המטה לביטחון לאומי (המל"ל) הודיע הערב (חמישי) כי בעקבות אירועי שריפת ספרי הקוראן בשבדיה, חלה "עלייה בפוטנציאל איום הטרור" במדינה. עם זאת, במל"ל הדגישו כי לא עלתה רמת אזהרת המסע לשבדיה, אלא מדובר ב"חידוד תשומת הלב לגבי איום הטרור", והוסיפו כי "אירועים דומים שהתרחשו בדנמרק עלולים להשפיע על פוטנציאל איום הטרור גם במדינה זו".
"בימים האחרונים מסתמנת עלייה בפוטנציאל איום הטרור בשבדיה בעקבות אירועי שריפת הקוראן במדינה. במסגרת זו, שבדיה העלתה את רמת האיום במדינה לרמה 4 מתוך 5 - איום גבוה", אמרו במל"ל. "איומים אלו משוקפים גם באזהרות שהופצו בימים האחרונים על ידי בריטניה, ארצות הברית ומדינות נוספות".
עוד נמסר כי "בהתאם לכך, קורא המל"ל לאזרחי ישראל לנקוט אמצעי זהירות מוגברים בזמן שהותם במדינה. להשתדל כמיטב האפשר להימנע בימים אלו מהגעה למקומות הומי אדם (קניונים, שווקים) ומוסדות ציבוריים. מומלץ לשמור על ערנות מוגברת במקומות ציבוריים (כולל מסעדות, מלונות, ברים וכו')".
במדינות המערב אכן גובר החשש מפיגועים נגד אזרחים בשבדיה ונגד גורמים שבדיים מחוצה לה, בעקבות הזעם בעולם המוסלמי על השריפה והביזוי של ספרי קוראן בשטוקהולם. בריטניה כאמור פרסמה השבוע אזהרת מסע שבה קראה לאזרחיה המבקרים בשבדיה לגלות ערנות מחשש למתקפות טרור, וביום שני הפציר משרד החוץ השבדי באזרחיו לנקוט משנה זהירות בנסיעותיהם לחו"ל.
באזהרת המסע, הדגיש משרד החוץ הבריטי כי הרשויות בשבדיה הצליחו לסכל כמה פיגועים שתוכננו ועצרו כמה חשודים. המשרד גם ציין כי המחבלים עשויים להתמקד ביעדים הנחשבים פופולריים בקרב תיירים זרים.
בתגובה על אזהרת המסע הבריטית הודה היועץ השבדי לביטחון לאומי הנריק לנדרהולם כי האיום על ארצו גבר מאז שריפות הקוראן. בדבריו הזכיר את הפריצה של המון עיראקי לשגרירות שבדיה בבגדד ב-19 ביולי, את הניסיון לתקוף את השגרירות השבדית בלבנון ב-9 באוגוסט, ואת הירי בעובד הקונסוליה השבדית בטורקיה ב-1 באוגוסט. לדבריו האירועים האלה תרמו להערכה בנוגע למידת הסכנה, ויש חשש שמתארגנות התקפות נוספות מסוגים אלה.
החשש מפיגועים בא על רקע שורה של מפגני מחאה שנויים במחלוקת שנערכו בשבועות האחרונים בשבדיה ובדנמרק, ובהם פעילים נגד האיסלאם ביזו את הקוראן, הספר הקדוש למוסלמים, על-ידי הצתתו, הטחתו בקרקע ודריכה עליו. בשתי המדינות נחשב חופש הביטוי לערך מקודש, ואף שממשלותיהן התנערו מהמעשים וגינו אותם הן הבהירו כי אין להן כלים חוקיים למנוע אותם. המעשים הובילו להפגנות זעם בעולם המוסלמי ולאיומי נקמה, ובעקבות זאת הקשיחה החודש שבדיה את הביקורת בגבולותיה.