איך נלחמים בקורונה אבל גם חיים לצידה? מי האנשים שמקבלים את ההחלטות שמעצבות את מערכת הבריאות בישראל? כיצד אפשר להציל חיים ובמקביל לעבוד במשמרת של 26 שעות רצופות? ואילו טכנולוגיות חדשות ופורצות דרך עשויות להפוך אותנו לאנשים בריאים יותר?
הייתה זו שנת הבריאות שלנו: בדיוק בשנה שבה התמודד העולם עם מגפה נוראית, הבנו את החשיבות של הבריאות האישית שלנו ושל מערכת בריאות חזקה. הבנה זו הובילה את קבוצת "ידיעות אחרונות" ליזום ועידה שתתקיים בסימן האתגרים והחיים החדשים שהביאה אלינו הקורונה.
הוועידה נערכה היום (שני) בהיכל התרבות בתל אביב והועברה בשידור חי ב-ynet החל משעה 10:00 בבוקר. את האירוע הנחו המגישה והיזמית ירדן הראל ומגישת אולפן ynet אלכסנדרה לוקש לצד כתבי ופרשני קבוצת "ידיעות אחרונות".
את הוועידה פתח נשיא המדינה יצחק הרצוג, שקרא לסרבני החיסונים לגלות ערבות הדדית: "לשמור על החלשים". לדבריו, "אם כולנו נקפיד על ההנחיות, יש סיכוי טוב יותר ששנת הלימודים הבאה תיפתח כסדרה ואפשר יהיה לשמור על רצף רגשי, לימודי וחינוכי. אם כל מי שיכול יתחסן וכולנו נשמור על ההנחיות - אפשר יהיה לשמור על בתי הספר פתוחים ועל הכלכלה פתוחה".
אחד האורחים המרכזיים בוועידה היה שר הבריאות ניצן הורוביץ. ערן דותן, סטאז'ר בבית החולים שיבא, התפרץ לדבריו של השר וקטע את הריאיון: "המדינה מפקירה אותנו", צעק. השר הורוביץ ביקש שיאפשרו לו לדבר, והשיב לאחר מכן כי נושא התורנויות הארוכות של 26 שעות רצופות נמצא על סדר יומו. "זה בלתי סביר, וזה בהחלט דבר שאני רוצה לשנות. זה לא יקרה בין לילה כי אין מספיק רופאים במקצועות, אבל צריך להוסיף תקנים".
בוועידה השתתף גם מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש, שאמר לנדב איל כי החלטה בעניין החיסון השלישי תתקבל "כמה שיותר מהר". על התפשטות התחלואה: "לא רוצים להגיע למצב של בריטניה, מקווים להאט את ההתפרצות. אבל הפעולות שלנו לא יבלמו אותה".
בוועידה השתתפו יו"ר ההסתדרות הרפואית פרופ' ציון חגי, השרה לשוויון חברתי מירב כהן ובכירי עולם הבריאות בישראל.
אלו רק חלק מהתכנים המרתקים בוועידה: על במה אחת ישבו לשיחה תא"ל (מיל') רונן מנליס, דובר צה"ל לשעבר; פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל השומר; ד"ר זאב פלדמן, מנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים בתל השומר וד"ר מיכאל הלברטל, מנהל בית החולים רמב"ם. יחד הם דיברו על מה ניתן לעשות אחרת על מנת לצלוח בצורה המיטבית את ההתמודדות עם זן הדלתא ועם הגל הרביעי.
מנהל בית החולים רבקה זיו בצפת ופרויקטור הקורונה הנכנס, פרופ' סלמאן זרקא, דיבר על המחסור בתקנים בבתי החולים בפריפריה ואיך אפשר להתנהל כשיש מצנתר אחד למיליון וחצי תושבים. ואילו פרופ' שוקי שמר, יו"ר ועדת סל התרופות, סיפר על אחת המשימות הקשות והחשובות בישראל: קביעת אילו תרופות ועזרים רפואיים ייכנסו לסל הבריאות ואלו יישארו בחוץ.
בנוסף, מתמחים מבתי חולים ברחבי הארץ הציפו את האתגרים ואת המכשולים שעימם הם מתמודדים.
עוד ישבו לפאנל ייחודי עו"ד לאה ופנר, מנכ"לית ההסתדרות הרפואית; ח"כ עידית סילמן, יו"ר הקואליציה ויו"ר ועדת הבריאות של הכנסת; רועי רייכר, רכז בריאות במשרד האוצר; ונורית דאבוש, לשעבר נציגת הציבור בוועדת סל התרופות. יחד הם שמו את מערכת הבריאות על "שולחן הניתוחים" והציפו את אתגרי ההווה והעתיד.
וזה לא הכל: עירן טאוס, מנכ"ל קבוצת נובולוג, דיבר על עתיד הרפואה בישראל. וגם: אורית פרקש-הכהן, שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה; דורון איתן, מנהל חטיבת שירותי בריאות בנובולוג; פרופ' אבי ריבקינד, מקים יחידת הטראומה הראשונה בישראל; ורפאל ברכאן, סגן נשיא לחדשנות, יזמות ובינלאומיות במכון הטכנולוגי חולון HIT דיבר על נקודת המפגש בין רפואה וטכנולוגיה, החל מהשינוי הנדרש בלימודי הרפואה ועד הטיפול שמקבל המטופל במרכז הרפואי.
מי שהעניקו טיפים על איך לנהל אורח חיים בריא יותר הם: ד"ר אליאס סרור, מומחה לרפואת משפחה ומנהל מרפאת גוש חלב; אירה דולפין, גורו בריאות וכושר; ושירה וסרמן, מרצה, מייסדת ובעלים "חצי שירה".
ד"ר איתמר עופר, נשיא ויו"ר צבר רפואה; ד"ר דורון נצר, ראש אגף הרפואה בשירותי בריאות כללית; ואביבה שר, שטופלה באשפוז ביתי, סיפרו על היתרונות של אשפוז בסביבה הטבעית וכיצד היא תורמת לריפוי יעיל יותר של הגוף והנפש. וד"ר צבי פישל טיפל בנבכי הנפש שלנו ותיאר מה קורה לה בזמן סגרים ובחזרה לעבודה.
ולסיום, חוקר המוח, פרופ' אמיר עמדי, ראש מכון איבצ'ר למוח, קוגניציה וטכנולוגיה בבית הספר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, העניק הרצאה מרתקת על הדרך שבה המוח מסייע לעיוורים לראות ולחירשים לשמוע, והטכנולוגיות שפותחו כדי להעביר מידע בין החושים.
פורסם לראשונה: 09:52, 26.07.21