"עשרות חימושים פגעו תוך שנייה או שתיים במטרה, ולא נורה נ"מ": תא"ל עמיחי לוין מפקד זה כשבועיים על בסיס חצרים של חיל האוויר, משם יצאה אתמול (שישי) גיחת החיסול של חסן נסראללה בדאחייה בביירות. היום הוא חגג יום הולדת 44, ולדבריו מדובר במתנה ליום ההולדת. בעבר גם פיקד על טייסת 69, שביצעה את הגיחה, והיה ראש מחלקת מבצעים בחיל האוויר.
"למרות שהפוקוס תופס כותרות על הפעילות בזירה הצפונית, אנו ממשיכים לפעול בעזה באופן משמעותי", הוא מספר. "אבל הגענו למצב אסטרטגי שבו יש צורך קריטי לנתק בין עזה ללבנון כדי להשיב את התושבים לבתיהם בצפון, לצד השבת החטופים ופירוק חמאס. הוצאנו אמש מבצע היסטורי עם חשיבות אסטרטגית שחורג מגבולות לבנון וחיזבאללה".
לדבריו, "נסראללה הוא הדמות המרכזית בציר השיעי. לחיסולו תהיה השפעה על המזרח התיכון והוא מקרב אותנו למימוש מטרות המלחמה. עוד בתפקידי הקודם עסקתי בתכנון המבצע הזה בתצורות שונות. אנשי אמ"ן הביאו יכולות דמיוניות בשיתוף פעולה יוצא דופן איתנו. המבצע מבטא יוזמה, נחישות והתקפיות שהיו חסרות לנו לפני 7 באוקטובר, וזה הלקח הכי חשוב שלי מאותו יום, כי אנחנו חייבים לפעול באופן התקפי ויוזם מול מבקשי רעתנו - ויש עוד כאלה. המשימה לא נגמרה, טיפול השורש בחמאס לא הסתיים והאיומים מהצפון נמשכים. כבר בליל התקיפה אמש המשכנו לפעול בעזה ובלבנון".
"ידענו את מי אנחנו רוצים לסכל"
סא"ל מ', מפקד טייסת 69 שלקח פיקוד על טייסת המפציצים מסוג F-15i של צה"ל באמצע המלחמה, ציין כי אשתו היא בת קיבוץ צמוד גדר ומשפחתה מפונה ומתארחת אצלם בעת הזו: "מדובר ביכולת אש משמעותית עם מטוסים רבים. היינו דרוכים מספר ימים עד שנוצרה הזדמנות. אנשים הבינו שזו הזדמנות חריגה ולכן צריך לדעת להצליח ולהיות מאוד מדויקים. במשימה השתתפו צוותים צעירים שסיימו הכשרה רק לפני שנה לצד בני 50 במילואים".
מפקד הטייסת בעצמו הוביל מבנה מטוסים בתקיפה, לצד טייס במילואים: "המבצע יצא ובוצע ללא תקלות כפי שתכננו. הכל עבר חלק, ידענו את מי אנחנו רוצים לסכל". לדבריו, "שלושה חיבוקים היו אחרי הנחיתות: חיבקתי את הצוותים כי הבנתי שכנראה עשית משהו גדול והיסטורי של פעם בחיים; החיבוק השני היה לקצין הטכני שלי שפיקד על האנשים הטכניים שהזיעו ועבדו לחמש היטב את המטוסים - הוא ספציפית מהצפון ואחיו נהרג בגבול לבנון בעבר; החיבוק השלישי היה למשפחתי, לאשתי בארוחת ערב שבת. לא דיברנו הרבה כי חיכינו לתוצאות אבל הם הבינו מאיפה חזרתי".
סא"ל מ' ציין עוד כי למבצע הם נערכו בתהליך מידור במשך מספר ימים מועט, שבו רק מפקד הטייסת עצמו חשוף לזהות המטרה: "רק מספר שעות לפני הביצוע, עם קבלת האישור למבצע, הטייסים נחשפו לזהות המטרה ואז הבינו כמה המבצע ערכי, כמה סיכונים ניקח, כי מבצע שכזה בקלות יכול להידחות".
באשר לאיומי הנ"מ של חיזבאללה בכלל, ובגיחה זו בפרט, ציין מפקד בסיס חצרים תא"ל לוין כי "האתגר המבצעי העיקרי במבצעי סיכול הוא המודיעין המדויק, ולוודא שאותו אובייקט לא מקבל התראה מוקדמת ובורח לפני התקיפה. את הדברים האלה אנחנו משכללים ברעיונות בעיקר מקצינים צעירים, עם פתרונות יצירתיים כדי להונות את האויבים שלנו, כדי שהמטרה תישאר יציבה בזמן הביצוע. הנ"מ בלבנון היה איום מאוד משמעותי ועדיין איום, אבל בחודשים הארוכים של המלחמה פגענו במערך זה וביתר שאת בשבוע האחרון, עם תאי פיקוד ושליטה, מודיעין ותקשורת, ובאמצעי הלחימה לצד מפקדים בחיזבאללה שאחראיים על הנ"מ. במבצע זה לא נורו טילי נ"מ בזמן הביצוע". תא"ל לוין הדגיש כי נדרש דיוק וסנכרון עם כמות חימוש כבד בהיקף גבוה: "עשרות חימושים פגעו תוך שנייה או שתיים במטרה".
באשר לחלקה של טייסת 69 במחאה, והקמפיין נגד טייסי חיל האוויר שלא פסק גם במהלך המלחמה, אמר סא"ל מ' כי "טייסת 69 היא טייסת אסטרטגית לאורך השנים של מדינת ישראל. הלוחמים בטייסת מגוונים בגילים ובעיסוקים, וכמחצית מהם במילואים כולל במבצע הזה. שלא יהיה לאף אזרח ספק באהבתם למדינת ישראל ובנכונות שלהם להקריב את כל חייהם, ולשים את חייהם על הכף במשימות קרובות ורחוקות - ומבצע זה מחדד זאת. כבר 11 חודשים הם בכוננות וטסים סביב השעון, וימשיכו כך גם בהמשך הלחימה".
בנוגע לתחקיר החיילי על 7 באוקטובר הוא אמר כי "קיבלתי וקראתי אותו, והוא יוצג גם בהמשך. הלקח העיקרי הוא לפעול ביוזמה ולתקוף - ולא לחכות שהיוזמה תהיה אצל היריב".