שליחיו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לאזור, עמוס הוכשטיין וברט מקגורק, הגיעו היום (חמישי) לישראל כחלק מהשיחות האינטנסיביות בניסיון להגיע להסדרה בצפון במהרה. ב"אל-חדת'" הסעודי נכתב כי השניים יחזרו מישראל ישירות לארה"ב, מבלי לבקר בלבנון. בכירים בישראל הכחישו שהדבר מעיד על חוסר בהתקדמות במגעים: "לא השלנו את עצמנו שזה ייגמר היום או תוך כמה ימים".
מזכיר המדינה האמריקני אמר כי "התקדמנו לקראת יישום החלטה 1701, שתהווה את הבסיס להסכם מדיני בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. חשוב לוודא את שקיפות שני הצדדים". גורם אמריקני בכיר אמר שהפגישות שקיימו היום השליחים בישראל היו "מהותיות ובונות, והתמקדו במספר נושאים לעומק, כולל איראן, לבנון, עזה והבטחת שחרור החטופים". מקגורק והוכשטיין נפגשו במהלך היום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, שר הביטחון יואב גלנט, ראש השב"כ רונן בר, ראש המוסד דדי ברנע ופקידים בכירים נוספים בישראל.
לדברי הגורם, "השניים התמקדו במיוחד במאמצים להבטחת הסכם הפסקת אש בלבנון, שיאפשר לאנשים משני צידי הקו הכחול לחזור בשלום לבתיהם, וכן יוזמות חדשות לאבטחת שחרור החטופים, דבר שעל חמאס לעשות ללא דיחוי".
גורמים שבקיאים בפרטים אמרו כי יש הבנה בין ישראל לארה"ב. מקגורק והוכשטיין צפויים לשוב לוושינגטון ולדון עם הנשיא ג'ו ביידן ועם היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, ולאחר מכן לבקר בלבנון על מנת לסגור את ההסכם. הגורמים הוסיפו כי "יותר חשוב מההסכם זה מסמך הצד של האמריקנים, זה מה שייתן לישראל גיבוי לפעול". בישראל מבינים כי לא יהיה מנוס מפעולה, כי כמעט ודאי שיהיו הפרות עד שצבא לבנון ייקח אחריות.
מלשכת נתניהו נמסר לאחר הפגישה עם השניים כי "ראש הממשלה הבהיר שעיקר העניין הוא לא הניירת של הסכם זה או אחר, אלא היכולת והנחישות של ישראל לאכוף את ההסכם ולסכל כל איום על ביטחונה מלבנון, באופן שיחזיר את תושבינו בבטחה לבתיהם".
בינתיים, בתקשורת הערבית דווח על הקשיים שחיזבאללה מערים. ב"אל-חדת'" הסעודי דווח מפי מקורות המקורבים לחיזבאללה כי ארגון הטרור מסרב לסגת מעבר לליטאני, במסגרת ההסכם. "הם חזרו על כך שהתנאי הראשון של חיזבאללה הוא הפסקת אש, ועל כך שחיזבאללה מסכים לביצוע החלטה 1701, ללא תיקונים".
בינתיים, ב"וול סטריט ג'ורנל" נחשפה טיוטת ההסכם המתגבש להסדרה, שם נכלל סעיף שיאפשר לישראל לתקוף בלבנון במהלך תקופת ביניים של 60 יום, בתגובה ל"איומים קרובים". ישראל, כך נכתב, תאכוף את ההסכם והחלטות האו"ם הקשורות לכך, כולל החלטת מועצת הביטחון 1701 שסיימה את מלחמת לבנון השנייה.
ההצעה צפויה להיתקל בהתנגדות חריפה הן מצד חיזבאללה והן מצד ממשלת לבנון, בשל חששות להפרות ריבונותה. לפי טיוטת ההצעה, ישראל תצטרך להסיג את כוחותיה מלבנון לאחר שבוע, שלאחריו צבא לבנון יתפרס בדרום המדינה כדי לסייע בפירוק התשתיות הצבאיות הקשורות לחיזבאללה ומיליציות אחרות.
לפי הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", לא חיזבאללה ולא ממשלת לבנון קיבלו את ההצעה, שלטענתם "נותנת לישראל יותר מדי חופש פעולה להמשיך לתקוף מעבר לגבול", לפי בכירים לבנונים וערבים הבקיאים במגעים. גורמים לבנונים אמרו שהם אינם רוצים לדחות את העסקה באופן פומבי, מכיוון שהמסמך מותיר מקום להמשך המשא ומתן שעשוי בסופו של דבר לסיים את המלחמה.
בשבוע שעבר ביקר הוכשטיין בלבנון, ונפגש בביירות עם יו"ר הפרלמנט נביה ברי, שנחשב למי שמקדם מול האמריקנים את היוזמה להפסקת אש וזוכה לתמיכת חיזבאללה בנושא. עם זאת, הוכשטיין הגיע אז לפי הדיווחים עם מסרים נוקשים. ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, אמר כי הפתרון הרצוי הוא חזרה להחלטה 1701 - אבל אישר כי לבנון תהיה מוכנה לשינויים - בניגוד לדיווחים האחרונים.