ראש ממשלת סוריה, מוחמד ראזי אל-ג'לאלי, נלקח הבוקר (יום א') מביתו על-ידי המורדים שכבשו את דמשק והפילו את משטרו של בשאר אסד, והובל למקום לא ידוע. אל-ג'לאלי נלקח על-ידי המורדים זמן לא רב אחרי שהכיר בנפילת המשטר, אמר כי ישתף פעולה "עם כל הנהגה שתיבחר" – והצהיר כי אסד עזב וכי לא ידוע לו היכן הוא. במקביל הכריז גם הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ כי "אסד הלך" וקרא לנצל את "עמדת החולשה" של רוסיה ואיראן כדי להגיע להפסקת אש באוקראינה. במשמרות המהפכה של איראן היה הבוקר מי שכינה את האירועים באיראן כלא פחות מ"נפילת חומת ברלין של ציר ההתנגדות השיעי".
הפלתו של משטר אסד הושלמה לפנות בוקר, אחרי שהמורדים בהובלת ארגון הג'יהאד "הייאת תחריר א-שאם" השיגו שליטה מלאה על חומס, העיר השלישית בגודלה במדינה, ולאחר מכן נכנסו לבירה דמשק וכבשו גם אותה. כמה שעות לאחר מכן פרסמו הצהרה טלוויזיונית ראשונה: "שחררנו את דמשק, הפלנו את משטר אסד, וכל האסירים שנכלאו שלא כדין – משוחררים", מסרו בה.
הבוקר תועדו מורדים פורצים לראשונה לתוך ארמונו של אסד בדמשק, ובמקביל מסירים משגרירות איראן בבירה תמונות של מזכ"ל חיזבאללה המת חסן נסראללה ומפקד כוח קודס האיראני לשעבר קאסם סולימאני, שחוסלו על-ידי ישראל וארה"ב. זמן לא רב אחר כך גם פרצו לשגרירות האיראנית, ובזזו והשחיתו אותה. במרכז דמשק הפילו וניתצו עשרות סורים את פסלו של חאפז אסד, נשיא סוריה לשעבר ואביו של בשאר.
הפלתו של משטר אסד היא סיום מדהים ל-13 שנות מלחמת אזרחים שרק לפני פחות משבועיים הכול סברו כי אסד ניצח בה: ההתקוממות העממית נגדו החלה במרץ 2011, במסגרת מהפכות "האביב הערבי" ששטפו את הדיקטטורות במזרח התיכון, ועד 2015 הוא איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו, אך אחר כך, בסיוע רוסיה, איראן וחיזבאללה, השיב לעצמו את מרבית אזורי המדינה ודחק את המורדים לאזור אידליב שבצפון-מערב סוריה. יותר מחצי מיליון איש נהרגו במלחמה, ומיליוני סורים הפכו לפליטים בארצם או מחוצה לה.
מאז 2020 הייתה תמונת החזית קפואה בעיקרה, ועוד ועוד מדינות בעולם הערבי והאיסלאמי שהחרימו את אסד בעקבות דיכוי ההתקוממות חידשו את הקשרים איתו, מתוך הבנה שעשה את הבלתי-ייאמן ושרד כמנצח. אלא שלפני שבוע וחצי התחוללה תפנית שנראה כי איש לא צפה, גם לא ארגוני המודיעין בישראל ובארה"ב: שעות אחרי שנכנסה לתוקף הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה המוחלש הסתערו המורדים הסורים מאידליב על מחוז חלב הסמוך, ומאז בתוך תשעה ימים כבשו את כל שלוש הערים הגדולות במדינה – חלב, חמה וחומס – עד שהגיעו לדמשק והפילו את המשטר, אחרי 54 שנות שלטון של משפחת אסד.
המפלה של איראן: "רעיון ההרתעה רוסק בעזה, לבנון וסוריה"
מעט אחרי 9:00 בבוקר (שעון ישראל) הכריז גם הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ על תום עידן אסד: "אסד הלך. הוא עזב את ארצו. המגינה שלו, רוסיה, רוסיה, רוסיה, בהובלת פוטין, לא הייתה מעוניינת לשמור עליו עוד. לא הייתה לרוסיה שום סיבה להיות שם מלכתחילה. הם איבדו כל עניין בסוריה בגלל אוקראינה, שם קרוב ל-600 אלף חיילים רוסים נפצעו או נהרגו, במלחמה שמעולם לא הייתה צריכה להתחיל, ועלולה להימשך לנצח".
טראמפ אותת כי נפילת אסד היא הזדמנות לשינוי עולמי: "רוסיה ואיראן נמצאות כעת בעמדת חולשה, אחת בגלל אוקראינה וכלכלה גרועה, השנייה בגלל ישראל וההצלחה שלה בלחימה. במקביל, זלנסקי ואוקראינה היו רוצים להגיע להסכם כדי לעצור את הטירוף. הם ספגו אובדן מדהים של 400 אלף חיילים ועוד אזרחים רבים. צריכה להיות הפסקת אש מיידית, וצריך להתחיל במשא ומתן. יותר מדי חיים בוזבזו שלא לצורך, יותר מדי משפחות נהרסו, ואם זה יימשך כך – זה יכול להפוך למשהו הרבה יותר גדול, הרבה יותר גרוע. אני מכיר את ולדימיר היטב. זה הזמן לפעול. סין יכולה לעזור. העולם ממתין!".
גורמים במזרח התיכון דיברו הבוקר גם על כישלונה של איראן, שאחרי המכה האנושה שספג חיזבאללה ואובדן רוב הכוח הצבאי של חמאס איבדה גם את המשטר הסורי, שהיה ציר ההברחות הראשי שלה ללבנון ואִפשר למיליציות מטעמה לפעול בסמוך לגבול ישראל. "'רעיון ההרתעה' של איראן רוסק על-ידי האירועים בעזה, לבנון וסוריה", אמר יועץ לנשיא איחוד האמירויות, אך לצד זה הדגיש כי טהרן הייתה ועודנה "גורם אזורי חשוב" ויש לדבר איתה. המכה הקשה שספגה איראן מובנת כנראה גם בטהרן עצמה, וגורם במשמרות המהפכה אמר הבוקר לפי "ניו יורק טיימס": "זו נפילת חומת ברלין של הציר (ציר 'ההתנגדות' השיעי). בתוך 11 יום איבדנו את כל מה שנלחמנו עבורו במשך 13 שנה".
גם כעת, שעות אחרי נפילת המשטר, לא ברור היכן נמצא הרודן הנמלט. לפי דיווחים, לפנות בוקר המריא מטוסו של אסד מדמשק ולאחר מכן נעלם מהמכ"ם. בריחתו באה אחרי שכבר אמש דווח כי רעייתו וילדיו עזבו את הבירה הסורית למקום לא ידוע. יועץ לנשיא איחוד האמירויות נשאל הבוקר אם אסד נמלט לאמירויות והשיב: "אני לא יודע". רשת CNN דיווחה כי לפי מקורותיה המורדים מחפשים כעת באופן פעיל את אסד, ומתשאלים קצינים בצבא הסורי ובמודיעין הסורי שעשויים לדעת להיכן עזב. לא ברור גם היכן נמצא שר ההגנה של הנשיא הנמלט. אחיו מאהר אסד, מפקד דיוויזיה 4 בצבא הסורי, ברח כנראה לאזור החוף הסורי, לשם המורדים טרם הגיעו, וצפוי להימלט מהמדינה דרך שדה התעופה חמיימים.
לפני הצהריים החלה לעלות התהייה אם אסד בכלל בחיים: שני מקורות סוריים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי יש "סבירות גבוהה מאוד" שמטוסו של אסד התרסק אחרי שהמריא מהבירה. הם הסבירו כי החשד הזה מתעורר משום שבתחילה טס המטוס לעבר החוף הסורי, מעוז העדה העלווית של אסד, אבל אז עשה לפתע פניית פרסה וטס במשך כמה דקות בכיוון ההפוך – ולפתע נעלם מהמכ"ם, התרחשות מסתורית שאין לה הסבר. מקור סורי אחד אמר לסוכנות: "המטוס נעלם מהמכ"ם, יכול להיות שהטרנספונדר כובה, אבל אני מאמין שיש סיכוי גדול יותר שהמטוס הופל".
לפי ארגון האופוזיציה "המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם", אסד נמלט לאחר שמפקדי הצבא הסורי הודיעו לקצינים ולחיילים כי המשטר נפל, ואנשי צבא באזור לטקייה, מעוז העדה העלווית של אסד, קיבלו הודעה שהם משוחררים משירות. עוד דווח כי צבא סוריה וכוחות הביטחון במדינה נסוגו מנמל התעופה הבינלאומי בדמשק, וכי חיזבאללה מסיג את כוחותיו מחומס ומהבירה. "אל-ג'זירה" דיווחה כי נעצרו כל הטיסות בנמל התעופה וכי הוא פונה מעובדים. "המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם" דיווח בנוסף כי הגורמים האיראניים נסוגו לחלוטין מסוריה אחרי שנים של שהות בה, וכי כל המיליציות הפרו-איראניות עזבו את שטחה לעיראק.
קריאות "חופש!" בכיכר בדמשק, צה"ל נכנס לאזור החיץ
לפי הדיווחים בסוריה, עם הגיעם לאזור דמשק שחררו המורדים אסירים מבית הכלא הצבאי סיידנאיא שבפתאי הבירה והשתלטו על בנייני התקשורת כדי להכריז על הקמת ממשלה זמנית סורית חדשה. אלפי בני אדם התכנסו בכיכר מרכזית בדמשק וקראו "חופש!", והאופוזיציה הסורית הכריזה: "דמשק משוחררת מבשאר אסד. אנחנו אומרים לעקורים בכל העולם, סוריה החופשית מחכה לכם".
ראש ממשלת סוריה אל-ג'לאלי מסר הבוקר הצהרה מיוחדת שבה, בניגוד לאסד, אמר כי הוא אינו מתכוון לעזוב את ביתו: "אני מקווה שכולם יפעלו בצורה הגיונית ומוכן לתמוך בהמשך ניהול ענייני המדינה. אנחנו מוכנים לשתף פעולה עם כל הנהגה שהעם יבחר, מושיטים יד לכל אזרח סורי שמעוניין לשמר את יכולות המדינה, ומאמינים כי סוריה היא עבור כל הסורים". בהמשך, כאמור, נלקח משם על-ידי המורדים למקום לא ידוע.
מפקד ארגון המורדים הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם", אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מי שהוביל את ההסתערות המדהימה של המורדים על המשטר בשבוע וחצי האחרונים, הודיע הבוקר כי הוא מנחה את כל הכוחות בדמשק להשאיר את מוסדות הציבור בשליטת "ראש הממשלה לשעבר", כלשונו, עד להעברתם לידי השלטון החדש באופן רשמי. הוא קבע כי אין להתקרב אליהם או לירות באוויר. אל-ג'ולאני, שארגונו כונה בעבר "ג'בהת א-נוסרה" ושימש כזרוע הסורית של אל-קאעידה, מנסה בשבוע האחרון להציג פנים מתונות ולהיראות כמי שפניו לשלום עם גורמים בתוך סוריה ומחוצה לה, אך רבים מפקפקים בכוונותיו האמיתיות, ומזכירים כי מדובר ברב-מרצחים שגדל על ברכי דאעש וארגונו של אוסמה בן לאדן.
הטלטלה בסוריה גורמת להיערכות גדולה גם בישראל. לפי דיווחים זרים, הלילה החלו מטוסי קרב של חיל האוויר בגלי תקיפות סביב דמשק, במטרה להשמיד מערכי נשק מתקדם ומתקנים לייצור אמל"ח שעלולים ליפול לידי המורדים. בנוסף הותקף הלילה מאגר נשק כימי בסוריה. על הקרקע החלה פריסה נרחבת של טנקים וכוחות חי"ר ישראליים בקו הגבול ברמת הגולן וברצועת השטח המפורז, כדי למנוע כניסת מורדים לישראל. צה"ל העביר הלילה מסר אזהרה למורדים שכובשים את הגולן הסורי ולפיו אל להם לחצות את קו אלפא בגבול. בבוקר אישר צה"ל כי נכנס לאזור החיץ.
הבוקר הגיעו דיווחים ראשונים על פליטים סורים העושים דרכם חזרה לסוריה מטורקיה, שם חיו בשנים האחרונות אחרי שנמלטו ממשטר אסד. הרצון להחזיר את הפליטים לסוריה ולהקל את הנטל על ארצו היה לפי ההערכות אחד הגורמים הראשיים לתמיכה של נשיא טורקיה ארדואן בהתקדמות המורדים הסורים. ארדואן מקווה גם שארגונים מסוימים מקרב מתנגדי אסד יחלישו את המיליציות הכורדיות הפועלות בסמוך לגבול הטורקי. כבר הבוקר, שעות אחרי כיבוש דמשק, הודיעו המורדים כי החלו לתקוף את הכוחות הכורדיים בעיירה מנביג' שבצפון המדינה.