מיליוני אמריקנים התעוררו גם אתמול (יום חמישי) לבוקר של אובך כבד, ולשמיים שצבועים בכתום. העשן שהגיע משריפות היער שמשתוללות בקנדה ממשיך לגרום לזיהום אוויר חריג בשורת מדינות בארה"ב, ולאור הסכנות הבריאותיות חלק מהמדינות ביקשו מהתושבים לצאת מהבתים עם מסכות.
שירות החיזוי הלאומי האריך אתמול את ההתרעות על זיהום אוויר כבד בחוף המזרחי, מניו אינגלנד ועד דרום קרוליינה, וכן בחלקים מהמערב התיכון של ארה"ב - כולל אוהיו, אינדיאנה ומישיגן. יותר מ-10 מדינות הזהירו את תושביהן כי שהות ממושכת מחוץ לבית עלולה לגרום לקשיי נשימה.
תושבים בוושינגטון, ניו יורק וערים גדולות אחרות – שהרשויות המליצו להם להישאר בבית לאור זיהום האוויר והראות הלקויה – יצאו החוצה עם מסכות ומיהרו לרכוש מטהרי אוויר. בינתיים עשן השריפות שהגיע מקנדה נע לכיוון דרום - מה שאומר שהמצב בצפון-מזרח ארה"ב צפוי להשתפר. מנגד, התנאים בפנסילבניה, במרילנד ובבירה וושינגטון אמורים להיות קשים יותר.
תנאי הראות גרמו שלשום ואתמול לשיבושים קשים בפעילות הטיסות בנמלי תעופה מרכזיים, מניו יורק ופילדלפיה ועד אוהיו. טיסות לנמלי התעופה ניוארק ליברטי בניו ג'רזי, לה גוארדיה בניו יורק ופילדלפיה נדחו. מנהל התעופה הפדרלי של ארה"ב הודיע כי הוא צפוי לנקוט צעדים שיגבילו את תנועת הטיסות לוושינגטון הבירה ולעיר שרלוט בצפון קרוליינה.
ההערכות כרגע הן שהאובך הכבד צפוי להימשך גם בסוף השבוע. "הבעיה הזאת צפויה להימשך, ואף להחמיר", אמרה ראש העיר וושינגטון, מיוריאל באוזר, וקראה לתושבים להיות זהירים. דוברת הבית הלבן, קרין ז'אן-פייר, אמרה אמש כי שריפות היער בקנדה והגעת העשן לארה"ב הן "דוגמה מדאיגה נוספת לדרכים שמשבר האקלים משבש את חיינו ואת חיי הקהילות שלנו".
בעקבות הזיהום ביטלו בתי ספר בוושינגטון פעילויות שאמורות היו להתקיים מחוץ לכיתות. אתמול אחר הצהריים הודיע הבית הלבן על דחיית האירוע לציון חודש הגאווה, שאמור היה להתקיים אתמול במדשאה הדרומית של המשכן. האירוע נדחה ליום שבת, אז איכות האוויר אמורה להשתפר.
בוושינגטון הכבישים אתמול היו ריקים באופן חריג. תושבים רבים נשארו בבית, וחלק ניכר מהתושבים שיצאו מהבתים עטו את המסכות ששימשו אותם בתקופת הקורונה. הפארקים הציבוריים נסגרו, והרשויות דחו את איסוף האשפה ואת עבודות הבנייה העירוניות. גם חן החיות הלאומי - אתר תיירות פופולארי בבירה האמריקנית - נסגר בגלל זיהום האוויר הכבד.
העשן שהגיע מקנדה הפך אזורים מסוימים בארה"ב למזוהמים ביותר בעולם - יותר מערים בסין ובדרום אסיה, שלרוב צועדות בראש רשימת הערים המזוהמות. לפי מדד זיהום האוויר, הזיהום בכמה מדינות בארה"ב - מרילנד, פנסילבניה ודלאוור - הגיע לרמה הגבוהה מ-300, שנחשבת "מסוכנת". בוושינגטון מדד איכות האוויר עומד כרגע על 236, רמה שמוגדרת "מאוד לא-בריאה".
בניו יורק השמיים אתמול היו בהירים יותר בהשוואה לשלשום, אך לפי מדד איכות האוויר רמת הזיהום בניו יורק עדיין מוגדרת "לא-בריאה". מדד איכות האוויר בניו יורק עמד אתמול על 178 – רמה שגבוהה מזיהום האוויר בכל עיר גדולה אחרת ברחבי העולם - ונתון שלא נמדד בעיר מאז שנות ה-60.
בניו יורק חילקו לציבור מסכות בתחנות הרכבת ובפארקים. "המצב הזה זמני, זה לא נגיף הקורונה", אמרה מושלת מדינת ניו יורק, קת'י הוקול. "אתם לא צריכים לצאת החוצה להליכה, או לקחת את התינוק בעגלה. זה לא זמן בטוח לעשות דברים כאלה". היא ציינה שמדובר ב"משבר בריאותי".
"אף פעם לא ראיתי דבר כזה", אמרה לינדה ג'וליאנו, מזכירה בת 65, שקיבלה מסכה בתחנת רכבת במנהטן. היא הוסיפה שהערפל שכיסה שלשום את שמי ניו יורק הפחיד אותה והזכיר לה את מתקפת הטרור שהייתה ב-2001. "השמיים היו אפופי עשן, זה ממש הזכיר לי את 11 בספטמבר". ניצ'ה סואיטייאנון, תיירת בת 30 מתאילנד שהגיעה לחופשה בניו יורק, אמרה כי בגלל מזג האוויר היא סובלת מגירודים ומעיניים דומעות. "זה מרגיש כאילו מישהו עושה על האש", הוסיפה.
בקנדה משתוללות גם היום יותר מ-400 שריפות יער – יותר משליש מהן בפרובינציית קוויבק. השריפות הובילו לפינוי של כ-20,000 תושבים. ארה"ב ומדינות נוספות התגייסו לסייע לקנדה, ושלחה אליה כבאים וציוד שיעזרו לה להשתלט על האש. כמו באזורים אחרים בעולם, גם קנדה רגילה לשריפות יער שמשתוללות בשטחה מדי קיץ - אך השנה גל השריפות החל מוקדם מהרגיל.
פורסם לראשונה: 23:02, 08.06.23