבית העלמין בעיירה לוס יאנוס דה ארידאן, שאצל חלקם רק הצלבים היו אלה שחדרו את שכבת האפר. הרשויות המליצו לתושבים באזורים הסמוכים להר לעטות מסכות, במיוחד כאלו שמערכת החיסון שלהם חלשה.
הר הגעש החל להתפרץ ב-19 בספטמבר, וההתפרצות נמשכת כבר 43 ימים. נתונים שאספו לוויינים של האיחוד האירופי מראים כי עד עתה כיסתה הלבה שטח נרחב של כמעט 10 קמ"ר. הלבה נשפכת בחלקה לאוקיינוס האטלנטי, ושם היא כבר שינתה מעט את קו החוף.
איש לא נפגע בהתפרצות, בין אם מהלבה עצמה או מגזים רעילים שהיא והר הגעש עלולים לשחרר, אך הנזק שנגרם נרחב: לפי העדכון אמש של הרשויות בלה פאלמה, יותר מ-2,700 מבנים שונים נהרסו. עד עתה נמסר על כ-2,000 מבנים שנהרסו, ולפי הרשויות המספר החדש מבוסס על נתוני לווייני "קופרניקוס" של האיחוד האירופי. יותר מ-7,000 בני אדם פונו מבתיהם, ושטח חקלאי נרחב בהיקף של כ-2,800 דונם נחרב: חצי ממנו לפי הרשויות משתייך למטעי בננות, ענף הייצוא החקלאי החשוב ביותר של תושבי האי, שבו מתגוררים כ-85 אלף בני אדם.
ההתפרצות הנוכחית היא עדיין לא הארוכה ביותר שתועדה בלה פאלמה: התפרצות קודמת ב-1949 נמשכה אז 47 יום. ההתפרצות האחרונה שפקדה את האי התרחשה ב-1971, ונמשכה אז "רק" 24 יום. החוקרים שבוחנים כעת את הפעילות הגעשית בקומברה וייחה אומרים שקשה לדעת מתי ההתפרצות תיפסק, כיוון שהלבה, האפר והגזים המשתחררים מהקרקע מהווים רק שיקוף לתהליכים גאולוגיים מורכבים המתרחשים עמוק מתחת – הרחק מהישג ידה של הטכנולוגיה הקיימת כיום.
אסטבן גאזל, גאוכימאי מאוניברסיטת קורנל, שאוסף דגימות מקומברה וייחה, הסביר כי המצב באיים הקנריים מורכב אף יותר מאזורים אחרים שבהם יש פעילות געשית: לדבריו, הפעילות באיים הללו קשורה באופן הדוק ל"אנומליות תרמיות ששורשיהן מגיעים עד לליבתו של כדור הארץ". בשיחה עם סוכנות הידיעות AP השווה גאזל את הר הגעש בלה פאלמה לאדם חולה: "זה כמו מטופל. אתה יכול לעקוב איך מצבו מתפתח, אבל לומר כיצד בדיוק ימות – זה קשה מאוד".
ההתפרצות פגעה אולי בתחילתה בתיירות באי, אחד מהענפים הכלכליים החשובים שלו, אך כעת היא מושכת אל לה פאלמה אלפי תיירים המעוניינים לצפות מקרוב במחזה המרהיב. רבים מהם הם ספרדים שיצאו לחופשה לרגל "יום כל הקדושים", חג נוצרי שמצוין היום. הרשויות המקומיות מסרו כי בסוף השבוע הנוכחי ביקרו באי כ-10,000 תיירים, והתפוסה בבתי המלון והאירוח ברחבי לה פאלמה עומדת על 90%. חלק מאותם בתי מלון כבר מלאים עקב אירוח אותם תושבים שפונו מבתיהם.
על מנת להרחיק מכוניות פרטיות מהכבישים בקרבת ההר, שעלולים להפריע לפעילות כוחות החירום וההצלה, הרשויות יזמו שירות אוטובוסים שמסיע את התיירים לנקודות תצפית שונות. כתב של העיתון הספרדי "אל פאיס" דיווח כי באחת מהנקודות הללו, בכנסייה באזור המכונה טחויה, עמדו שלשום תיירים רבים, שחלקם החזיקו מטריות כדי להגן על עצמם מהאפר, שלדבריו "נפל כמו גשם" – וגם החשיך את השמיים והקשה לצפות היטב בהר הגעש.
"זה מרשים, איך לא יכולתי שלא להגיע ולראות את זה?", אמר לכתב הספרדי אחד התיירים, ריקרדו גוטיירס בן ה-38, שהגיע מסביליה שבאנדלוסיה. מריה פרס, תיירת בת 29 מוולנסיה שהגיעה לאי יחד עם חברה בת אותו גיל, סיפרה לכתב "אל פאיס" כי התאכזבה מעט מכך שלא יכלה להתבונן היטב בהר הגעש, אך ציינה כי "נדהמה" מהכמות העצומה של התיירים סביבה.