יותר מיממה אחרי התפרצות הר הגעש התת-ימי בסמוך לטונגה, ששלחה גלי צונאמי אל מדינת האיים, עדיין קשה לקבוע כמה גדול הנזק שנגרם לה: קווי הטלפון והאינטרנט למדינה מנותקים ברובם, וקרוביהם של תושביה, בין השאר בניו זילנד, מתפללים לשלומם וממתינים לאות חיים.
קווי הטלפון והאינטרנט בטונגה קרסו אתמול בסביבות השעה 18:40 (שעון מקומי), זמן קצר אחרי התפרצות הר הגעש התת-ימי הונגה-טונגה-הונגה-האפאי. ההתפרצות הזו גררה אזהרה מפני גלי צונאמי בגובה של עד 120 סנטימטרים, ובשעות שלאחר מכן פורסמו ברשת סרטונים המתעדים גלים ראשונים מגיעים אל החוף בטונגה. מהתמונות ניכר כי מדובר בצונאמי אלים פחות מזה שפקד למשל את דרום אסיה ומזרח אפריקה בדצמבר 2004 או מזה שהיכה ביפן במרץ 2011, אבל עדיין אפשר לראות בהן את המים מכסים בתים וכנסיות, ויש חשש שהם גרמו גם לנפגעים.
כ-105 אלף תושבים חיים בטונגה שבאוקיינוס השקט, 2,373 קילומטרים צפונית-מזרחית לניו זילנד, ולפי שעה כמעט אי אפשר ליצור קשר איתם. ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן עדכנה הבוקר כי לפי שעה לא ידוע על הרוגים ופצועים בטונגה, אך הדגישה את העובדה שהתקשורת עם מדינת האיים מוגבלת וכי טרם נוצר קשר עם אזורים המרוחקים מהבירה נוקואלופה. "נוקואלופה מכוסה בשכבה עבה של אפר וולקני עבה, אבל מעבר לזה – המצב שם רגוע ויציב", אמרה ארדרן. "יש חלקים אחרים בטונגה שאנחנו עדיין לא יודעים מה קורה בהם – לא הצלחנו ליצור איתם קשר".
אף שעדיין אין הערכה רשמית של הנזק, ארדרן אמרה כי הנציבות הגבוהה של ניו זילנד בנוקואלופה מסרה לה שהצונאמי פגע פגיעה משמעותית בקו החוף הצפוני של הבירה, שם נסחפו סירות וגושי סלע גדולים אל החוף. "חנויות לאורך החוף נפגעו, ויהיה צורך במבצע ניקוי משמעותי", אמרה ארדרן. היא ציינה כי פעילותו של כבל התקשורת התת-ימי המרכזי שעובר מפיג'י לטונגה ומחבר את טונגה לאינטרנט נפגעה בהתפרצות הר הגעש, כנראה בשל עצירת זרם החשמל.
בקרב קהילת יוצאי טונגה בניו זילנד גובר החשש לשלומם של תושבי מדינת האם, והם נואשים ליצור קשר עם משפחותיהם. בכמה כנסיות באוקלנד ובערים אחרות בניו זילנד נערכו היום תפילות מיוחדות לשלום תושבי טונגה. "אנחנו מתפללים לאלוהים שיעזור למדינה שלנו ברגע העצוב הזה, אנחנו מקווים שכולם בסדר", אמר מייקלי אטיולה מכנסייה באוקלנד.
אוסטרליה הודיעה כי תשלח מחר מטוס סיור לטונגה כדי להעריך את מידת הנזק שנגרם לתשתיות קריטיות כמו כבישים, נמלים וקווי חשמל, ובהתאם לכך יתוכנן השלב הבא של הטיפול באירוע. ניו זילנד רצתה לשלוח מטוס סיור כבר היום, אבל האפר הגעשי לא אפשר לה לעשות זאת. מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, אמר כי גם ארה"ב נערכת לסייע.
הרעש מההר נשמע עד לאלסקה
הר הגעש הונגה-טונגה-הונגה-האפאי התפרץ פעמים רבות בעשורים האחרונים, אבל ההתפרצות אתמול, שנמשכה שמונה דקות, לוותה ברעש חזק כל כך עד שהיא נשמעה עד לפיג'י וניו זילנד הרחוקות, ואפילו לאלסקה. "כל הבית רעד", סיפר סניה רוגיירו שגר בסובה, בירת פיג'י, כ-750 קילומטרים מטונדה. "הדלתות והחלונות שלי רעדו כמו אני לא יודע מה, ועוד היו כאלה שאצלם הרעידה הייתה חזקה יותר. מאות אנשים ברחו מהבתים". הוא הביע חשש מתוצאות ההתפרצות: "זה האסון הכבד ביותר שטונגה התמודדה איתו ככל שאני זוכר, והשיקום ממנו יארך שנים".
גלי צונאמי הנגרמים מהתפרצות הר געש ולא מרעידת אדמה הם תופעה נדירה יחסית, אבל זה בדיוק מה שקרה אתמול: בעקבות ההתפרצות פורסמה אזהרת צונאמי לאזורים בכמה מדינות, וגלי צונאמי לא-הרסניים הגיעו בין השאר לצ'ילה הרחוקה כ-10,000 קילומטרים ממקום ההתפרצות. ביפן נקראו מאות אלפי בני אדם להתפנות מחשש להגעת גלים בגובה של יותר ממטר, ואזהרות פורסמו גם לתושבים באלסקה ובקליפורניה שבארה"ב. בארה"ב נגרם נזק קטן ביותר: דווח רק על גולש שנזקק לחילוץ כשהגלים שברו את הגלשן שלו מול סן פרנסיסקו, ועל סירה שטבעה – ללא נפגעים – בגלים הגבוהים מול חופי קליפורניה.
המכון הגאולוגי האמריקני מסר כי עוצמת ההתפרצות שאירעה אתמול ליד טונגה שקולה לרעידת אדמה בדרגה 5.8. רעשים והתפרצויות מהר הגעש המשיכו להישמע במהלך הלילה החולף, ובפיג'י מאות בני אדם עברו להשתכן זמנית במרכזים למפונים. חברת "פיג'י איירווייז" נאלצה לבטל את כל טיסותיה בשל האפר שנפלט מההר, ומומחים מזהירים כי האפר עלול לזהם את מי השתייה ולגרום לבעיות נשימה, ולפיכך יהיה צורך לסייע לתושבי טונגה בהספקה של מים.