שלושה שבועות להשלמת הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן: הטליבאן התקרב היום (שבת) צעד אחד נוסף לעבר קאבול, כשכבש את עיר המפתח פול א-עלאם שסמוכה לבירה האפגנית - בזמן שארה"ב שולחת חיילים נוספים לסייע בפינוי אנשי השגרירות ואזרחים נוספים. במקביל, נשיא אפגניסטן אשרף ראני שבר שתיקה ארוכה, הגיב להישגי הטליבאן בנאום טלוויזיוני מעורפל - והבטיח לתושבי אפגניסטן שיתמקד בשיקום כוחות הביטחון.
פול א-עלאם, העיר שעליה השתלט הטליבאן, היא בירת מחוז לוגר שבדרום-מזרח אפגניסטן, ונמצאת כ-70 ק"מ בלבד מקאבול. גורם במועצת המחוז אמר לרויטרס שארגון הטרור - ששולט כבר ב-18 מתוך 34 מחוזות באפגניסטן - לא התמודד עם התנגדות רבה בעת כיבוש העיר, שנחשבת לעמדת מפתח בדרך לתקיפה פוטנציאלית של הטליבאן על קאבול. המתקפה התרחשה יממה בלבד אחרי שארגון הטרור כבש את הערים השנייה והשלישית בגודלן במדינה, לצד כיבוש ערי מפתח ומחוזות נוספים כמעט בכל רחבי אפגניסטן.
הופעתו בטלוויזיה של הנשיא ראני הייתה הראשונה מאז התבוסות האחרונות של הממשלה, ובנאומו הקצר הוא ניסה להפיח תקווה בתושבי ארצו. ראני אמר שלא יוותר על "ההישגים של 20 השנים האחרונות", והוסיף כי "אנחנו מקיימים התייעצויות בתוך הממשלה, עם מנהיגים פוליטיים, עם נציגי הקהילות ועם שותפינו הבינלאומיים, ובקרוב נשתף אתכם בתוצאות". לדברי ראני, "במצב הנוכחי, שיקום כוחות הביטחון וההגנה שלנו נמצא בראש סדר העדיפויות - ואנו נוקטים צעדים רציניים בעניין זה".
"אני מבין שאתם מודאגים מהעתיד שלכם", פנה ראני לתושבי אפגניסטן, והבטיח לסייע למאות אלפי הפליטים, שחלקם ישנם בפארקים וברחובות בקאבול. "אני מבטיח לכם כנשיא שלכם שאתמקד במניעת חוסר יציבות נוספת, אלימות ועקירה של בני עמי". ראני טס לאחרונה למזאר א-שריף שבצפון-מרכז אפגניסטן, הרביעית בגודלה במדינה, כדי לגייס לכוחות הממשלה מיליציות בנות אלפי לוחמים.
בינתיים, הפנטגון הודיע כי שני גדודי נחתים וגדוד חי"ר, שכוללים בסך הכול 3,000 חיילים, יגיעו לקאבול עד ליום ראשון בערב. חיילים יישלחו גם לכווית וישמשו ככוח תגובה מהירה במקרה הצורך. גם בריטניה ומדינות מערביות נוספות שולחות כוחות לאפגניסטן, כשברקע הכוחות של הממשל האפגני מתפוררים והחשש ממתקפה של הטליבאן על קאבול בתוך ימים ספורים גדל. עם זאת, בשלב זה אף מדינה לא הבטיחה להגן על אפגניסטן מפני השתלטות הטליבאן, ושליחת הכוחות נועדה בעיקר לאבטח את הדיפלומטים הזרים.
תחנת הרדיו שכבר לא תשמיע מוזיקה
בין ההפסדים הכואבים ביותר של הממשלה האפגנית לטליבאן ניתן למנות את העיר קנדהאר, המרכז הכלכלי של דרום אפגניסטן והעיר השנייה בגודלה במדינה עם כ-600 אלף תושבים. היא נחשבת לפרס חשוב במיוחד עבור ארגון הטרור: העיר היא המקום שבו צמח הארגון ב-1994, בחסות הכאוס של מלחמת האזרחים שפרצה לאחר הנסיגה הסובייטית מאפגניסטן בסוף שנות ה-80. עיר חשובה נוספת שנכבשה היא הראת שבמערב אפגניסטן, השלישית בגודלה במדינה, עם כ-400 אלף תושבים.
כיבושים אלה הצטרפו למחוזות רבים בצפון, בדרום ובמערב אפגניסטן שכבש הטליבאן. למעשה, הארגון השתלט על יותר משני שלישים מכלל שטחי המדינה מאז שהחל במבצע הכיבושים שלו בחודש מאי האחרון, אז החלו האמריקנים בשלב הנסיגה הסופי שלהם מהמדינה. לוחמי הארגון כבשו בחודשים האחרונים שטחים נרחבים, בעיקר באזורי הפריפריה, אך מאז סוף השבוע שעבר חלה תפנית דרמטית בקרבות, ובזו אחר זו החלו ליפול לידי הטליבאן ערים אסטרטגיות, מצפון ועד דרום.
לצד הדיווחים על מעשי זוועה של לוחמי הטליבאן בנשים ונערות, עדות נוספת למה שצפוי לאפגניסטן אם הטליבאן יצליח להשיב את שליטתו במדינה התקבלה בקנדהאר. הארגון פרסם סרטון שמודיע על השתלטות על תחנת הרדיו הראשית בעיר, ושינה את שמה ל"קול השריעה". בסרטון שפרסם אמר אחד מאנשי הארגון שמעתה התחנה הפופולרית - שהייתה משדרת מוזיקה - תשדר חדשות, ניתוחים פוליטיים ודקלומים מהקוראן. התחנה, ככל הנראה, כבר לא תשמיע יותר מוזיקה.
הטליבאן, נזכיר, הנהיג בתקופת שלטונו הראשונה, בין 1996 ל-2001, משטר דמים שבמסגרתו מנע מנשים לצאת ללמוד, סקל באבנים את מתנגדיו ואת מי שהפרו לטעמו את כללי ההלכה האיסלאמית – והטיל מורא על תושבי המדינה כולה. גם בתקופה זו ניהל הארגון תחנה בשם קול השריעה מקנדהאר, השמיעה דרכה את מסריו ואסר על השמעת מוזיקה בה. מ-2001, אז הפילה ארה"ב את שלטון הטליבאן, לא החזיק הארגון בתחנת רדיו בעיר גדולה.
בצל הקריסה של הכוחות האפגניים בולט חוסר הנכונות של ארה"ב, שבמשך 20 שנה נלחמה לצדם כתף אל כתף, לשוב לשדה הקרב. בימים האחרונים דווח אמנם על כמה הפצצות אמריקניות שנועדו לסייע לכוחות הממשלה מהאוויר, אבל המעורבות הצבאית של ארה"ב בניסיון להדוף את הטליבאן נראית כעת מצומצמת למדי. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הצהיר השבוע כי הכוחות האפגניים, שאומנו על-ידי האמריקנים, הם שצריכים כעת להגן על ארצם, ואמר כי הוא אינו מתחרט על ההחלטה להסיג את צבא ארה"ב מהמדינה – החלטה שמי שקיבל אותה היה קודמו בתפקיד דונלד טראמפ.
נפילתה ההדרגתית של אפגניסטן לידי הטליבאן מעוררת כעת ביקורת מבית כלפי ביידן, והרפובליקנים משווים אותה לנסיגה ב-1975 של האמריקנים מסייגון, בירתה של דרום וייטנאם, שנכבשה על ידי הצפון הקומוניסטי מיד לאחר מכן וכיום קרויה הו צ'י מין סיטי. גם טראמפ הצטרף למתקפות על ביידן, ושלשום אמר שנסיגת ארה"ב הייתה "הרבה יותר מוצלחת" אם הוא היה עדיין בבית הלבן. לטענת טראמפ, מה שאִפשר את כיבושי הטליבאן הוא העובדה שביידן לא הציב תנאים מקדימים להשלמת הנסיגה.
הנסיגה, נזכיר, מתבצעת בעקבות ההסכם לסיום הלחימה שעליו חתם טראמפ עם הטליבאן, אך היא נעשית מבלי שהושג הסכם מקביל בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן. ממשל ביידן עיכב מעט את הנסיגה כדי להשלים את ההיערכות הלוגיסטית, אבל הודיע שהנסיגה תסתיים עד 31 באוגוסט. לפי דיווחים, כבר עתה 95% ממנה הושלמו.