3 צפייה בגלריה
מסיבת עיתונאים אודות הווריאנט החדש
מסיבת עיתונאים אודות הווריאנט החדש
בנט והורוביץ במסיבת העיתונאים על זן האומיקרון
(צילום: מוטי מילרוד)
ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ החליטו להפסיק את השימוש באיכון הסלולרי לנשאי זן האומקירון באמצעות השב"כ ארבעה ימים לאחר שהמהלך אושר בממשלה.
בהודעה שפורסמה הערב (חמישי) על-ידי לשכת שר הבריאות, נכתב כי "בהתאם למדיניות שהוגדרה מראש בקבינט הקורונה, לפיה השימוש באיכוני השב"כ ייעשה במשורה ותוך בחינה יומיומית, ולנוכח הערכת המצב העדכנית, החליטו ראש הממשלה ושר הבריאות, בעצה אחת עם גורמי המקצוע במשרד הבריאות, לא להמשיך בשלב זה בהפעלת האיכונים, שתרמו בשבוע האחרון למאמץ קטיעת שרשראות ההדבקה". עם זאת, בהודעה צוין כי הפעלת האיכונים מחדש תיבחן בהתאם לנסיבות התחלואה.
שר הבריאות הורוביץ, שהתנגד בעבר למהלך ונתקל בהתנגדות לאיכונים גם במפלגתו, כתב בטוויטר: "‏האיכונים נפסקים. הדגשתי מהרגע הראשון שהשימוש בכלי הזה יהיה מוגבל וקצר מאוד - לימים בודדים, כדי לקבל מידע דחוף לבלימת ההדבקה בווריאנט חדש ולא ידוע. וזה בדיוק מה שעשינו. עכשיו אנחנו מסיימים את זה, כי לצד הגנה על הבריאות, עלינו לשמור על הפרטיות וזכויות האדם, גם בעת חירום".


נושא המעקב אחרי מאומתים בנגיף הקורונה באמצעות הכלים הטכנולוגיים של שב"כ היה שנוי במחלוקת בזמן המגפה והוכנס לשימוש עוד בממשלה הקודמת. השרים בממשלה הקודמת היו תמימי דעים לגבי האפקטיביות והנחיצות של הכלי באיתור החולים וקטיעת שרשראות ההדבקה בימים שבהם רמת התחלואה הייתה בשיאה, אולם מנגד טענו גורמים באופוזיציה דאז כי מדובר בהפרה של זכויות האזרח.
ההחלטה בסוגיית האיכונים, שנשענה על תקנות לשעת חירום והייתה תקפה עד היום, עברה השבוע ברוב גדול של השרים, אולם ארבעה מהם - אבידר, סער, שאשא ביטון וברביבאי - התנגדו למהלך. בממשלה התכוונו לקדם הליך חקיקה בכנסת, אך עם ההחלטה לבטל את האיכונים לא ברור אם יקודם.
3 צפייה בגלריה
השרים שהצביעו נגד האיכונים
השרים שהצביעו נגד האיכונים
השרים שהצביעו נגד האיכונים
(צילום: קובי קואנקס, מוטי קמחי)
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון בירכה על ההחלטה ואמרה כי כעת נותר לבטל את בידוד המחוסנים השבים מחו"ל. גם חברת הכנסת אפרת רייטן (העבודה) בירכה וכתבה בטוויטר שמדובר בהחלטה נכונה. מנגד, סגן שר הבריאות לשעבר יואב קיש כתב: "למדינת ישראל יש הנהגה חלשה. ממשלה מופקרת שלא מסוגלת לשמור על בריאות הציבור. בנט התקפל בפני השמאל האולטרה פרוגרסיבי. אין לו רוב בקואליציה לפעול לפיקוח נפש שממול מתנגדים גבי לסקי, אבידר ושאשא ביטון. כולם יודעים שהאומיקרון מדבק משמעותית יותר ונשאר רק להתפלל שהחיסונים יועילו".
באגודה לזכויות האזרח בירכו על ההחלטה להפסיק את איכוני השב"כ ומסרו: "אנו תקווה כי זוהי הפעם האחרונה שמפעילים את השירות החשאי לעקוב אחר אזרחי מדינת ישראל. אין שום דמוקרטיה בעולם שעקבה אחר אזרחיה כדי לנהל את המגיפה וטוב עשה השר הורוביץ שהודיע כי יפסיק את האיכונים".
3 צפייה בגלריה
מלונית קורונה בדן פנורמה בתל אביב
מלונית קורונה בדן פנורמה בתל אביב
מלונית קורונה בתל אביב
(צילום: מוטי קמחי)
בלשכת בנט הדגישו עוד בתחילת השבוע כי השימוש יוגבל רק למאומתים בזן החדש וייבחן מדי יום, ואמרו כי לא יהיה שימוש גורף בכלי המעקב כמו בגלי התחלואה הקודמים. עוד ציינו כי שב"כ כלל לא יעסוק באכיפת הבידוד. כמו כן, בלשכה מסרו כי המהלך תואם עם היועמ"ש מנדלבליט.
במהלך ישיבת הממשלה התפתח עימות בין רה"מ בנט לשר אבידר, שתקף אותו יום קודם לכן באירוע שבתרבות. במהלך הישיבה אמר אבידר כי ראש השב"כ רונן בר "התאהב בכלי", ובנט השיב: "אל תדבר לגופו של ראש השב"כ, אל תכפיש אותו". אבידר הגיב: "אני אגיד מה שאני רוצה", ובנט התרגז: "אתה לא תכפיש את ראש השב"כ שעושה עבודה מצוינת. מי אתה בכלל?". גם הורוביץ, ברביבאי ונחמן שי תקפו את אבידר על סגנונו.
גם השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג לא רצתה לתמוך במהלך, וכשהורוביץ ניסה לשכנע אותה ואמר שבמתכונת המדוברת מדובר בכלי סביר ומידתי, לחשה לו "אני לא יכולה להצביע על זה". הורוביץ אמר לה שתצא מהחדר ולא תצביע - וכך עשתה.