סגנית נשיא ארה"ב קמלה האריס נאלצה אמש (יום ג') לדחות בשלוש שעות את הגעתה לביקור בווייטנאם, בעקבות דיווח ששליח אמריקני אחד לפחות המוצב במדינה פיתח תסמינים שייתכן כי קשורים ל"סינדרום הוואנה" המסתורי שפוקד בשנים האחרונות דיפלומטים ונציגים אמריקנים ברחבי העולם. האריס חיכתה בנמל התעופה בסינגפור, שם השלימה את ביקורה אתמול, ולבסוף קיבלה אישור להמריא ונחתה בהאנוי.
"תסמונת הוואנה" המסתורית זוהתה לראשונה אצל דיפלומטים אמריקנים שהוצבו בהוואנה, בירת קובה, בשנים 2016 ו-2017, ומכאן נגזר שמה. מאז דווחו יותר מ-200 מקרים כאלה בקרב דיפלומטים ושליחים אמריקנים ברחבי העולם. רק בשבוע שעבר נחשף כי הסינדרום זוהה אצל שני נציגים אמריקנים בגרמניה, ובחודש שעבר דווח כי כמה מקרים התגלו גם בקרב אמריקנים באוסטריה.
אנשים שנפגעו מהתסמונת במהלך השנים דיווחו על כאבי ראש, סחרחורות ותופעות נוספות המתאימות לתיאור של זעזוע מוח. חלק מהנפגעים נזקקו לחודשים של טיפול רפואי כדי להחלים, והיו בהם מי שדיווחו כי לפני הופעת התסמינים הם שמעו רעש חזק. בעבר עלו השערות שהפגיעות הבלתי-מוסברות, שגרמו בין השאר נזקים מוחיים, היו תוצאה של מתקפה באמצעות גלי רדיו. עם זאת, אחרי שנים של חקירות בעניין טרם הושגה הסכמה בנוגע לשאלה מה או מי עומד מאחורי הפגיעות האלה, ואם אכן מדובר בהתקפות.
דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי מסרה אמש כי הדיווח על חשד לנפגע מ"סינדרום הוואנה" הגיע מווייטנאם לפני צאתה של האריס לשם, אבל טרם התקבל אישור לכך שאכן מדובר בתסמונת הזו. בעקבות הדיווח הוחלט לעכב את צאתה של סגנית הנשיא להאנוי, והתקיימה הערכת מצב, שבסיומה הוחלט לקיים את הביקור בכל זאת.
ביקורה של האריס בווייטנאם נתפס כחשוב בין השאר בשל המאבק של ארה"ב נגד סין על השפעה בדרום-מזרח אסיה. ממש בשעה שהוכרז על העיכוב בהגעתה של האריס נפגש ראש ממשלת וייטנאם פאם מין צ'ין עם שגריר סין במדינה, שיונג בו, ובפגישה זו אמר צ'ין כי וייטנאם אינה מתייצבת לצד שום מדינה נגד מדינה אחרת. הפגישה בין ראש הממשלה לשגריר הייתה מפתיעה, ולא הוכרזה מראש. בפגישה הודה צ'ין לשגריר על חיסונים שתרמה סין לארצו.
שעות אחדות קודם לכן ניפקה האריס את ההצהרות החריפות ביותר שהשמיעה נגד סין מאז הגעתה למסע הדילוגים בדרום-מזרח אסיה: סגנית הנשיא האמריקני האשימה את בייג'ינג כי היא נוקטת שיטות של הפחדה בניסיון לתת תוקף לתביעות הריבונות שלה בים סין הדרומי, שם יש לה מחלוקות טריטוריאליות עם שורה ארוכה של מדינות. האריס הדגישה כי דרום-מזרח אסיה הוא אזור קריטי לביטחונה של ארה"ב.
הממשל האמריקני הגדיר לאחרונה את היריבות של וושינגטון עם סין כ"מבחן הגיאופוליטי הגדול ביותר של המאה".
פורסם לראשונה: 23:57, 24.08.21